La noapte vine Moș Nicolae în România! Sărbătoarea Sfântului Nicolae, o sărbătoare orientată înspre copii, are loc la noapte. Acesta îl are în prim-plan pe Sfântul Nicolae din Myra. În mai multe țări europene, ziua de 6 decembrie este ziua care anunță sosirea Crăciunului.
În noaptea dintre 5 spre 6 decembrie, copiii obișnuiesc să își lase ghetele curățate în fața ușii, așteptând în speranța că vor primi cadouri constând, în general, în dulciuri.
Moș Nicolae sau Moș Neculai este un personaj legendar și mitic, care aduce daruri copiilor în ajunul sărbătorii de Sf. Nicolae, în seara zilei de 5 decembrie, adică fix în această seară din 2024.
Totuși, Moș Nicolae se trage dintr-un personaj adevărat, în timp ce Moș Crăciun e un personaj fictiv. El lasă cadouri copiilor cuminți în ghetuțele lustruite și o nuielușă copiilor obraznici. Până în 1989, în perioada influenței Uniunii Sovietice asupra Europei de Est, regimurile comuniste au încercat să-l substituie pe Moș Nicolae cu Moș Gerilă, în tentativa lor de a înlătura rolul religiei din tradiții și de a laiciza forțat cultura acestor țări.
Personajul are corespondenți în întreaga Europă (Mikulás în Ungaria, Mikuláš în Republica Cehă și Slovacia, Mikołaj în Polonia, Nikolaus în Germania, Sinterklaas în Olanda, Saint Nicolas în Franța). Personajul este asemănător lui Moș Crăciun, ambii fiind o adaptare după Sfântul Nicolae, purtând straie roșii și oferind cadouri. Este sărbătorit în special în Țările de Jos (cunoscut ca Sinterklaas), Belgia, Luxemburg, nordul și nord-estul Franței (Flandra franceză; nordul Champagne-Ardenne; Franche-Comte; Alsacia, unde este adânc înrădăcinată; și Lorena, unde Sfântul Nicolae este patron), Germania, Austria, Croația, Spania (unde este patronul spiritual al orașului Alicante), Ungaria, Polonia, Cehia, Lituania, România, Marea Britanie, Ucraina, Slovacia, Slovenia, Serbia, Georgia, Bulgaria și Elveția.
Chiar dacă tradițiile diferă, o trăsătură comună a acestor sărbători este distribuirea de cadouri și de dulciuri copiilor, sărbătoare care la unii îl înlocuiește pe Mos Crăciun iar la alții cele doua sărbători se complementează una pe alta. În România copiii primesc dulciuri sau cadouri în pantofi dacă au fost cuminți, iar dacă nu, o nuielușă.
Caracterul anonim al gesturilor făcute de Sf. Nicolae i-ar fi inspirat pe oameni să îşi ofere daruri.
Astfel, în noaptea de 5 spre 6 decembrie, Moș Nicolae le aduce copiilor cuminți cadouri, dulciuri și fructe, pe care le lasă în ghetuțele atent pregătite cu o seară înainte. Copiilor care nu au fost cuminți, Moș Nicolae le lasă o nuielușă. Povestea nuielușei lui Moș Nicolae a devenit celebră în toată lumea, dar a plecat tot de la o faptă făcută de Nicolae în timpul vieții.
Sfântul, pe atunci episcop de Myra, i-a dat o palmă ereticului Arie, care îndrăznise a huli cele bisericești. Conform legendei, în anul 325, Sfântul Nicolae a participat la primul Sinod Ecumenic de la Niceea, eveniment în cadrul căruia Arie, un preot din Alexandria, a susţinut că Iisus Hristos nu este de aceeaşi natură cu Dumnezeu Tatăl.
Deranjat de această afirmaţie, Sfântul Nicolae i-a dat o palmă ereticului. De aici a rămas în tradiție ca acelor neascultători, Moș Nicolae să nu le aducă daruri în ghetuțe, ci o nuielușă din ram de măr. Tradiţia spune că nuieluşa trebuie să fie de măr, iar dacă aceasta, pusă în apă, va înflori până de Crăciun, înseamnă că sfântul „a mijlocit” iertarea celui care a fost lovit.
Legenda spune că trei surori, fetele unui nobil sărac, nu se puteau mărita datorită situației financiare precare. Se spune ca atunci când fata cea mare a ajuns la vremea măritișului, Nicolae, ajuns deja episcop, a lăsat noaptea, la ușa casei nobilului, un săculeț cu aur.
Povestea s-a repetat întocmai și când a venit vremea măritișului pentru cea de a doua fată. Când i-a venit vremea și celei de a treia fete, nobilul a stat de pază pentru a afla cine era cel care le-a făcut bine fetelor sale. În acea noapte l-a văzut pe episcop lăsând săculețul cu aur. Se spune că Sfântul Nicolae s-a urcat pe acoperiș și a dat drumul săculețului prin hornul casei, într-o șosetă pusă la uscat, motiv pentru care a apărut obiceiul agățării șosetelor de șemineu.
După ce tatăl fetelor a văzut cele întâmplate, Nicolae l-a rugat să păstreze secretul, însă acesta nu a rezistat tentației de a povesti mai departe. De atunci, oricine primea un cadou neașteptat îi mulțumea lui Nicolae pentru el. Cei trei săculeți cu aur făcuți cadou fetelor de nobil au devenit simbolul Sfântului Nicolae sub forma a trei bile de aur (în iconografia apuseană).