LIFESTYLE

O comună cu 1.000 de locuitori este vizitată anual de peste 100.000 de turiști!

O comună cu 1.000 de locuitori este vizitată anual de peste 100.000 de turiști

O comună cu 1.000 de locuitori este vizitată anual de peste 100.000 de turiști!  Aceștia aduc un beneficiu financiar foarte important localnici și întreaga localitate se susține acum exclusiv din turism.

Localitatea Rimetea a devenit celebră pentru priveliștile sale spectaculoase și pentru casele albe cu geamuri verzi, întreținute la fel ca acum 100 de ani. În cele două sate ale comunei au fost deschise zeci de pensiuni pentru cei care vizitează această zonă a Munților Trascău

O comună cu 1.000 de locuitori a devenit un puct turistic de interes

Comuna este situată în judeţul Alba, în Depresiunea Trascăului, un bazin intramontan străbătut de la nord spre sud de valea Rimetea, afluent al Arieşului.

Satul se găseşte la poalele vestice ale unui impozant masiv calcaros cunoscut sub numele de Piatra Secuiului (1.128 m), creasta acestuia fiind limita cu judeţul Cluj.

Conform statisticilor oficiale comuna este vizitată de aproape 100.000 de turişti, mulţi veniţi din străinătate, în special din Ungaria. Afluxul de turişti s-a dovedit benefic pentru comuna ridicată de mineri, care reuşeşte astfel să evite soarta altor localităţi miniere.

Comuna beneficiază de 25 de ani de un program de finanțare susținut de Sectorul 6 din Budapesta, care alocă bani pentru restaurarea locuințelor și menținerea acestora în standardul tradiției locale: culoare albă la exterior și geamuri verzi.

Tradiţia prelucrării fierului, tradiţia picturii pe mobilă şi tradiţia costumului popular pot fi văzute şi studiate cel mai bine la Muzeul Etnografic din centrul satului, deschis în 1952.