NEWS

Octavian Jurma: Pandemia a început să scadă în intensitate. În decembrie vom avea sărbători mai luminoase

Octavian Jurma Pandemia a început să scadă în intensitate. În decembrie vom avea sărbători mai luminoase
Octavian Jurma: Pandemia a început să scadă în intensitate. În decembrie vom avea sărbători mai luminoase

Cercetătorul Octavian Jurma este optimist în privința evoluției pandemiei COVID în România și ne dă o veste bună: potrivit estimărilor sale, vom avea parte de sărbători de iarnă „luminoase”, în decembrie, numărul de infectări putând ajunge la 4000 de cazuri pe zi.

Octombrie este luna de coșmar, în care infectările au crescut alarmant în țara noastră. Dacă la debutul luni se înregistrau sub 10.000 de cazuri de infectări cu COVID, după numai șapte zile, numărul acestora s-a dublat. Mai mult, de la începutul lunii octombrie, sute de români au pierdut lupta cu virusul, un  număr maxim de decese  fiind atins pe 12 octombrie – 442 de decese.

În noiembrie, o scădere a numărului infectărilor

În acest context, estimările ar trebui să fie sumbre, iar dacă trendul ascendent al infectărilor COVID s-ar menține, sărbătorile de iarnă ar fi cam triste. Totuși, cercetătorul Octavian Jurma estimează că viitorul nu este atât de negr pe cât ne-am fi așteptat. Specialistul apreciază că intensitatea pandemie este în scădere, iar până la sfîrșitul acestui an va scădea și numărul infectărilor cu COVID și, implicit, presiunea pusă pe spitale.

”În luna noiembrie este aproape sigur că o să vedem o scădere legitimă a numărului de cazuri. Pandemia a început să scadă în intensitate. Într-adevăr, creșterea de 25% este mare, însă ne putem aștepta la un platou în următoarele două săptămâni. În noiembrie, probabil, vom avea o fază descendentă a numărului de cazuri.

Cât de repede scădem este foarte important, pentru că fiecare săptămână în care stăm la peste 10.000 de cazuri înseamnă un număr uriaș de morți pentru că oamenii nu au acces la chestiuni elementare”, a explicat Octavian Jurma potrivit ziare.com.

Paradoxal, scad infectările, dar cresc decesele

Totuși, în ciuda contextului estimat de prof. dr. Jurma, ce prevede o scădere a infectărilor, acesta anunță că va exista o creștere a numărului deceselor.

”Se va mai întâmpla un lucru care va accentua tragedia care urmează. Va crește numărul de decese. Medicii sunt tot mai obosiți și vor începe să cedeze. Pe lângă cedarea instalațiilor de oxigen, medicamentele pe care le primim se vor consuma foarte rapid. Din acest motiv, este posibil ca în următoarele două săptămâni să avem o creștere accentuată a curbei tragediilor. Pentru că infectarea nu este o tragedie. Vedem acest lucru peste tot. În Marea Britanie, 30.000 de cazuri, dacă ești vaccinat, nu se traduce într-o tragedie în spitale. La noi, în acest moment, curba tragediilor este cuplată cu cea a infectărilor. Aceasta va scădea mai târziu.

Deci numărul de cazuri va începe să scadă în noiembrie. În ceea ce privește numărul de decese și de internări la ATI am putea vedea o scădere semnificativă abia pe la mijlocul, chiar spre finalul lunii noiembrie”, estimează prof. dr. Jurma.

Potrivit estimărilor cercetătorului Octavian Jurma, în decembrie se aşteaptă o scădere semnificativă a numărului de infectări.

”În luna decembrie mă aștept să vedem o scădere mai accelerată a numărului de cazuri și a numărului de internări și să se îmbunătățească situația mai rapid. Astfel că sărbătorile, de bine de rău, vor fi un pic mai ”luminoase”. Acum noi am intrat în scenariul imunizării de turmă. Nu se iau măsuri, prin urmare infecția se va duce până arde tot ce poate în calea ei.

Aceasta înseamnă că avem, fie scenariul indian, când s-a dus foarte rapid în sus și a coborât, dar coborârea abruptă din India s-a datorat unor măsuri care s-au luat când s-au depășit 400.000 de cazuri pe zi. Ar mai fi un scenariu ca în Rusia, în care avem rata de vaccinare și opacitate similare. Acolo, aparent, numărul de cazuri nu a crescut foarte mult însă, vedem că numărul de decese se menține pe o pantă constantă și ascendentă, de trei luni”, a explicat cercetătorul.

Un vârf, urmat de o scădere

Potrivit calculelor doctorului Octavian Jurma, săptămâna viitoare va urma un vârf, după care va veni o scădere.

”Săptămâna viitoare am putea avea un vârf, să sperăm, urmat de o scădere. Însă, în funcție de cât de rapidă va fi scăderea, poate fi determinată situația din decembrie.

Presupunând că mergem pe scenariul indian și vom avea o coborâre abruptă, atunci, am putea coborî sub 6.000 de cazuri pe la mijlocul lunii lunii noiembrie. Asta înseamnă că la aproximativ două săptămâni după, vom asista la o scădere reală și la o ușurare a presiunii de pe spitale. Vom reveni la o presiune suportabilă a presiunii COVID în România. Din păcate însă pentru noi, un număr de 4.000 de cazuri pe zi este un motiv de sărbătoare”, a declarat dr. Jurma.

Parteneri
Boala care determină ofilirea și uscarea roșiilor. Toți pasionații de grădinărit trebuie să știe asta
Boala care determină ofilirea și uscarea roșiilor. Toți pasionații de grădinărit trebuie să știe asta
Afacerea bănoasă pusă pe picioare de o familie din România. Au cultivat o plantă care acum se vinde cu 100 de lei gramul
Afacerea bănoasă pusă pe picioare de o familie din România. Au cultivat o plantă care...
FT: NATO are doar 5% din apărarea aeriană necesară pentru a proteja flancul estic
FT: NATO are doar 5% din apărarea aeriană necesară pentru a proteja flancul estic
Cum poți verifica vechimea în muncă și contribuțiile plătite pentru pensie. Trebuie să urmezi acești pași
Cum poți verifica vechimea în muncă și contribuțiile plătite pentru pensie. Trebuie să urmezi acești...
Zanni îi învinge pe Iancu Sterp și Andrei Ciobanu în marea finală și ia premiul de 100.000 de euro de la Pro TV?! Surpriză uriașă în finala Survivor!
Zanni îi învinge pe Iancu Sterp și Andrei Ciobanu în marea finală și ia premiul...
Băutura adorată de români al cărei preț va exploda. Un simplu pahar va fi considerat un adevărat lux
Băutura adorată de români al cărei preț va exploda. Un simplu pahar va fi considerat...
BREAKING Banca Transilvania a anunţat oficial că a cumpărat BRD Pensii. Cea mai mare bancă din România intră astfel pe segmentul de pensii private obligatorii Pilon II
BREAKING Banca Transilvania a anunţat oficial că a cumpărat BRD Pensii. Cea mai mare bancă...
Cine este femeia din Râmnicu Vâlcea care, alături de soţul ei, a reuşit să ajungă de la un magazin deschis în anii '90 la 120 de magazine şi afaceri de sunte de milioane de lei
Cine este femeia din Râmnicu Vâlcea care, alături de soţul ei, a reuşit să ajungă...
Dumnezeule! Kate, VĂZUTĂ în public în timpul tratamentului pentru cancer! Fotografia cu Prinţesa de Wales de care toţi vorbesc
Dumnezeule! Kate, VĂZUTĂ în public în timpul tratamentului pentru cancer! Fotografia cu Prinţesa de Wales...
ADIO, maestre! S-a stins marele sportiv al României: Ne mor campionii
ADIO, maestre! S-a stins marele sportiv al României: Ne mor campionii
Țările Europene, vizate de sabotajele Rusiei. E Cod Roșu în serviciile secrete
Țările Europene, vizate de sabotajele Rusiei. E Cod Roșu în serviciile secrete
Un robot rezolvă un cub Rubik într-un timp record de 0,305 secunde
Un robot rezolvă un cub Rubik într-un timp record de 0,305 secunde
Revine epoca războiului: Cea mai mare ţară europeană care vrea să reintroducă serviciul militar obligatoriu pentru tineri. ”Lumea e din ce în ce mai nesigură”
Revine epoca războiului: Cea mai mare ţară europeană care vrea să reintroducă serviciul militar obligatoriu...
Povestea unui miliardar şi a imperiului armelor creat de el, pe care războiul l-a transformat dintr-un paria al afacerilor într-un erou şi mare câştigător
Povestea unui miliardar şi a imperiului armelor creat de el, pe care războiul l-a transformat...
Românii de la bloc au de ce să se bucure. Legea a fost dată și îi ajută enorm
Românii de la bloc au de ce să se bucure. Legea a fost dată și...
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!'
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!'
Se dau bani pentru digitalizarea primăriilor din țară! Anunțul oficial de la Guvern
Se dau bani pentru digitalizarea primăriilor din țară! Anunțul oficial de la Guvern
Cum arătau Alexia Eram și Mario Fresh la PRIMA lor întâlnire. Poza rară care a scăpat pe net...
Cum arătau Alexia Eram și Mario Fresh la PRIMA lor întâlnire. Poza rară care a...