Parcările de reședință din centrul Bucureștiului sunt mai scumpe decât cele similare de la Paris, Roma sau Berlin.
În București, în centrul orașului, abonamentul pentru riverani este între 8.640 lei lei și 1.000 de lei/an, adică între 1.700 și 200 de euro/an, în funcție de zonă și dacă locul este rezervat sau nu, prețul de 1.700 de euro fiind pentru locul rezervat, de care beneficiarul dispune 24 de ore din 24.
Pentru parcările de reședință de la Sectoare, tariful este de 600 de lei/an/zona centrală.
Valoarea abonamentelor de parcare în centrul Bucureștiului, pe parcările gestionate de Primăria Capitalei, care se închiriază cu ora, a fost stabilită în 2019, însă până acum nimeni nu a făcut caz de asta deoarece oamenii parcau pe străduțele fără parcări marcate sau pe trotuar și nu plăteau nimic.
Riveranii au descoperit prețurile exorbitante în condițiile în care Primăria Capitalei a anunțat, că de pe 15 august nu mai permite parcarea pe trotuar, iar în interiorul inelului central nu se va mai putea parca fără să plătești, pe toate străzile fiind marcate parcări cu plată.
Riveranii au descoperit prețurile exorbitante în condițiile în care Primăria Capitalei a anunțat, că de pe 15 august nu mai permite parcarea pe trotuar, iar în interiorul inelului central nu se va mai putea parca fără să plătești, pe toate străzile fiind marcate parcări cu plată.
Viceprimarul Stelian Bujduveanu a anunțat că se discută micșorarea prețurilor pentru riverani, însă până acum nu a fost luată nicio decizie.
Tarifele de parcare cu ora sunt asemănătoare în București și în alte capitale Europene, cel puțin pe zona centrală, aproximativ 2 euro/oră. Dar sunt capitale europene unde parcarea on street, în zona centrală, ajunge și la 5 euro/oră, tocmai pentru a descuraja oamenii să vină cu mașina în centrul orașului și a reduce poluarea.
La Viena, un abonament lunar pentru riverani, indiferent de zonă, este de 10 euro/lună. Abonamentul se poate face pentru minim 3 luni și maxim 2 ani. Cine își face abonament pe un an întreg costă 120 de euro. Când aplici pentru abonament mai plătești o taxă federală de 13,30 euro și una administrativă de 35.70 euro. În schimb, pentru restul, parcarea este foarte scumpă, de la 1,10 euro/30 minute, iar timpul este limitat în foarte multe zone la două ore.
La Paris, parcarea pentru riverani costă 45 euro/an. Poți să cumperi și un abonament pe 3 ani, costul fiind de 90 de euro. În rest, taxa de parcare în zona centrală este de 4 euro/oră, iar în timpul zilei nu se poate parca gratuit.
La Bruxelles abonamentul pentru parcarea de reședință este de 10 euro/an. Pentru a doua mașină, abonamentul este de 110 euro/an. În Bruxelles, nu se poate parca gratuit în centrul orașului în timpul zilei, de la 8:00 la 18:00, tariful de parcare fiind de 1,50 euro/oră. Însă este greu să găsești ceva liber, iar în multe zone timpul este limitat la două ore. Duminica parcarea este gratuită.
În Berlin, abonamentul pentru parcarea de reședință este de 20.40 euro/an. Acesta dă dreptul beneficiarului să parcheze în parcările amenajate în zona unde locuiește. În rest, tarifele de parcare sunt între 1 și 4 euro/oră în centrul orașului, în majoritatea zonelor timpul fiind limitat la două ore.
La Roma, parcarea de reședință este gratuită pentru două mașini/persoană. Parcarea cu ora însă este foarte scumpă, 4-5 euro/oră în zona centrală.
La Sofia, permisul de parcare de reședință este între 100-150 leva/an (250-370 lei). Asta înseamnă undeva între 50 și 75 de euro/an
La Varșovia, parcarea de reședință costă 30 lei/an, chiar lângă casă (maxim 150 m) și 600 de lei/an într-o zonă mai mare (cartier).
Locurile de parcare nu sunt cu rezervare, ci se parchează în baza unui permis, în zona în care locuiești.