Neclintita Manuela. Numită politic, șefa de la Compania de Investiții, Manuela Pătrășcoiu, rezistă în funcție de aprope 10 ani și 7 premieri

spot_img

Compania Națională de Investiții (CNI) este o companie care trăiește exclusiv din comenzile statului. Practic, un intermediar între finanțarea care vine de la buget și firmele de construcții, care efectuează lucrări, în special lucrări de anvergură. Una dintre investiţiile fanion din ultimii ani este „Stadionul Giuleşti”, realizat prin banii de la CNI. De fapt, CNI supraveghează investițiile statului și, pentru această activitate, primește 8% din valoarea lucrării. Iar CNI este condusă din 2013, când Liviu Dragnea era ministru al Dezvoltării în Guvernul Ponta, de ”neclintita Manuela”: Manuela Irina Pătrășcoiu, fostă directoare economică la revista Rebus. 

Manuela Pătrășcoiu a devenit director general al CNI în 2013, imediat după ce postul fusese eliberat de Ana Maria Topoliceanu, fosta parteneră de afaceri a Elenei Udrea.

A rezistat eroic luptelor dintre partide și din partide pentru preluarea funcției

A rezistat eroic schimbării a nu mai puțin de șapte premieri și a luptelor între partide pentru adjudecarea funcției în toată această perioadă. Și a rezistat și mai eroic și în luna februarie a acestui an, când s-au dus războaie crunte de culise în interiorul PNL pentru controlul Companiei, instituţie cu un rol-cheie în realizarea de proiecte în comunităţile din teritoriu, care dispune de un buget de aproape şapte miliarde de lei în 2022, potrivit informațiilor furnizate de ziarul Adevărul.

Compania Naţională de Investiţii, structură aflată sub autoritatea Ministerului Dezvoltării şi foarte importantă în ceea ce priveşte proiectele de investiţii din teritoriu, a ajuns la PNL, în urma negocierilor din toamna anului trecut. Prin urmare, liberalii erau cei care decideau cine să fie la şefia instituţiei. O aripă a PNL o voia schimbată, cealaltă o voia rămasă. Și Manuela Pătrășcoiu a rămas în funcție.

”Prietenii” pe la toate partidele

 A păstra o funcție într-o instituție a statului  de asemenea importanță strategică vreme de aproape 10 ani și șapte premieri e neobișnuit – ca să nu spunem ciudat.

”Pe surse”, potrivit Adevărul, secretul longevității vine din abilitatea fostei directoare de la Rebus și de la revista Femeia de a construi bune relații personale cu personaje politice importante din toate partidele, reușind să rămână în funcție în toate guvernele, fie PSD, Liberal sau tehnocrat.

Ce bani ”se învârt” prin CNI: Stadionul Giulești, Spitalul Balotești, blocuri, bazine, săli de sport

CNI este o structură importantă atât datorită sumelor de care dispune, cât şi a relaţiei pe care o are cu comunităţile locale. Practic este instituţia care finanţează săli de sport, bazine de înot, aşezăminte culturale, unităţi sanitare, blocuri pentru persoane defavorizate, etc.

Printre investițiile CNI se numără sadioanele din Turnu Măgurele și Alexandria. Pe cel din Turnu Măgurele juca echipa lui Dragnea Junior. Tot CNI va ridica spitalul SRI de la Balotești, spital care va costa circa 120 de milioane de euro.

În raportul din 2020, CNI a anunţat că a finalizat 29 de săli de sport, un bazin de înot, trei sisteme integrate de apă şi canalizare şi multe altele.

Una dintre cele mai importante investiţii din ultimii ani este „Stadionul Giuleşti”, realizat prin banii de la CNI.

Tot din ultimului raport public reiese că instituția avea, la acel moment, în derulare 523 „de obiective de investiţii”, printre care: 140 de săli de sport, 157 de aşezăminte culturale, 23 de unităţi sportive, 33 de bazine de înot, 19 unităţi sanitare de primă urgenţă şi câte şapte cinematografe şi sisteme integrate de apă şi canal.

Iar în 2022, potrivit notei de fundamentare a bugetului, cheltuielile de investiţii ale CNI sunt estimate a fi la puţin peste 7 miliarde de lei.

Ce bani ”se învârt” prin buzunarele directoarei Pătrășcoiu

Ai bani pe mână, ai și putere, dar directoarea Pătrășcoiu are bani, nu doar pe mână, ci și …în mână.

În anul fiscal 2017, şefa CNI a obţinut circa 185.000 de lei din indemnizaţie şi proiecte gestionate, iar în 2018 acestea au ajuns la 337.000 de lei.

2019 a fost un an şi mai bun: din indemnizaţie şi proiecte Manuela Pătrășcoiu a ajuns la 376.000 de lei.

În declaraţia depusă în 2021 pentru anul fiscal 2020, şefa CNI şi-a anonimizat capitolul venituri.

Salariul directorului general, la fel ca şi numirea, sunt stabilite de ministrul Dezvoltării. La rândul său, directorul general stabileşte modul de salarizare a angajaţilor din CNI.

Fostul post al Manuelei Pătrășcoiu, preluat de Daniela Orodel. Soții lor sunt asociați în mai multe firme

Până să ocupe funcția supremă în CNI, între 2002 – 2013, Manuela Pătrășcoiu a fost director economic al companiei, potrivit propriului CV.

Potrivit informațiilor furnizate de Libertatea, În locul doamnei Pătrășcoiu, director economic a fost desemnată doamna Orodel Daniela, angajată la CNI din 2012.

Nu există public un CV complet al Danielei Orodel, iar pe LinkedIn apare că CNI-ul este singurul ei loc de muncă.

Dar, tot Libertatea semnalează, soțul Manuelei Pătrășcoiu este asociatul soțului directoarei economice, Orodel Ovidiu, încă din 2006.

Relațiile Manuelei Pătrășcoiu sunt strânse, așadar, și în interiorul companiei, nu doar în exteriorul ei. O posibilă ”rețetă”, așadar, a longevității într-o companie de stat, într-o funcție foarte bine plătită.


spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
Cele mai noi ștri
spot_img
spot_img

Citește și

Cele mai noi ștri
Știri din aceeași categorie

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.