WORLD

Kremlinul confirmă că Evgheni Prigojin a murit prin teste genetice. Ucraina, anunț privind atacarea Rusiei

Kremlinul confirmă că Evgheni Prigojin a murit prin teste genetice. Ucraina anunț privind atacarea Rusiei
sursa foto: Sky News

Anchetatorii ruși au declarat duminică că testele genetice au confirmat că Evgheni Prigojin, șeful grupului de mercenari Wagner, se numără printre cele 10 persoane decedate în accidentul aviatic de săptămâna trecută, transmite Reuters.

Între timp, Volodimir Zelenski a vorbit despre posibilitatea ca Ucraina să atace Rusia pe teritoriul ei.

Rusia anunță că testele genetice confirmă că Evgheni Prigozhin a murit în accidentul aviatic de zilele trecută

Agenția rusă de aviație publicase anterior numele tuturor celor 10 persoane aflate la bordul avionului privat care s-a prăbușit miercuri în regiunea Tver, la nord-vest de Moscova. Printre aceștia se numărau Prigojin și Dmitri Utkin, mâna sa dreaptă care a contribuit la fondarea grupului Wagner.

„În cadrul anchetei privind accidentul aviatic din regiunea Tver, au fost finalizate examinările genetice moleculare”, a precizat Comitetul de Investigații al Rusiei într-un comunicat pe aplicația de mesagerie Telegram.

„Conform rezultatelor acestora, au fost stabilite identitățile tuturor celor 10 morți. Acestea corespund listei menționate în foaia de zbor”, a precizat acesta.

Au existat numeroase speculații

Au existat unele speculații, în special pe canalele Telegram pro-Wagner, cu privire la faptul că Prigojin – despre care se știa că își lua diverse măsuri de securitate în anticiparea unui posibil atentat la viața sa – a fost într-adevăr în zborul prăbușit.

Autoritățile nu au spus încă ce cred că a provocat căderea din cer a avionului său privat. Prăbușirea a avut loc la două luni, la o zi după ce Prigozhin și mercenarii săi Wagner au organizat o revoltă împotriva comandanților militari ruși, în care au preluat controlul unui oraș din sud, Rostov, și au avansat spre Moscova, înainte de a se întoarce la 200 km de capitală, potrivit Reuters.

Fostul lider Wagner încă are mulți adepți

Moscoviții au depus duminică flori la un altar improvizat, împodobit cu steaguri rusești și fotografii, amenajat la mică distanță de Kremlin, în memoria lui Prigojin și Utkin.

„M-am obișnuit ca tovarășii de arme să moară”, a declarat Dmitri Karpov, care purta uniforme militare, adăugând că Prigozhin a arătat prin acțiunile sale cum trebuie procedat în timp de război. „Astfel de oameni rămân în istorie ca un exemplu”.

Un alt bărbat care a venit să îi aducă un omagiu, Alexander Dykhov, a făcut aluzie la criticile președintelui Vladimir Putin cu privire la greșelile din trecut ale lui Prigozhin. „Discuțiile despre unele greșeli, opinii diferite, cred că toate acestea vor fi uitate. Iar în memoria oamenilor va rămâne imaginea unui erou. El și Dmitri Utkin sunt adevărați eroi”.

Putin ar fi ordonat atacul

Putin a descris revolta din 23-24 iunie drept o „lovitură de cuțit în spate” perfidă, dar ulterior s-a întâlnit cu Prigozhin la Kremlin. El a transmis joi condoleanțe familiilor celor decedați în accident. Politicieni și comentatori occidentali au sugerat, fără a prezenta dovezi, că Putin a ordonat uciderea lui Prigozhin ca pedeapsă pentru răzvrătire, care a reprezentat, de asemenea, cea mai mare provocare la adresa propriului Putin de la venirea sa la putere în 1999.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat vineri că astfel de sugestii sunt „o minciună absolută”. Întrebat dacă Putin ar putea participa la înmormântarea lui Prigozhin, Peskov a spus că este prea devreme pentru a se pronunța și a menționat, de asemenea, „programul încărcat” al președintelui.

Luptătorii wagnerieni au jucat un rol proeminent în luptele din estul Ucrainei, în special în asediul de luni de zile al orașului Bakhmut, în ciuda atacurilor frecvente și pline de înjurături ale lui Prigozhin la adresa înaltului comandament militar al Rusiei cu privire la modul în care acesta a condus războiul care a culminat cu revolta eșuată.

Luptătorii wagnerieni au părăsit acum Ucraina, iar unii dintre ei s-au mutat în Belarusul vecin, în conformitate cu termenii unui acord care a pus capăt revoltei lor. Putin i-a adus joi un omagiu amestecat lui Prigozhin, descriindu-l ca pe un „om de afaceri talentat”, dar și ca pe un personaj cu defecte care „a făcut greșeli grave în viață”.

Ucraina, anunț privind atacarea Rusiei

Coaliţia care sprijină lupta Ucrainei împotriva invaziei ruse nu va sprijini Kievul dacă acesta va muta ostilităţile pe teritoriul rusesc, a declarat duminică preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, citat de CNN.

„Cred că acesta este un mare risc, cu siguranţă vom fi lăsaţi singuri”, a declarat Zelenski într-un interviu acordat presei naţionale, unde a fost întrebat dacă a venit momentul unei astfel de mişcări pe teritoriul rusesc.

Zelenski a declarat că lupta Ucrainei pentru a-şi recâştiga propriul teritoriu a fost ajutată în mod esenţial de relaţiile cu aliaţii săi.

Progresul şi responsabilitatea Ucrainei pe câmpul de luptă „sunt întotdeauna bilaterale”, a declarat Zelenski, adăugând că partenerii internaţionali sunt parte a oricărei victorii, a oricărui avans în contraofensivă, a oricărei acţiuni defensive şi a oricărei slăbiciuni.

Zelenski a mai spus că el crede că este posibil să „împingă demilitarizarea Rusiei” în Crimeea prin mijloace politice.

Declaraţiile vin în contextul în care în ultimele câteva luni s-a înregistrat o creştere a atacurilor pe teritoriul rusesc, oficialii ruşi afirmând că dronele şi bombardamentele ucrainene au făcut victime printre civili.