Din luna septembrie se schimbă formula de calcul pentru pensii, astfel încât o anumite categorie de pensionari vor primi, în funcție de anul nașterii, mai mulți bani. Sumele majorate vor fi acordate în funcție de experiența beneficiarilor precum și de categoria ocupațională.
De la 1 septembrie se vor acorda pensii mai mari în funcție de o serie de factori urmând ca majorările să difere de la caz la caz. Noua formulă de calcul care va intra în vigoare în toamna acestui an va favoriza în special persoanele care au activat pe piața muncii pentru o perioadă de peste 35 de ani.
Totodată, noua lege a pensiilor va reduce din punct de vedere finaciar, importanța categoriilor de muncă, cu alte cuvinte pensionarii care au muncit mai puțin de 25 de ani nu vor fi avantajați. Legea 360/2023 este actul normativ care reglementează sistemul public de pensii din România.
Lege care a fost semnată de președintele Klaus Iohannis pe 6 decembrie 2023, publicată ulterior în Monitorul Oficial. O parte din prevederile actului normativ au aplicabilitate începând cu 1 ianuarie 2024, iar altele vor produce efecte de la 1 septembrie 2024, odată ce proiectul de recalculare este finalizat.
Așadar, pensiile au fost indexate cu rata inflației de 13,8% în prima lună din acest an și urmează să fie recalculate în septembrie. Cu alte cuvinte, punctul de pensie va crește până la 2.032 de lei, iar pragul standard de pensionare este de 65 de ani atât pentru femei cât și pentru bărbați. Pentru a beneficia de pensia pentru limită de vârstă este necesare un stagiu de cotizare de cel puțin 15 ani.
Casa Națională de Pensii Publice (CNPP) a pus la dispoziția persoanelor care vor să afle momentul potrivit de pensionare, (pensie anticipată, parțial anticipată sau limită de vârstă) o platformă unde pot afla în mai puțin de un minut data la care se pot pensiona. Trebuie accesat site-ul CNPP și ulterior introduse data nașterii și sexul.
Datele furnizate de Ministerul Muncii indică faptul că la finalul lunii trecute, populația de pensionari a României număra 4,75 milioane de persoane, în creștere cu 14% față de aceeași perioadă a anului anterior. Puțin peste 156.000 de pensionari provin din sectorul agricol și încasează sub formă de pensii sub 1.000 de lei.
Pe sectorul pensii anticipate media lunară este 3.166 de lei, mai mult cu 5.400 de pensionari înregistrați în această categorie. Primesc pesii de urmaș aproximativ 454.200 de persoane, media pe acest sector este de 1.191 de lei/ lună.
Pensiile vor crește în funcție de anul nașterii sau cel al pensionării și în funcție de sex. Bărbații vor primi ceva mai mult decât femeile. Cele mai mari creșteri de 20-27% vor fi trecute în rândul românilor născuți în perioada ianuarie 1939 -decembrie 1944. Asta pentru că stagiul de cotizare este de peste 30 de ani, iar vârsta de pensionare este de 62-63 de ani.
Majorări de pensii vor primi și persoanele născute în intervalul aprilie 1945-septembrie 1946, respectiv mai-septembrie 1948. Pentru acest segment au fost bugetate majorări de 30%. De asemenea, vor beneficia de pensii mai mari și românii care s-au născunt în perioada octombrie 1948-martie 1950.
„Vor beneficia toți de această recalculare pentru că se aplică tuturor pensionarilor, iar celor care urmează să se înscrie la pensie li se va determina numărul total de puncte și li se va calcula pensia după această regulă. Deci toţi vor beneficia de recalculare”, a explicat Doina Pârcălabu, fosta președintă a Casei de Pensii, recent, la Antena 3.