NEWS

Marcel Boloș anunță risc de incapacitate de plată. România nu își permite și reforma pensiilor și a salariilor

Marcel Boloș anunță risc de incapacitate de plată. România nu își permite și reforma pensiilor și a salariilor
Sursa foto: Pixabay

Marcel Boloș anunță risc de incapacitate de plată dacă Comisia Europeană insistă ca România să aplice simultan legea salarizării unice și măsurile fiscal-bugetare. Ministrul a recunoscut că propunerile discutate de coaliție nu acoperă obligațiile din PNRR.

Marcel Boloș anunță risc de incapacitate de plată

România nu a ieșit victorioasă din discuțiile pe care ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, dar și cei ai Muncii și Fondurilor Europene, le-au purtat la Bruxelles cu reprezentanții Comisiei Europene.

Marcel Boloș avertizează că România poate intra în incapacitate de plată, dacă oficialii europeani insistă ca Guvernul să aplice simultan legea salarizării unitare și măsurile fiscal-bugetare.

„Nu cred că se pune problema reformei salarizării unice, nu avem cum să o ducem din punctul de vedere al bugetării și al spațiului fiscal. Am explicat Comisiei că asta ne duce în incapacitate de plată, să nu avem posibilitatea să o aplicăm. Nu se pot aplica și legea salarizării unice, și legea pensiilor, și reducerea deficitului bugetar. Nu se pot face toate aceste lucruri. Spun asta cu toată responsabilitatea”, a susținut Marcel Boloș, ministru de finanțe, pentru Libertatea.

Tot ce a propus coaliția până în prezent pare să nu fi convins Bruxelles-ul.

„Să punem în aplicare PNRR, cu toate componentele din reforma fiscală, înseamnă introducerea impozitării progresive și reducerea cotelor de TVA de la trei la una. Mâncarea la români ar însemna că se scumpește cu 10%, ceea ce nu cred că este astăzi posibil de discutat”, a declarat Marcel Boloș pentru Libertatea.

Ministrul respinge ideea unei singure cote de TVA, de 19%.

„Poate vrea Comisia, dar nu putem sacrifica o țară”, mai spune ministrul Finanțelor.

Boloș a mai dezvăluit că oficialii europeani au insistat și asupra măsurilor legate de impozitarea suplimentară a IMM-urilor, reducerea unor facilități fiscale, introducerea taxei de 1% pe cifra de afaceri a multinaționalelor și introducerea plății CASS pentru agricultură, construcții și industria alimentară.

Nici miniștrii Muncii și Fondurilor Europene nu au avut succes

Miniștrii de la Muncă și Fonduri Europene au fost două zile într-o vizită la Bruxelles pentru a discuta cu oficialii europeni teme legate de PNRR și de viitoarea lege a pensiilor speciale. Eliminarea plafonului de 9,4% din PIB pentru plata pensiilor a fost unul din subiectele abordate.

Conform surselor Digi24, discuția s-a încheiat rapid pentru că funcționarii Comisiei erau dispuși să discute modificarea, nu eliminarea plafonului, dar doar în momentul în care le era prezentată legea pensiilor generale. Această lege nu există într-o formă concretă, în acest moment.

Mai mult, Comisia aștepta un nou indicator care, în aceeași măsură, să aducă „disciplină financiară”, dar fără a afecta posibilitatea de actualizare sau majorare a pensiilor pe viitor.