LIFESTYLE

Oamenii nu mai cumpără haine noi. Îmbrăcămintea second hand va domina preferințele

Oamenii nu mai cumpără haine noi. Îmbrăcămintea second hand va domina preferințele
Sursa foto: Pexels

Oamenii nu mai cumpără haine noi ca și până acum. Datele rapoartelor de specialitate arată o dublare a pieței hainelor second-hand până în 2027, iar tinerii sunt cei care vor da tonul schimbării.

Oamenii nu mai cumpără haine noi

Conform ThredUp, în 2022, valoarea pieţei de haine second-hand, la nivel global, a fost de 177 de miliarde de dolari. Până în 2027, industria va atinge o valoare de 350 miliarde de dolari.

De altfel, o treime dintre comercianţii chestionaţi în cadrul raportului au declarat că intenţionează să reducă producţia de haine noi dacă revânzarea celor existente va continua să aibă succes.

„Raportul subliniază faptul că piaţa de haine second-hand nu mai este un segment de nişă al industriei modei, ci mai degrabă o tendinţă predominantă care se aşteaptă să continue să crească în următorii ani. Dacă în trecut principalul scop era de a avea haine de calitate mai accesibile ca preţ, în prezent, acest tip de shopping este perceput ca o soluţie sustenabilă, în special în rândul tinerilor. Aceştia îşi doresc să reducă supra-consumul, ştiind că pentru fabricarea de materiale textile se consumă extrem de multă apă, iar procesul este foarte poluant pentru mediul înconjurător”, a explicat Rodica Bulăceanu, reprezentantă a organizaţiei Humana People to People, conform Agerpres.

Generaţiile Z şi Millenials au fost cele mai dispuse să cumpere îmbrăcăminte second-hand, conform unui sondaj global realizat în 2021. Tinerii cred că e o modalitate mai ieftină şi mai prietenoasă cu mediul.

 

Românii preferă hainele second-hand

Preferințele românilor urmează același trend. 56% dintre români au achiziţionat haine din magazine second-hand, iar 62% dintre aceştia au motivat gestul prin faptul că au dorit să facă economie, în timp ce 13% că preferă hainele vintage şi 10% că apreciază că găsesc haine unicat. Totodată, 6% dintre cei chestionaţi au menţionat că sunt motivaţi de efectele sustenabile pe care le are acest tip de achiziţie.

Datele sunt cuprinse într-o cercetare efectuată de Statistica Research Department, citată de Humana People to People, în cursul anului trecut.

Conform unui raport al Băncii Mondiale din 2019, industria textilă este a patra cea mai poluantă industrie din lume, fiind responsabilă pentru 10% dintre emisiile de gaze cu efect de seră ale planetei. Producția necesită un consum anual de apă de 93 miliarde de metri cubic, apă potabilă ce ar fi suficientă pentru peste 1,7 miliarde de oameni.