LIFESTYLE

Parfumurile pot modifica starea de spirit. Esențele care evocă discret Crăciunul și aduc bucurie

Parfumurile pot modifica starea de spirit. Esențele care evocă discret Crăciunul și aduc bucurie
www.ego.ro

E un lucru cert: parfumurile pot modifica starea de spirit. Simțul olfactiv este atât de puternic încât ne poate transporta într-un alt loc sau alt moment sau ne poate aminti dintr-o dată de o anumită situație.

Mirosul nu este poate niciodată mai evocator decât în ​​perioada sărbătorilor, când aerul este plin de arome festive care încălzesc sufletul și ne alimentează dorința de nostalgie.

Parfumurile pot modifica starea de spirit. foc de bușteni, castane coapte și budincă de prune

O persoană cunoscută pentru că a surprins Crăciunul într-un miros este Jo Malone, parfumieră și fondatoarea celui de-al doilea ei brand de parfum Jo Loves, înființat în 2011 după ce și-a vândut primul brand de parfum omonim Jo Malone către Estée Lauder.

„Parfumul aduce cu adevărat la viață sezonului sărbătorilor”, a spus Malone, a cărei gamă de parfumuri festive se bazează pe propriile ei amintiri – cum ar fi budinca de prune, inspirată dintr-o rețetă pe care a făcut-o în fiecare an din copilărie – dar încă semnificativă și atrăgătoare la nivel universal.

„Parfumul focurilor de bușteni într-o dimineață crocantă de iarnă, mirosul dulce și delicios al castanelor prăjite sau parfumul unui pin adevărat care plutește în aer evocă instantaneu un sentiment de familiaritate și emoție”, a remarcat Malone într-un interviu pentru CNN .

Cu notele sale de pin, lavandă, chihlimbar și tămâie, „Christmas Trees” – un bestseller Jo Loves – este reînviat anual, alături de alte clasice, dar în amestec se adaugă și noi arome bazate pe arome tradiționale.

„Anul acesta am lansat noul parfum de turtă dulce, care mă readuce în dimineața de Crăciun, copt împreună cu familia”, a spus Malone.

„Petrecerea timpului cu cei dragi este cea mai specială parte a Crăciunului meu. De aceea încerc mereu să surprind aromele mele preferate de sărbătoare sub formă de parfumuri, astfel încât amintirea să rămână pentru totdeauna.”

De ce aromele sunt atât de evocatoare

Așa cum un miros neplăcut vă poate determina să tresăriți și să fugiți, o aromă frumoasă vă invită să zăboviți – fie într-un magazin, restaurant sau acasă, ceea ce este deosebit de important în perioada sărbătorilor.

Mirosul unui foc de bușteni este un favorit deosebit în sectorul parfumurilor de casă în perioada sărbătorilor.

„Aromele din sezonul sărbătorilor ar trebui să fie calde și reconfortante, fără a sacrifica rafinamentul și calitatea”, spune Azzi Glasser, designer de parfumerie și fondator al The Perfumer’s Story. Glasser a co-fondat parfumul Agent Provocateur și a creat parfumuri personalizate pentru vedetele de la Hollywood.

Motivul pentru care mirosul este atât de sugestiv și poate declanșa amintiri și emoții mai repede decât alte simțuri, ar putea fi faptul că procesele în joc sunt apropiate din punct de vedere anatomic.

„Când celulele receptorilor din partea superioară a cavității noastre nazale detectează un miros, ele transmit semnale de-a lungul fibrelor nervoase către bulbul olfactiv, care procesează semnalele și transmite informații despre miros într-o zonă a creierului numită sistemul limbic”, explică. Duncan Boak, CEO și fondator al Fifth Sense , o organizație caritabilă din Marea Britanie pentru cei afectați de tulburări de miros și gust.

„Acest sistem este compus dintr-un set de structuri, inclusiv amigdala, hipocampul și talamusul, care joacă un rol major în controlul stării de spirit, memoriei, comportamentului și emoțiilor noastre. Este adesea considerată ca fiind cea mai primitivă parte a creierului.”

Simțul nostru olfactiv este cel mai strâns legat de ceea ce este cunoscut sub numele de memorie episodică sau memorie pe termen lung a evenimentelor dintr-o perspectivă la persoana întâi.

Acest lucru ar putea explica de ce anumite arome pot fi atât de emotive. Nu este atât de mult faptul că simțurile noastre sunt intensificate de zgomotul general al sezonului sărbătorilor – mirosul îmbătător al focurilor care trosnesc, vin fiert și plăcinte tocate – ci amintirile care ne sunt provocate.

[email protected] Absolventă de Drept, dar atrasă iremediabil de jurnalism. Un drum lung, greu, dar întotdeauna frumos, fie că a fost vorba de jurnalism ... vezi toate articolele
Parteneri
Alertă din cauza virusului mortal Nipah. Nu există vaccin care să prevină infecția și niciun tratament care să o vindece
Alertă din cauza virusului mortal Nipah. Nu există vaccin care să prevină infecția și niciun...
Animalul care poate trăi chiar și 500 de ani. Longevitatea sa i-a uimit pe oamenii de știință
Animalul care poate trăi chiar și 500 de ani. Longevitatea sa i-a uimit pe oamenii...
Europa ar putea recurge la armata obligatorie pe fondul creşterii ameninţării unui război cu Rusia
Europa ar putea recurge la armata obligatorie pe fondul creşterii ameninţării unui război cu Rusia
Băutura pe care e bine să o bei dimineața. E mai bună decât ceaiul ori cafeaua și îți dă energie întreaga zi
Băutura pe care e bine să o bei dimineața. E mai bună decât ceaiul ori...
Anamaria Prodan șterge iar pe jos cu Reghe. ''Un flaușat care vorbește mândru cum agață, căsătorit fiind, «moartele de foame» prin Dubai''
Anamaria Prodan șterge iar pe jos cu Reghe. ''Un flaușat care vorbește mândru cum agață,...
Condimentul miraculos care ajută creierul să se repare singur. Trebuie amestecat cu apă caldă şi se bea dimineaţa, pe stomacul gol
Condimentul miraculos care ajută creierul să se repare singur. Trebuie amestecat cu apă caldă şi...
Criză la nivel global provocată de o eroare de funcţionare a mii de sisteme Microsoft. Bănci, posturi TV, companii aeriene cad unele după altele şi au operaţiunile blocate. Cine este responsabil
Criză la nivel global provocată de o eroare de funcţionare a mii de sisteme Microsoft....
Cine este femeia din Râmnicu Vâlcea care a reuşit să transforme un magazin deschis în anii '90 într-un imperiu cu 120 de magazine, fabrici şi afaceri de sute de milioane de lei
Cine este femeia din Râmnicu Vâlcea care a reuşit să transforme un magazin deschis în...
Zodiile protejate de o aură divină în august 2024. Li se schimbă total viața!
Zodiile protejate de o aură divină în august 2024. Li se schimbă total viața!
S-au ordonat restricții în România. Decizie în orașe și sate. E permis doar între anumite ore
S-au ordonat restricții în România. Decizie în orașe și sate. E permis doar între anumite...
S-a dus mult prea devreme. O cunoscută actriță a murit la 51 de ani
S-a dus mult prea devreme. O cunoscută actriță a murit la 51 de ani
Joe Biden se retrage din cursa pentru Casa Albă / Reacţia lui Trump / Biden o susţine pe Kamala Harris drept candidat al democraţilor pentru prezidenţiale / Cine îi solicită lui Biden demisia din funcţia de preşedinte
Joe Biden se retrage din cursa pentru Casa Albă / Reacţia lui Trump / Biden...
Alexandru Rafila a dat lovitura. Averea ministrului Sănătăţii a explodat după ce companiile unde avea sute de mii de lei investiţi au făcut spectacol pe bursă
Alexandru Rafila a dat lovitura. Averea ministrului Sănătăţii a explodat după ce companiile unde avea...
„Sunt unele luni în care nu îmi permit să am o relaţie. Şi nu câştig puţin”
„Sunt unele luni în care nu îmi permit să am o relaţie. Şi nu câştig...
Ce pensie alimentară plătește Gabi Bădălău, de fapt. Contre cu Claudia Pătrășcanu
Ce pensie alimentară plătește Gabi Bădălău, de fapt. Contre cu Claudia Pătrășcanu
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!
Armata devine obligatorie în România!
Armata devine obligatorie în România!
Ce a apărut pe contul de Instagram al Elenei, la câteva zile după nunta cu Ianis Hagi. Fanii au reacționat imediat. ”Atât de puri”
Ce a apărut pe contul de Instagram al Elenei, la câteva zile după nunta cu...