NEWS

Marius Budăi anunță surpriza neplăcută pentru pensionari după recalculare. Pensiile urmează să scadă fără aceste sporuri

Marius Budăi anunță surpriza neplăcută pentru pensionari după recalculare. Pensiile urmează să scadă fără aceste sporuri
sursa foto: Antena 1

Recalcularea pensiilor ar putea aduce o surpriză neplăcută pentru mulți pensionari în luna septembrie, anunță Marius Budăi, fostul ministru al Muncii. Astfel, chiar dacă se așteaptă o creștere a pensiei lunare de la stat, unii ar putea constata că veniturile lor efective vor fi mai mici. Motivul constă în faptul că unele sporuri permanente nu au fost luate în considerare în noua formulă de recalculare prevăzută de Legea pensiilor.

Pensiile urmează să scadă fără aceste sporuri

Pentru acei pensionari care nu pot furniza documente justificative pentru aceste sporuri, cum ar fi cele legate de performanța în muncă sau orele suplimentare lucrate, recalcularea nu va reflecta aceste aspecte, iar pensiile lor nu vor crește corespunzător.

Obținerea acestor documente poate fi dificilă, deoarece unele dintre companiile sau fabricile unde aceștia au lucrat nu mai există sau nu mai păstrează înregistrările referitoare la aceste sporuri.

Pentru cei care încă mai au acces la aceste documente, este crucial să le furnizeze la Casa de Pensii pentru a asigura o recalculare corectă a pensiilor. Fostul Ministru al Muncii, Marius Budăi, a explicat că procesul de recalculare va lua în considerare toate documentele disponibile, astfel încât cei afectați să nu fie obligați să se prezinte repetat la Casa de Pensii pentru a furniza aceste documente.

Unele sporuri cu caracter permanent nu au fost luate în considerare în formula de recalculare din noua Lege a pensiilor. Iar asta poate duce la pierderi semnificative pentru pensionari. Fostul ministru al Muncii, Marius Budăi, a adus lămuriri, arată Antena 3 CNN.

Marius Budăi anunță surpriza neplăcută pentru pensionari după recalculare

Fostul Ministru al Muncii, Marius Budăi, a subliniat la Antena 3 CNN, că este în curs un proces de recalculare care va include toate documentele disponibile, iar cei afectați nu vor fi nevoiți să se deplaseze la Casele de Pensii pentru a furniza aceste documente în mod repetat.

Un aspect important este acela că există posibilitatea de a contesta deciziile instituțiilor de pensii în cazul în care acestea nu iau în considerare documentele relevante privind sporurile. Aceste documente trebuie să includă informații precum denumirea angajatorului, perioada de desfășurare a activității, detalii despre sporuri și motivele pentru care au fost acordate.

În concluzie, pensionarii trebuie să fie conștienți de importanța furnizării tuturor documentelor relevante pentru a asigura o recalculare corectă a pensiilor lor, iar în cazul în care există discrepanțe sau neconformități, au dreptul să conteste deciziile și să își apere drepturile legale.

Adeverința prin care se dovedesc sporurile

În situația în care v-ati desfășurat activitatea şi în acord global iar Casa de Pensii de care aparțineți nu a luat in considerare adeverința privind acordul global, trebuie să știți ca puteți chema în judecată instituția în vederea obținerii drepturilor ce vi se cuvin, mai exact în vederea recalculării dreptului la pensie ca urmare a valorificării adeverinței privind desfășurarea muncii şi în acord global.

Adeverința prin care se dovedesc aceste sporuri va cuprinde obligatoriu cel puțin următoarele elemente:

a) denumirea angajatorului;
b) datele de identificare a persoanei;
c) perioada în care s-a desfășurat activitatea, cu indicarea datei de incepere și de incetare a acesteia;
d) functia, meseria sau specialitatea exercitata;

e) denumirea sporurilor, procentul sau suma acordată;
f) perioada în care a primit sporul și temeiul în baza caruia s-a acordat și nu faptul că au fost achitate contribuțiile la CAS.

[email protected] - Claudiu Popa este jurnalist, fotograf și țăran în timpul liber. Cochetează cu presa încă din liceu, când a scris la ziarele Informația Prahovei sau Actualitatea Prahoveană. ... vezi toate articolele