WORLD

Pentagonul nu mai este cea mai mare clădire de birouri din lume! Ce construcție l-a detronat

Pentagonul nu mai este cea mai mare clădire de birouri din lume Ce construcție l-a detronat
sursa foto: Arhiva

Pentagonul nu mai este cea mai mare clădire de birouri din lume după ce a deținut, timp de 80 de ani, titlul suprem. Acum, însă, o altă clădire l-a detronat.

Oraşul belgian Anvers (Antwerp) este cunoscut în general ca fiind centrul mondial al comerţului cu diamante, în condiţiile în care cea mai mare parte a pietrelor preţioase brute sunt extrase în Rusia sau Africa. Însă la aproximativ 240 de km nord de Mumbai, India, se află o capitală a pietrelor preţioase mai puţin cunoscută: Surat, unde sunt tăiate aproximativ 90% din toate diamantele planetei.

Pentagonul nu mai este cea mai mare clădire. Bursa de diamante din India l-a întrecut!

Acum, oraşul din statul Gujarat are şi o clădire record pentru a găzdui industria sa mamut. Bursa de Diamante din Surat (Surat Diamond Bourse), recent terminată, este prezentată drept o „destinaţie unică” pentru cei peste 65.000 de profesionişti din domeniul diamantelor, inclusiv tăietori, lustruitori şi comercianţi.

Cu o succesiune de nouă structuri dreptunghiulare care se extind din – şi sunt interconectate printr-o – „coloană vertebrală” centrală, complexul de 15 etaje a fost construit pe mai mult de 14 hectare de teren.

Complexul Surat Diamond Bourse, care a costat 32 de miliarde de rupii (388 de milioane de dolari) găzduieşte, de asemenea, 131 de lifturi, precum şi facilităţi de luat masa, de vânzare cu amănuntul, de wellness şi de conferinţe pentru lucrătorii din dommeniu.

Arhitecţii centrului destinat domeniului diamantelor spun că acesta cuprinde peste 650.000 de metri pătraţi de spaţiu (suprafață utilă), ceea ce ar însemna că a depăşit Pentagonul ca fiind cea mai mare clădire de birouri din lume.

4700 de spații de birouri și 131 lifturi

Se aşteaptă ca acestă clădire să fie inaugurată oficial în cursul acestui an de către prim-ministrul indian Narendra Modi, care s-a născut în Gujarat şi a fost anterior ministru-şef al statului.

Imagini prezentate în exclusivitate de CNN oferă o privire asupra podelelor de marmură şi atriumurilor pline de lumină care conectează peste 4.700 de spaţii de birouri ce pot fi folosite şi ca mici ateliere pentru tăierea şi lustruirea diamantelor. Complexul, care a costat 32 de miliarde de rupii (388 de milioane de dolari) găzduieşte, de asemenea, 131 de lifturi, precum şi facilităţi de luat masa, de vânzare cu amănuntul, de wellness şi de conferinţe pentru lucrătorii din domeniu.

Clădirea a fost gândită de firma indiană de arhitectură Morphogenesis în urma unui concurs internaţional de design. Depăşirea Pentagonului nu a făcut parte din caietul de sarcini al concursului, a declarat Gadhavi pentru CNN.

Mai degrabă, dimensiunea proiectului a fost dictată de cerere, a spus el, adăugând că toate birourile au fost cumpărate de companii de diamante încă înainte de construcţie.

Cum e răcită clădirea

Imaginile aeriene ale Bursei de Diamante din Surat arată că împrejurimile clădirii impresionante sunt, deocamdată, remarcabil de restrânse. Dar acest lucru s-ar putea schimba dacă planurile pentru o reamenajare majoră a oraşului cu 7 milioane de locuitori, supranumit „Dream City” (Oraşul de vis), se vor concretiza.

Planul ambiţios, care a fost lăudat public de premierul Modi, vizează construirea unui oraş „inteligent” pe aproape 700 de hectare din sudul oraşului Surat.

Deşi arhitecta a recunoscut că Surat nu posedă un „limbaj arhitectural propriu foarte remarcabil”, ea şi-a exprimat speranţa că designul sustenabil va modela dezvoltarea viitoare a unui oraş în care temperaturile de vară pot depăşi 43 de grade Celsius.

Arhitecţii spun că forma evazată a coloanei vertebrale centrale a fost concepută pentru a canaliza curentul predominant prin structură, în timp ce „răcirea radiantă” face să circule apă rece sub podele pentru a reduce temperaturile interioare.

Deşi birourile individuale se vor baza pe aerul condiţionat tradiţional, Rastogi estimează că jumătate din clădire este răcită cu ajutorul ventilaţiei naturale, în timp ce zonele comune sunt alimentate cu energie solară.

„Am decis să creăm ceva iconic”, a spus ea, adăugând că planul său pentru clădire s-a bazat „mai mult pe un design de mediu şi durabil decât pe un anumit limbaj arhitectural”.

[email protected] Absolventă de Drept, dar atrasă iremediabil de jurnalism. Un drum lung, greu, dar întotdeauna frumos, fie că a fost vorba de jurnalism ... vezi toate articolele
Parteneri
A fost arestată „Păpușa”, asasina de 23 de ani care și-a eliminat până și propriul iubit
A fost arestată „Păpușa”, asasina de 23 de ani care și-a eliminat până și propriul...
Finanțatorul lui Călin Georgescu apare în primul ”tun” cripto din România. Omul lui Bogdan Peșchir, găsit mort după ce a furat Bitcoin de milioane de euro
Finanțatorul lui Călin Georgescu apare în primul ”tun” cripto din România. Omul lui Bogdan Peșchir,...
Veşti rele pentru oamenii ce îşi ţin banii în băutură. FT: „Bula” whisky-ului rar se sparge în urma scăderii vânzărilor
Veşti rele pentru oamenii ce îşi ţin banii în băutură. FT: „Bula” whisky-ului rar se...
Top 10 cele mai sigure locuri din casă în care să-ți ascunzi banii. Hoții nu-i vor găsi niciodată
Top 10 cele mai sigure locuri din casă în care să-ți ascunzi banii. Hoții nu-i...
Gabriela Cristea, anunţ despre căsnicia cu Tavi Clonda. Totul a plecat de la bani, viaţă dublă...
Gabriela Cristea, anunţ despre căsnicia cu Tavi Clonda. Totul a plecat de la bani, viaţă...
Ce amendă riscă românii care își spală mașina în fața blocului sau în curtea proprie. E mai ieftin să mergi la spălătorie
Ce amendă riscă românii care își spală mașina în fața blocului sau în curtea proprie....
Ce nu ştie nimeni despre şefa POT: Are două masterate în finanţe şi real-estate în Europa şi a participat la tranzacţii imobiliare de sute de milioane de euro pe pieţele din Australia, Ungaria sau Germania
Ce nu ştie nimeni despre şefa POT: Are două masterate în finanţe şi real-estate în...
Cine este femeia care a construit de la zero compania al cărei scop este să rezolve în ţara noastră cea mai mare problemă a omenirii
Cine este femeia care a construit de la zero compania al cărei scop este să...
Călin Georgescu a mai fost căsătorit! Cine e prima lui soție, de care a divorțat după 20 de ani
Călin Georgescu a mai fost căsătorit! Cine e prima lui soție, de care a divorțat...
Călin Georgescu a luat decizia. A refuzat să participe! Anunț după percheziții
Călin Georgescu a luat decizia. A refuzat să participe! Anunț după percheziții
Artist român, răpit de extratereștri. Un eveniment așteptat cu sufletul la gură
Artist român, răpit de extratereștri. Un eveniment așteptat cu sufletul la gură
BBC: Presupusa ingerinţă rusă în alegerile din România reînvie amintiri întunecate
BBC: Presupusa ingerinţă rusă în alegerile din România reînvie amintiri întunecate
Ce legătură este între Călin Georgescu, Asociaţia Română a Clubului de la Roma, Mugur Isărescu, BNR
Ce legătură este între Călin Georgescu, Asociaţia Română a Clubului de la Roma, Mugur Isărescu,...
Se cere interzicerea pufuleților. De ce sunt un mare pericol
Se cere interzicerea pufuleților. De ce sunt un mare pericol
Actori din 'Singur acasă' care au murit de când filmul a fost lansat
Actori din 'Singur acasă' care au murit de când filmul a fost lansat
Câți bani e nevoie să plătești ca să petreci de Revelion la clubul deținut de Delia în Centrul Vechi. Nu oricine și-ar putea permite
Câți bani e nevoie să plătești ca să petreci de Revelion la clubul deținut de...
Cum arătau Alexandra și Helmut Duckadam în ziua nunții. Imagii rare cu cei doi
Cum arătau Alexandra și Helmut Duckadam în ziua nunții. Imagii rare cu cei doi