Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a participat zilele acestea la mai multe întruniri, venind cu o serie de decizii importante care vizează Casele teritoriale de Pensii. Astfel, acestea au impact direct pentru 10 milioane de români, fie că sunt pensionari sau angajați.
Casele teritoriale de Pensii gestionează aproximativ 10 milioane de beneficiari în România, iar autorităţile vor evalua necesarul de resurse pentru îmbunătăţirea activităţii acestor instituţii, a transmis ministrul Muncii, Simona-Bucura Oprescu, pe pagina de Facebook a instituției pe care o conduce.
„Casele teritoriale de Pensii gestionează circa 10.000.000 de beneficiari. Vom face în perioada următoare o evaluare a necesarului de resurse, inclusiv cea umană, deoarece îmi doresc îmbunătăţirea activităţii Casei de Pensii, la fel ca şi a celorlalte instituţii ale Ministerului Muncii. Acest lucru este cu atât mai important cu cât pensiile reprezintă un punct esenţial în PNRR şi lucrăm la o reformă a sistemului de pensii pentru a putea atrage fondurile europene pe care România le merită”, a explicat ministrul Muncii, în cadrul unei întâlniri pe care a avut-o, vineri, cu directorii caselor teritoriale de pensii şi cu conducerea naţională a Casei de Pensii.
Casa de Pensii este una dintre cele mai importante și mai accesate instituții din România, iar ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Simona Bucura-Oprescu, și-a declarat sprijinul total pentru îmbunătățirea activității acesteia, se mai arată în formarea respectivă.
De asemenea, Simona Bucura Oprescu a declarat, sâmbătă, la Neptun, că ministerul pe care îl conduce va folosi digitalizarea pentru a îmbunătăţi serviciile de asistenţă socială din România, urmând a fi digitalizate Registrul unic al beneficiarilor de servicii şi asistenţă socială şi Registrul furnizorilor de servicii de asistenţă socială.
„Digitalizarea ne ajută. Două dintre noile instrumente pe care le vom avea, care sunt atât de necesare pentru sistemul de asistenţă socială şi serviciile sociale din România, sunt Registrul unic al beneficiarilor de servicii şi asistenţă socială, care să ne permită în orice moment să ştim unde este o persoană vulnerabilă, un vârstnic, un copil care beneficiază de astfel de servicii, cine este autoritatea tutelară, cine este aparţinătorul, cine plăteşte pentru serviciile de care beneficiază, de unde vine, care este istoricul lui.
Pentru România este esenţial să facem asta (…), pentru că suntem puşi în situaţia de a lua decizii fără a avea toate datele, fără a avea toate pârghiile. (…) Tot digitalizarea o vom folosi pentru a avea un Registru al tuturor furnizorilor de servicii sociale şi de asistenţă socială, instrument care ne va fi extrem de util pentru a şti care sunt măsurile corecte pe care trebuie să le luăm, pentru a avea un tablou de bord şi pentru a îmbunătăţi calitatea acestor servicii”, a declarat Simona Bucura Oprescu.
Întrebată fiind despre priorităţile sale la Ministerul Muncii, Simona Bucura Oprescu a susţinut că are în vedere un pachet de reforme pentru a crea o piaţă a muncii mai puternică.
„La Ministerul Muncii, împreună cu colegii, încercăm să venim cu un pilon central al activităţii noastre, care ţine de piaţa muncii. Având o piaţă a muncii puternică, fie că vorbim de zona de ocupare, fie că vorbim de angajatori, vom avea şi de unde să redistribuim pensii şi salarii.
Chiar ieri m-am întâlnit şi cu colegii de la ANOFM şi vrem să venim cu un pachet de reforme astfel încât atât angajatorii, cât şi angajaţii să aibă şanse în plus pe piaţa muncii, iar noi, ca minister de linie pe partea de politici în domeniul muncii, să fim pro-activi, fiindcă, dacă până acum câţiva ani angajatorii spuneau că cea mai mare problemă pe care dânşii o au este fiscalitatea, acum adeseori îi auzim spunând că cea mai mare problemă pe care o au este lipsa forţei de muncă calificată. Şi atunci, este de datoria noastră ca împreună cu dânşii să găsim soluţii şi să dăm României oameni destul de buni, astfel încât societatea românească să aibă rezultate, dar mai ales să fim şi mai puternici în Europa”, a spus ministrul Muncii.
Pentru a putea plăti pensii şi salarii decente în România este nevoie de reglementări clare care să sprijine piaţa muncii, iar unul dintre aspectele importante de care trebuie să ţinem cont este legat de standardele ocupaţionale de formare profesională, susţine ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale, Simona Bucura-Oprescu.
În acest sens, ministrul Muncii s-a întâlnit vineri cu reprezentanţi ai unor confederaţii sindicale, ai unor confederaţii patronale, precum şi ai Ministerului Educaţiei, ai Ministerului Investiţiilor şi Fondurilor Europene şi ai Autorităţii Naţionale de Calificare.
„În urma discuţiilor aplicate de azi am agreat ca Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale şi Ministerul Educaţiei să emită un ordin comun prin care actualele standarde ocupaţionale să fie prelungite până la data de 31 decembrie 2024, în condiţiile în care acestea îşi încetau valabilitatea la 1 septembrie 2023, respectiv 1 ianuarie 2024, după caz. Este nevoie de o soluţie imediată pentru prevenirea unei posibile crize pe piaţa formării continue de personal, iar pe termen lung este nevoie de revizuirea legislaţiei şi a unor standarde pentru ca sistemul să devină funcţional şi practic. Vom continua să lucrăm împreună pentru a stabili obiective, un calendar clar de dialog şi resurse pentru a avea o piaţă a muncii cât mai competitivă şi mai adecvată cerinţelor actuale”, a declarat ministrul Simona Bucura-Oprescu, într-o postare pe Facebook.
Blocul Naţional Sindical (BNS) a anunţat tot vineri că termenul de eliminare a standardelor ocupaţionale va fi prorogat până la data de 31 decembrie 2024, având în vedere că aproape 700 de standarde ocupaţionale urmau să fie desfiinţate de la data de 1 septembrie 2023.
Preşedintele BNS, Dumitru Costin, s-a întâlnit vineri cu ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, discuţiile axându-se pe tema celor aproape 700 de standarde ocupaţionale care urmau să fie desfiinţate de la data de 1 septembrie 2023. „În urma întâlnirii, s-a luat decizia emiterii unui ordin comun al miniştrilor Muncii şi Educaţiei prin care să fie prorogat termenul de eliminare a standardelor ocupaţionale până la data de 31 decembrie 2024. De asemenea, s-a stabilit înfiinţarea unui grup de lucru, începând cu luna septembrie, aflat în coordonarea Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale, care să realizeze un plan de măsuri pentru a îmbunătăţi cadrul de reglementare a pieţei de formare a adulţilor din România”, a anunţat BNS într-un comunicat.
Blocul Naţional Sindical a lansat, în data de 3 august 2023, un apel public către ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, pentru a salva aproximativ 700 de ocupaţii din România care riscau să dispară de la data de 1 septembrie 2023, în urma unor decizii luate de Autoritatea Naţională pentru Calificări.