NEWS

EXCLUSIV Pensionarii militari au ieșit în stradă. La protestul din Capitală se alătură și polițiștii | VIDEO & FOTO UPDATE

EXCLUSIV Pensionarii militari au ieșit în stradă. La protestul din Capitală se alătură și polițiștii | VIDEO  FOTO UPDATE
Sursă foto: Mediaflux

Pensionarii militari au ieșit în stradă fiindcă au ajuns la capătul răbdării. Joi, în Capitală, acestora li se vor alătura la protest și Federaţia Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor (FSANP).

UPDATE: Protestatarii au plecat spre Camera Deputaților pentru a-și striga nemulțumirile. Conform primelor estimări, sunt peste 1.500 de participanți.

Sursă: Mediaflux

UPDATE: La orele 14.00 reprezentanții cadrelor militare în rezervă intră la negocieri cu reprezentanții Ministerului Apărării Naționale, conform surselor Mediaflux.

Care sunt revendicările protestatarilor

”În ultima perioadă, nemulţumirile justificate ale pensionarilor militari s-au accentuat, iar asociaţiile şi organizaţiile cadrelor militare în rezervă şi în retragere, reunite sub egida Forumului Structurilor Asociative din SAOPSN, au iniţiat demersuri pentru organizarea unui protest de stradă, prin care să atragă atenţia public factorilor politici decidenţi asupra tergiversării discriminării legislative referitoare la regimul juridic al pensiilor militare de stat (reglementate prin Legea nr. 223/2015, cu modificările ulterioare)”, a transmis Sindicatul Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual (SNPPC), într-un comunicat de presă.

Sursă foto: Mediaflux

Conform documentului, aceste nemulţumiri s-au acutizat după modificarea de anul trecut a Legii nr. 223/2015 şi adoptarea recentă a unui act normativ, prin care a fost majorat doar cuantumul gradului militar / profesional al cadrelor în activitate, exceptând de la acest drept şi pensionarii militari.

”Pentru repararea acestei discriminări, SNPPC s-a adresat oficial Comisiilor pentru apărare ale Senatului şi Camerei Deputaţilor, în luna aprilie a.c., solicitând adoptarea unui amendament legislativ pentru completarea şi modificarea Legii nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat, prin care gradul militar / profesional al cadrelor în rezervă şi în retragere să fie actualizat permanent, în raport cu cuantumul cadrelor militare şi poliţiştilor în activitate (nu am susţinut din start amendamentul care făcea referire la actualizarea gradului rezerviştilor prin modificarea Statului cadrelor militare, pentru că acesta nu întrunea condiţiile de principiu privind legalitatea şi constituţionalitatea unei astfel de abordări a situaţiei în cauză)”, se mai arată în documentul citat, potrivit news.ro.

Pensionarii militari au ieșit în stradă

Sindicaliştii au programat protestul pentru ziua de 9 mai.

”Dat fiind faptul că modificarea legislativă în discuţie încă este tergiversată, considerăm că protestul organizat de Forumul SAOPSN, în data de 9 mai 2024, începând cu ora 12,00, în apropierea sediului MApN (pe trotuarul din faţa Catedralei Mântuirii Neamului, aşa cum reiese din Protocolul semnat cu Primăria Capitalei), urmat de un marş către Camera Deputaţilor, sunt în concordanţă cu revendicarea legitimă a pensionarilor militari, revendicare susţinută şi de un Comunicat oficial din data de 6 mai, al Asociaţiei Cadrelor Militare în Rezervă şi în Retragere din MAI (ANCMRR)”, se mai arată în comunicatul de presă.

Sursă foto: Mediaflux

Ministrul Apărării, Angel Tîlvar, este ”iresponsabil şi inconştient”

De asemenea, Federaţia Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor (FSANP) a anunţat că se alătură protestului militarilor rezervişti organizat joi.

”Poliţiştii de penitenciare şi militarii rezervişti cer eliminarea discriminărilor şi inechităţilor în ceea ce priveşte pensiile militare de stat şi rezolvarea problemelor din armata română, situaţii nesecurizante care pun România pe radarul ţărilor vulnerabile la nivel internaţional. Federaţia Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor consideră că muşamalizarea problemelor recurente din armată (lipsă personal, dotări precare, deprofesionalizare) şi incapacitatea creării unui mecanism de pensii care să ţină permanent legătura cu costurile unei vieţi decente fac din Ministerul Apărării Naţionale (MApN) principalul complice la slăbirea siguranţei şi apărării României în contextul geo-politic foarte fragil”, transmit sindicaliştii din penitenciare.

Nu în ultimul rând, preşedintele FSANP, Cosmin Dorobanţu, îl acuză pe ministrul Apărării Naţionale, Angel Tîlvar, pe care îl cataloghează ”ca fiind iresponsabil şi inconştient, deoarece nu depune niciun fel de diligenţă pentru rezolvarea problemelor reale ale militarilor activi şi/sau rezervişti, situaţie alarmantă care face ca mii de militari să demisioneze anual, întrucât armata nu mai este un domeniu atractiv”.

”În contextul menţinerii conflagraţiei de la graniţele României, sindicatele din penitenciare solicită preşedintelui României, Klaus Iohannis, şi prim-ministrului, Marcel Ciolacu, să intervină direct pentru rezolvarea inechităţilor privitoare la pensiile militare de stat, deoarece militarul rezervist a devenit Cenuşăreasa în povestea guvernării scrise de PSD şi PNL”, mai susţin sindicaliştii din penitenciare.

Mihnea Tălău. Redactor la MediaFlux. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în decursul ... vezi toate articolele
Parteneri
Marcel Ciolacu anunță majorări salariale de 10%. Angajații care vor primi mai mulți bani lunar
Marcel Ciolacu anunță majorări salariale de 10%. Angajații care vor primi mai mulți bani lunar
Ce să pui în dulceața de căpșuni ca să-i dai un gust divin. Îți va aduce aminte de copilărie
Ce să pui în dulceața de căpșuni ca să-i dai un gust divin. Îți va...
Iohannis a discutat la telefon cu Zelenski. România îmbrăţişează soluţia de pace propusă de Ucraina
Iohannis a discutat la telefon cu Zelenski. România îmbrăţişează soluţia de pace propusă de Ucraina
Anamaria Prodan a făcut marele anunţ chiar de faţă cu Ronald Gavril. Cum vor reacţiona Caciuc şi Reghecampf
Anamaria Prodan a făcut marele anunţ chiar de faţă cu Ronald Gavril. Cum vor reacţiona...
Gara din România prin care a trecut “trenul morții”. Acum a devenit monument istoric
Gara din România prin care a trecut “trenul morții”. Acum a devenit monument istoric
Sfârşit de linie: După 20 de ani în România, BRD Finance vinde tot şi încetează activitatea. Ce se va întâmpla cu toate creditele clienţilor
Sfârşit de linie: După 20 de ani în România, BRD Finance vinde tot şi încetează...
Cine este românul care a construit una dintre cele mai mari reţele de studiouri de videochat şi ce afacere în domeniul dragostei porneşte acum
Cine este românul care a construit una dintre cele mai mari reţele de studiouri de...
Boala aparent banală care duce la infarct sau AVC. Mulți români o ignoră, fără să știe la ce riscuri se expun
Boala aparent banală care duce la infarct sau AVC. Mulți români o ignoră, fără să...
Gabriela Firea, în ipostaze BOMBĂ! 100% nu o recunoști când dansează seducător
Gabriela Firea, în ipostaze BOMBĂ! 100% nu o recunoști când dansează seducător
NOUL ORDIN de la Uniunea Europeană. Va fi OBLIGATORIU și în România
NOUL ORDIN de la Uniunea Europeană. Va fi OBLIGATORIU și în România
Au așteptat degeaba! Românii care nu vor beneficia de mărirea pensiei
Au așteptat degeaba! Românii care nu vor beneficia de mărirea pensiei
Românii vor intra în Turcia doar cu buletinul. Decizia a fost semnată de preşedintele Recep Erdogan
Românii vor intra în Turcia doar cu buletinul. Decizia a fost semnată de preşedintele Recep...
Lovitură de teatru: Dezvoltatorul de jocuri Gameloft închide studioul din Cluj. Toţi cei 136 de angajaţi sunt concediaţi
Lovitură de teatru: Dezvoltatorul de jocuri Gameloft închide studioul din Cluj. Toţi cei 136 de...
De ce să mai fii loial dacă nimeni nu apreciază loialitatea?
De ce să mai fii loial dacă nimeni nu apreciază loialitatea?
Informații de ultimă oră despre Kate Middleton. Anunțul făcut de Palat
Informații de ultimă oră despre Kate Middleton. Anunțul făcut de Palat
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!'
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!'
Anunț de ultimă oră! Guvernul a stabilit noua formulă de calcul pentru salariul minim
Anunț de ultimă oră! Guvernul a stabilit noua formulă de calcul pentru salariul minim
Ce face acum și cum arată primul soț al Andreei Marin. Toți au rămas ULUIȚI când l-au văzut
Ce face acum și cum arată primul soț al Andreei Marin. Toți au rămas ULUIȚI...