WORLD

Măsuri incredibile în Texas: Dacă denunți pe cineva că face avort ilegal, primești 10000 de dolari

Măsuri incredibile în Texas Dacă denunți pe cineva că face avort ilegal primești 10000 de dolari
09 oct. 2021 | 19:09

O Curte de apel federală a decis, vineri, ca Texasul să restabilească o lege prin care sunt interzice majoritatea avorturilor în acest stat. Decizia vine la două zile după ce o altă instanţă suspendase interdicţia, potrivit AFP şi Reuters.

Legea, ultra-restrictivă, care a intrat în vigoare la 1 septembrie, interzice avortul odată ce sunt detectate „bătăile cardiace fetale”, adică la şase săptămâni de sarcină, vârstă la care majoritatea femeilor nu ştiu că sunt însărcinate.

Legea prevede recompense de 10.000 de dolari pentru cetățenii care raportează poliției orice fel de încălcare a legii.

Miercuri, legea anti-avort fusese blocată temporar de către un judecător federal din Texas, Robert Pitman, în urma unei plângeri depuse de guvernul preşedintelui Joe Biden. „Această curte nu va permite ca respectiva privare şocantă de un drept atât de important să continue nicio zi în plus”, a scris judecătorul în decizia sa.

Ulterior, avorturile cu termen de peste şase săptămâni fuseseră reluate în clinicile de stat.

Procurorul general din Texas, republicanul Ken Paxton, a contestat această decizie la Curtea federală din New Orleans, cunoscută ca fiind cea mai conservatoare din ţară, și a avut câştig de cauză.

Cel mai probabil, guvernul federal american va contesta decizia Curţii de apel New Orleans la Curtea Supremă a SUA.

Aceasta din urmă a garantat în 1973, în hotărârea sa emblematică în cazul Roe V. Wade, dreptul femeilor la avort, precizând apoi că ea se aplică atât timp cât fătul nu este viabil, adică în jurul a 22 de săptămâni de sarcină.

În ultimii ani, legi similare celei din Texas au fost adoptate de aproximativ zece state americane, fiind invalidate în instanţă pentru că încălcau această jurisprudenţă.

Ministerul american al Justiţiei a promis, la începutul lunii septembrie,  să protejeze, cu mijloacele statului federal, clinicile practicând avorturi în Texas, un stat din sudul ţării care tocmai a adoptat o legislaţie extrem de restrictivă privind întreruperea voluntară a sarcinii, potrivit AFP.

Ministerul „va oferi sprijinul forţelor de ordine federale dacă o clinică practicând avorturi sau un centru de sănătate sexuală şi reproductivă sunt  atacate”, a declarat ministrul Merrick Garland într-un comunicat.

„Nu vom tolera nicio violenţă, niciun obstacol fizic şi nicio vătămare materială împotriva persoanelor care doresc să obţină sau să ofere servicii contraceptive”, se menţionează în comunicat.

Ministerul invocă o lege din 1994 (Freedom of Access to Clinic Entrances Act sau FACE), care interzice orice formă de violenţă împotriva exercitării dreptului la avort.

De asemenea, administraţia Biden caută modalităţi de a contracara pe plan juridic legislaţia texană pe care Curtea Supremă a SUA a refuzat să o suspende, dând o lovitură majoră dreptului la avort.