Nu mai cresc pensiile în România. Guvernul s-a răzgândit. Probleme majore de la 1 ianuarie, după ce s-a aflată că procentul cu care vor crește aceste venituri va fi mult mai mic. Astfel, scenariile pentru majorarea pensiilor puse pe masa coaliției stârnesc noi conflicte.
După lungi discuții, coaliția de guvernare ia în calcul să crească pensiile în două tranșe, anul viitor, transmite Antena 3.
Practic, de la 1 ianuarie, o prima creștere, dar doar cea prevăzută de lege. Una care să acopere creșterea inflației pe 2021, plus creșterea economică, adică o creștere în jur de 6 procente pentru punctul de pensie. Restul de până la 10 la sută ar putea fi dat la mijlocul primăverii, în luna aprilie.
”Minimum, minimum de la care pornim este legea. Rata inflației de anul trecut, așteptăm construcția bugetului. Este o abordare și asta, să aplici legea, și pe urmă, când închizi anul fiscal în februarie, cel târziu în martie, să vii cu diferența. Vom lua decizia cea mai sustenabila”, a spunea Marcel Ciolacu.
Procentul de majorare a pensiilor trebuie să se încadreze în posibilităţile bugetare şi nu ar trebui să fie mai mare de 11%, având în vedere că orice depăşire „impactează” pe deficitul la bugetul de pensii, a declarat prim-ministrul Nicolae Ciucă.
El a fost întrebat într-o conferinţă de presă, la finalul vizitei pe Platforma Industrială Dacia Mioveni, în judeţul Argeş, dacă s-a stabilit un procent clar privind majorarea pensiilor de la 1 ianuarie 2023.
„Vom face în aşa fel să avem cât mai curând proiectul de buget pe anul viitor pe masa Guvernului. Este un proces diferit, pentru că este pentru prima dată când realizăm astfel în ţara noastră bugetul şi, în felul acesta, şi bugetarea pe programe şi de aceea am temporizat un pic, am încetinit ritmul de realizare a proiectului de buget pentru anul viitor. Fiecare dintre ministere lucrează să-şi alinieze toate procesele interne, astfel încât să putem să realizăm această bugetare pe programe. În ceea priveşte procentul, am să continui să afirm că el trebuie să se încadreze în posibilităţile bugetare, dar undeva nu mai mult de 11%, pentru că orice procent dincolo de 11% impactează pe deficitul la bugetul la pensii”, a declarat premierul.