NEWS

O adolescentă și-a dat în judecată părinții pentru că se opuneau relației cu un băiat de etnie romă. Ce a decis instanța

O adolescentă și-a dat în judecată părinții pentru că se opuneau relației cu un băiat de etnie romă. Ce a decis instanța
Tribunalul București a anulat restricțiile impuse de certificatul verde. Decizia poate fi atacată cu recurs

O adolescentă și-a dat în judecată părinții și a cerut să îi fie recunoscută capacitatea deplină de exerciţiu și să fie scoasă de sub tutela părinților, potrivit Adevărul

Fata de 16 ani, din Harghita, și-a dat în judecată părinții deoarece se opun relației pe care adolescenta o are cu un băiat de etnie rromă.

O adolescentă și-a dat în judecată părinții. Nu mai suporta ”atmosfera tensionată”

Adolescenta a deschis procesul în baza articolului din Codul Civil care prevede că „pentru motive temeinice, instanţa de tutelă poate recunoaşte minorului care a împlinit vârsta de 16 ani capacitatea deplină de exerciţiu”.

În procesul deschis la Judecătoria Miercurea-Ciuc, adolescenta a arătat că „s-a văzut nevoită” să solicite recunoașterea anticipată a capacității sale de exercițiu pentru că „în ultima perioada s-au înrăutăţit relaţiile lor de familie şi nu mai poate suporta acţiunile părinţilor, chiar dacă a încercat să vorbească cu ei de nenumărate ori”.

Mai mult, adolescenta susține că a fost bătută de mai multe ori de părinții și frații săi și că atmosfera de acasă este una ”tensionară”, drept urmare își petrece mai mult timp în preajma familiei prietenului ei.

Ce spune familia

Adolescenta s-a mai plâns că „îi este interzis să părăsească domiciliul, iar când părinţii nu se află acasă, se închide în casă, fără să aibă chei suplimentare şi fără să aibă şanse să scape, dacă se întâmplă orice”.

În aceeași cerere de chemare în judecată, adolescenta susține că a terminat clasa a VIII-a şi că „dorește continuarea studiilor liceale, însă părinţii sunt împotriva sa şi nu îi permit acest lucru”.

Pe de altă parte, părinții susțin că nimic din ce a relatat adolescenta nu este adevărat. Au explicat că are o relație cu un băiat de 22 de ani, de etnie rromă, cu care anterior a mai fugit, însă a fost adusă acasă cu ajutorul poliției.

De asemenea, susțin că nu se opun educației și că a fost înscrisă la liceu, dar au aflat ulterior că a avut 177 de absențe și mediile neîncheiate pe primul semestru.

Ce a decis instanța

”Aceste motive expuse de reclamantă sunt considerate de instanţă ca fiind neîntemeiate şi nici nu i-ar proteja cel mai bine interesele minorei.

Chiar din interogatoriul acesteia a reieşit faptul că, întrucât părinţii nu i-au permis să întreţină relaţia, reclamanta a fost cea care a renunţat la a mai merge la şcoală. Pentru această atitudine nu pot fi însă învinovăţiţi părinţii şi nu li se poate atrage nicio culpă, neexistând nicio legătură între deciziile părinţilor cu privire la viaţa personală a copiilor lor şi refuzul reclamantei de a mai merge la şcoală”, a decis judecătorul care le-a dat dreptate părinților.