Sunt motive de îngrijorare la centrala nucleară de la Zaporojie. Este concluzia la care au ajuns analiștii după ce au fost făcute publice mai multe imagini din satelit.
Compania Maxar a publicat luni, 29 august, imagini proaspete făcute în zona celui mai mare complex energetic nuclear din Europa, centrala de la Zaporojie, care este ocupată de mai multe luni de forțele armate ruse.
Fotografiile arată mai multe aspecte extrem de îngrijorătoare. În una dintre imagini se pot observa cinci blindate rusești parcate la câțiva metri de unul dintre cele șase reactoare nucleare ale centralei. „Sunt parcate ca rațele”, descrie situația Geoff Brumfiel, analist specializat în confruntări armate.
Acesta crede că sunt două motive pentru care Rusia recurge la această manevră:
1. Să încerce să protejeze reactorul de schimburi de foc accidentale.
2. Să încerce să ascundă blindatele de sateliții de spionaj, plasându-le pe alee, sub un zid suspendat de protecție”.
O altă imagine surprinde două găuri mari cauzate de explozii în acoperișul unei clădiri-suport. „Aceasta este una dintre clădirile de tratare a deșeurilor radioactive provenite din uzină. Are o structură de rezistență foarte slabă, iar în interior există material radiologic. Raportul Agenției Internaționale pentru Energie Atomică din 23 august sugerează că este posibil să fi fost lovită pe 20 august”, mai explică Geoff Brumfiel.
O analiză făcută pe 11 martie 2022, atunci când rușii au atacat inconștient centrala nucleară, arată că bombardarea acelei clădiri implică riscul contaminării locale. „Nu ar provoca topirea miezului radioactiv, dar ar putea complica foarte mult siguranța la fața locului”, mai arată Brumfiel.
„A treia fotografie, și poate cea mai nebunească dintre toate, este acest cadru larg care arată incendii necontrolate în desfășurare la nord de centrală, inclusiv unul mic la mai puțin de un kilometru distanță. Aceste incendii pot fi rezultatul bombardamentelor”, mai arată analistul.
În al treilea rând, și poate cea mai nebunească dintre toate, este această vedere largă care arată că incendiile de pădure încă ard la nord de centrală, inclusiv una mică la mai puțin de un kilometru distanță.
Aceste incendii pot fi rezultatul bombardării în jurul centralei.