SHOWBIZ

Michelle Obama, Taylor Swift și mai multe celebrități reacționează la anularea de către Curtea Supremă a hotărârii Roe v. Wade, privind dreptul la avort în SUA

Michelle Obama Taylor Swift și mai multe celebrități reacționează la anularea de către Curtea Supremă a hotărârii Roe v. Wade privind dreptul la avort în SUA

Michelle Obama, Taylor Swift și mai multe celebrități reacționează la anularea de către Curtea Supremă a hotărârii Roe v. Wade, privind dreptul la avort în SUA, un scandal de proporții care de desfășoară fix în aceste zile în Statele Unite ale Americii.

Hotărârea nu scoate în afara legii avorturile, dar restabileşte situaţia când fiecare stat al federaţiei era liber să le autorizeze sau nu. Patru state din componenţa SUA, respectiv Missouri, Kentucky, Louisiana şi Dakota de Sud au anunţat la scurt timp după acest verdict că interzic avortul, alte 22 fiind aşteptate să facă anunţuri similare curând. Statul New York, pe de altă parte, a anunţat că menţine dreptul la avort.

Michelle Obama, Taylor Swift și mai multe celebrități reacționează la anularea de către Curtea Supremă a hotărârii Roe v. Wade, privind dreptul la avort în SUA

Taylor Swift a fost printre multele celebrități care și-au împărtășit reacția la decizia Curții Supreme de a anula Roe v. Wade după aproape 50 de ani.

VĂ RECOMANDĂM ȘI: Răzvan Popescu povestește, în EXCLUSIVITATE pentru MEDIAFLUX.RO, cum a trecut peste operația de micșorare a stomacului | VIDEO

„Sunt absolut îngrozită că ne aflăm aici. După atâtea decenii în care oamenii au luptat ca femeile să aibă drepturi depline asupra propriului corp, decizia de astăzi schimbă tot.”, a declarat cântăreața „All Too Well”.

Padma Laksmi, susținător vocal al drepturilor femeilor, a transmin pe Twitter, un mesaj puternic. „Oamenii vor face în continuare avorturi”, a scris ea vineri. „Aceste proceduri nu se vor opri doar pentru că Roe v. Wade este răsturnat. Acest lucru nu va face decât să împiedice avorturile legale, sigure.”

Gazda Top Chef, în vârstă de 51 de ani, a continuat: „Dreptul de a decide când să întemeieze sau nu o familie este o alegere pe care fiecare individ ar trebui să o poată face în condițiile sale, când este momentul potrivit pentru el. Această libertate și demnitate este ceva pentru care ar trebui să luptăm cu toții pentru a le păstra.”, a conchis vedeta TV.

De asemenea, fostul președinte american Barack Obama, împreună cu soția lui, fosta Primă Doamnă Michelle Obama, au transmit un comunicat de presă în care s-au poziționat totalmente împotriva acestei decizii.

„Azi, milioane de americani s-au trezit cu teama că libertățile lor esențiale, prevăzute de Constituție, sunt în pericol. Dacă Curtea Supremă va decide în cele din urmă să anuleze cauza istorică Roe vs. Wade, atunci nu numai că va anula 50 de ani de precedente, dar va va pune în mâinile politicienilor o decizie personală a oamenilor.

Puține femei, dacă există, decid să întrerupă o sarcină fără a avea vreun motiv, iar oamenii buni, din tot spectrul politic, pot avea opinii diferite pe tema aceasta, dar ceea ce a recunoscut Roe este că libertatea consacrată în 14-lea amendament al Constituției ne cere tutiror să ne bucurăm de o sferă a vieții noastre în care statul nu ar trebui să se amestece – o sferă care include decizii personale care implică cu cine să întreținem relații sexuale, cu cine ne putem căsători, dacă folosim sau nu contracepția și dacă facem sau nu copii.

După cum a stabilit anterior Curtea, libertățile noastre nu sunt nelimitate – societatea are un interes imperios în alte circumstanțe, de exemplu în protejarea copiilor de abuzuri sau în protecția oamenilor de autovătămare – iar cadrul construit de Roe și deciziile ulterioare ale Curții au permis sistemului legislativ să impună restricții mai mari asupra avortului mai târziu în timpul sarcinii.

Dar acest proiect de decizie nu caută să echilibreze aceste interese, în schimb, pur și simplu îi forțează pe oameni să renunțe la orice interes recunoscut constituțional în ceea ce se întâmplă cu corpul lor odată ce este implicată o sarcină.

Conform logicii Curții, legiutorii de stat ar putea dicta ca femeile să ducă fiecare sarcină la termen, indiferent cât de timpurie este și indiferent de circumstanțele care au dus la aceasta – chiar în cazul unui viol sau în cazul unui incest.

Consecințele unei astfel de decizii reprezintă o lovitură nu doar pentru femei, ci și pentru toți cei care cred că într-o societate liberă există limite în ceea ce privește măsura în care Guvernul poate interveni în viața noastră personală.

Și este puțin probabil ca această decizie să reducă în mod semnificativ avorturile, care au scăzut constant în ultimele decenii, în mare parte datorită unui acces mai bun la contracepție și educație.

În schimb, așa cum am început deja să vedem în statele cu legi restrictive privind avortul, acele femei care pot și își permit vort merge în state în care avortul este în continuare legal și sigur. Între timp, cele care nu-și permit și nu au acces la transport, nu au posibilitatea de a-și lua liber de la școală sau de la locul de muncă s-ar confrunta cu aceleași circumstanțe cu care se confruntau majoritatea femeilor înainte de Roe, căutând cu disperare avorturi ilegale care, în mod inevitabil, prezintă riscuri grave pentru sănătatea lor și pentru viața lor.

Acesta este un rezultat pe care niciunul dintre noi nu ar trebui să și-l dorească. Dar ar trebui să servească drept o reamintire puternică a rolului central pe care îl joacă instanțele în protejarea drepturilor noastre și a faptului că alegerile au consecințe.

O majoritate clară a americanilor sprijină Roe. Cu toate acestea, recunoaștem că, în timp ce mulți sunt furioși și frustrați de acest raport, unii dintre cei care susțin Roe s-ar putea să se simtă neajutorați și, instictiv, să se întoarcă la munca lor, la familiile lor sau la sarcinile zilnice, afirmând că deoarece acest rezultat ar fi putut fi previzibil, niciunul dintre noi nu poate face nimic.

Dacă acesta este cazul dumneavoastră, vă rugăm să vă gândiți la studenta care s-a trezit după ce partenerul ei a forțat-o să facă sex neprotejat. Gândiți-vă la cuplul care a încercat să aibă copii ani de zile, care nu are nicio opțiune atunci când se confruntă cu realitatea tragică a unei sarcini neviabile. Gândiți-vă la oricare dintre sutele de mii de femei din fiecare an care merită demnitatea și libertatea de a lua o decizie potrivită pentru corpul și circumstanțele lor.

S-ar putea să fiți una dintre aceste persoane. Sau s-ar putea să le cunoașteți pe unele dintre ele după nume. Dacă nu le cunoașteți, întrebați-vă dacă știți întreaga poveste a fiecăreia dintre ele”, a scris Barack Obama în comunicatul oficial.

Ileana Voicu Ghinea este absolventă a Facultății de Jurnalism, din cadrul Univerității Media. A debutat în presă în anul 2004, în echipa Revistei Apropo, a lucrat și pentru Revista Pro TV Magazin, ... vezi toate articolele
Parteneri
Cea mai iubită prăjitură de casă. Se prepară ușor și nu conține ouă, lapte sau unt
Cea mai iubită prăjitură de casă. Se prepară ușor și nu conține ouă, lapte sau...
Scurgere de informaţii. Germania investighează o înregistrare în care oficiali germani discută despre o posibilă livrare de rachete Taurus către Ucraina
Scurgere de informaţii. Germania investighează o înregistrare în care oficiali germani discută despre o posibilă...
Obiceiul care s-ar putea să vă schimbe bugetul lunar: Cum puteţi să primiţi bani pe ce aruncaţi la gunoi în fiecare zi.
Obiceiul care s-ar putea să vă schimbe bugetul lunar: Cum puteţi să primiţi bani pe...
Chiar dacă în ultimul timp a anunţat concedieri masive, Google a şocat industria oferind unui angajat o mărire salarială de 300%. Ce a făcut acesta pentru a obţine această recompensă
Chiar dacă în ultimul timp a anunţat concedieri masive, Google a şocat industria oferind unui...
Bomba MOMENTULUI! Halep, PRINSĂ cu un tenismen celebru. El are IUBITĂ super cunoscută la noi
Bomba MOMENTULUI! Halep, PRINSĂ cu un tenismen celebru. El are IUBITĂ super cunoscută la noi
Adevărul despre pensiile din România! Cât primești, de fapt, după 40 de ani de muncă
Adevărul despre pensiile din România! Cât primești, de fapt, după 40 de ani de muncă
Mantea, probleme mari de sănătate după ce a ales Divinitatea în locul tratamentul medicamentos pentru boala cumplită de care suferă
Mantea, probleme mari de sănătate după ce a ales Divinitatea în locul tratamentul medicamentos pentru...
Un cunoscut oraș din România, la sapă de lemn. Nimic nu-l mai salvează
Un cunoscut oraș din România, la sapă de lemn. Nimic nu-l mai salvează
Războiul din Ucraina, ziua 739. Rusia susţine că a distrus 38 de drone deasupra Crimeei. Circulaţia pe podul Kerci, oprită temporar
Războiul din Ucraina, ziua 739. Rusia susţine că a distrus 38 de drone deasupra Crimeei....
Ce rată vei plăti dacă iei mâine un credit ipotecar de 60.000 de euro pe 30 de ani. Cum arată în realitate dobânzile la credite
Ce rată vei plăti dacă iei mâine un credit ipotecar de 60.000 de euro pe...
Wizz Air introduce noi zboruri din România. Vezi unde poţi zbura cu mai puţin de 80 de lei
Wizz Air introduce noi zboruri din România. Vezi unde poţi zbura cu mai puţin de...
O nouă șansă la viață pentru acești bolnavi. Cancerul pulmonar poate fi învins
O nouă șansă la viață pentru acești bolnavi. Cancerul pulmonar poate fi învins
Care sunt cele două orașe din România în care străzile nu au nume? Pe unul îl știe toată țara!
Care sunt cele două orașe din România în care străzile nu au nume? Pe unul...
Pensionarii care trebuie să dea banii înapoi!
Pensionarii care trebuie să dea banii înapoi!
INCREDIBIL cum arăta Maria Băsescu în tinerețe! Era de o frumusețe rară, întorcea toate privirile
INCREDIBIL cum arăta Maria Băsescu în tinerețe! Era de o frumusețe rară, întorcea toate privirile