O puternica furtună geomagnetică a lovit pământul. Condiţii corespunzătoare unei furtuni geomagnetice de nivel 4 pe o scară de 5 au fost observate luni, potrivit unui centru specializat ataşat Administraţiei Naţionale Oceanice şi Atmosferice (NOAA) din Statele Unite.
Aceste condiţii „ar putea persista mai multe ore”, dar nu sunt aşteptate să crească în intensitate, a adăugat NOAA într-un comunicat de presă, potrivit Agerpres.
Un astfel de eveniment „ar putea provoca aurore uşoare până la sud de Alabama şi nordul Californiei”, a precizat agenţia americană.
Experții spun că această nouă furtună solară a fost provocată de ejecţii de masă coronală (CME), explozii de particule ce părăsesc Soarele. Atunci când aceste particule ajung pe Pământ, ele perturbă câmpul magnetic al acestuia.
Cu o zi în urmă, astronautul agenţiei spaţiale americane NASA Matthew Dominick a postat pe reţeaua X o fotografie cu o auroră boreală surprinsă de pe Staţia Spaţială Internaţională (ISS).
Nu în ultimul rând, furtunile geomagnetice pot avea, însă, şi efecte nedorite. Spre exemplu, ele pot afecta comunicaţiile de înaltă frecvenţă, pot perturba sateliţii şi pot provoca supraîncărcări ale reţelelor electrice. Operatorii infrastructurilor sensibile au fost notificaţi să pună în aplicare măsuri pentru a limita aceste efecte, a indicat NOAA.
În luna mai, planeta s-a confruntat cu cele mai puternice furtuni geomagnetice înregistrate în ultimii 20 de ani. Acestea au condus la apariţia de aurore boreale pe cerul nopţii, în special în Statele Unite, Europa şi Australia, la latitudini mult mai joase decât de obicei.
Acest tip de eveniment a devenit mai frecvent în ultima perioadă, Soarele aflându-se în prezent aproape de vârful activităţii sale, într-un ciclu care se repetă o dată la 11 ani.