LIFESTYLE

Milioane de fragmente de roci spațiale ar putea lovi Pământul. Prima ploaie de meteoriți provocată de om

Milioane de fragmente de roci spațiale ar putea lovi Pământul. Prima ploaie de meteoriți provocată de om
Sursă foto: NASA, ESA, David Jewitt (UCLA)

Un nou studiu sugerează că milioane de fragmente mici de roci spațiale, care au fost ejectate în urma coliziunii din 2022 dintre asteroidul Dimorphos și nava spațială DART a NASA, s-ar putea afla pe un curs de coliziune cu Pământul și Marte. Ar putea declanșa prima ploaie de meteoriți provocată de om.

Milioane de fragmente de roci spațiale ar putea lovi Pământul

După ce NASA a prăbușit în mod deliberat o sondă într-un asteroid îndepărtat în urmă cu doi ani, milioane de fragmente mici de roci spațiale s-ar putea afla pe un curs de coliziune cu Pământul și Marte, relevă un nou studiu. Șrapnelul ceresc, care ar putea începe să lovească planeta noastră în decurs de un deceniu, nu prezintă niciun risc pentru viața de pe Pământ – dar ar putea declanșa prima ploaie de meteoriți cauzată vreodată de om.

La 26 septembrie 2022, nava spațială DART (Double Asteroid Redirection Test) a NASA a intrat intenționat în coliziune cu asteroidul Dimorphos, izbindu-se chiar în mijlocul rocii spațiale la o viteză de aproximativ 24 000 km/h.

Impactul epic, care a avut loc la peste 11 milioane de kilometri de Pământ, a fost primul test al capacității umanității de a redirecționa asteroizii potențial periculoși care reprezintă o amenințare pentru planeta noastră.

Misiunea a fost un succes major. DART nu numai că a modificat traiectoria lui Dimorphos – scurtându-i călătoria în jurul asteroidului său partener Didymos cu aproximativ 30 de minute – dar a și schimbat complet forma asteroidului. Aceasta a demonstrat că acest tip de acțiune, cunoscut sub numele de metoda impactorului cinetic, este o opțiune potențial viabilă pentru protejarea planetei noastre de rocile spațiale periculoase.

Sursă foto: NASA, ESA, David Jewitt (UCLA)

Nor de resturi în spațiu

Fotografiile lui Dimorphos surprinse în urma impactului au arătat că coliziunea a evacuat, de asemenea, un mare nor de resturi în spațiu, inclusiv zeci de bolovani mari despre care cercetătorii cred că s-ar putea izbi de Marte în următoarele câteva decenii. Se preconizează că niciunul dintre aceste fragmente mai mari nu va lovi Pământul.

Dar în noul studiu, care a fost dat încărcat la 7 august pe serverul de preprinturi arXiv și a fost acceptat pentru publicare în The Planetary Science Journal, cercetătorii și-au îndreptat atenția asupra fragmentelor mai mici ale lui Dimorphos.

Cercetătorii au folosit un supercomputer NASA pentru a analiza datele colectate de nava spațială LICIACube (Light Italian Cubesat for Imaging of Asteroids) a Agenției Spațiale Europene, care a zburat alături de DART în timp ce nava spațială s-a izbit de Dimorphos.

Ei au simulat apoi traiectoria inițială și vitezele a 3 milioane de fragmente. Acest lucru a arătat că multe dintre bucățile de asteroid vor ajunge probabil pe Marte sau în sistemul Pământ-Lună, scrie LiveScience.

Sursă: John Hopkins University Applied Physics Laboratory

Prima ploaie de meteoriți provocată de om

Fragmentele ejectate sunt inofensive din cauza dimensiunilor lor reduse – între 30 micrometri și 10 centimetri. Dar sosirea lor în atmosfera Pământului ar putea declanșa un nou spectacol de lumini pe cerul nopții.

„Dacă aceste fragmente de Dimorphos ejectate ajung pe Pământ, ele nu vor prezenta niciun risc”, a declarat pentru Universe Today autorul principal al studiului, Eloy Peña-Asensio, inginer aerospațial și astrofizician la Institutul Politehnic din Milano, Italia.

„Dimensiunile lor mici și viteza mare le vor face să se dezintegreze în atmosferă, creând o frumoasă dungă luminoasă pe cer.”

Cu toate acestea, există încă unele incertitudini cu privire la momentul în care aceste fragmente vor ajunge la noi sau când vor fi vizibile.

Cele mai mici fragmente, care se deplasează probabil cu viteze de până la 5.400 km/h, ar putea ajunge la noi în șapte ani, dar vor fi probabil prea mici pentru a crea stele căzătoare pe cer, au scris cercetătorii în lucrare.

Însă fragmentele mai mari, care ar putea fi observate pe măsură ce ard în atmosferă, se deplasează de patru ori mai lent și ar putea să nu ajungă decât peste 30 de ani.

Dacă și când vor ajunge aceste fragmente mai mari, ele ar putea crea o nouă ploaie de meteoriți, pe care cercetătorii au poreclit-o preventiv „Dimorphids”.

Cu toate acestea, nu vom ști dacă acest lucru se va întâmpla cu adevărat până când aceste fragmente nu vor începe să se apropie mult mai mult de planeta noastră.

Elena Șerban nu s-ar vedea făcând altceva decât presă. După ce a studiat Mass Media și Publicitate la SNSPA, a mers direct către televiziune în 2003. A fost, pe rând, reporter, redactor, productor ... vezi toate articolele
Parteneri
Un star de la Hollywood este de nerecunoscut fără mușchi și după ce a slăbit drastic. A jucat în francizele Marvel și James Bond
Un star de la Hollywood este de nerecunoscut fără mușchi și după ce a slăbit...
Fabricile din România care produc pe bandă rulantă. Au făcut uitate importurile și angajează constant
Fabricile din România care produc pe bandă rulantă. Au făcut uitate importurile și angajează constant
Începe şcoala! Ce noutăţi aduce anul şcolar 2024-2025
Începe şcoala! Ce noutăţi aduce anul şcolar 2024-2025
Leguma din România care a avut un randament de vis. Au ieșit pe plus toți cei care au cultivat așa ceva
Leguma din România care a avut un randament de vis. Au ieșit pe plus toți...
Breaking News! Se întâmplă în scurt timp, este ştirea aşteptată de toată România
Breaking News! Se întâmplă în scurt timp, este ştirea aşteptată de toată România
Locul de muncă din România plătit cu 8.000 de lei. Angajații beneficiază de 40 de zile de concediu pe an
Locul de muncă din România plătit cu 8.000 de lei. Angajații beneficiază de 40 de...
Cartierul din Bucureşti care începe să fie evitat de clienţi şi zona unde preţurile explodează mai repede ca oricând
Cartierul din Bucureşti care începe să fie evitat de clienţi şi zona unde preţurile explodează...
Românul care a creat lanţul de restaurante care se luptă cu giganţii KFC şi McDonald’s vrea să îşi demonstreze talentul chiar acasă la competitori, în SUA. Care este planul său
Românul care a creat lanţul de restaurante care se luptă cu giganţii KFC şi McDonald’s...
Cât a ajuns să coste un teren în Popești-Leordeni. Prețul pe metrul pătrat colosal
Cât a ajuns să coste un teren în Popești-Leordeni. Prețul pe metrul pătrat colosal
A lovit tragedia! Marele sportiv al ţării s-a stins. L-a ucis un șofer beat, chiar pe trotuar
A lovit tragedia! Marele sportiv al ţării s-a stins. L-a ucis un șofer beat, chiar...
De ce România nu poate doborî dronele rusești care încalcă spațiul aerian
De ce România nu poate doborî dronele rusești care încalcă spațiul aerian
Ursula von der Leyen va prezenta miercuri Parlamentului planul său pentru viitoarea Comisie Europeană, în ciuda provocărilor privind egalitatea de gen
Ursula von der Leyen va prezenta miercuri Parlamentului planul său pentru viitoarea Comisie Europeană, în...
Apartamentele din Bucureşti deja par chilipir: Oraşul din România unde preţurile pe metru pătrat la locuinţe este cu aproape 1.000 de euro în plus faţă de Bucureşti
Apartamentele din Bucureşti deja par chilipir: Oraşul din România unde preţurile pe metru pătrat la...
O inovaţie tehnologică românească se pregăteşte să transforme radical viaţa a peste 300 de milioane de persoane cu dizabilităţi vizuale la nivel global. Cine este tânărul din spatele acestei invenţii
O inovaţie tehnologică românească se pregăteşte să transforme radical viaţa a peste 300 de milioane...
Ce avere are Traian Băsescu. Fostul președinte este mult mai bogat decât în 2023
Ce avere are Traian Băsescu. Fostul președinte este mult mai bogat decât în 2023
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau...
Șoferii tineri primesc o VESTE PROASTĂ! Ce vor liderii UE să le interzică
Șoferii tineri primesc o VESTE PROASTĂ! Ce vor liderii UE să le interzică
Elena Udrea, mesaj SFÂȘIETOR pentru fiica ei: ”Trebuia să...”
Elena Udrea, mesaj SFÂȘIETOR pentru fiica ei: ”Trebuia să...”