WORLD

Pericolul major care paște Europa. De ce victoriile extremei drepte nu sunt vești bune

Pericolul major care paște Europa. De ce victoriile extremei drepte nu sunt vești bune
Foto: UE

Pericolul major care paște Europa. Continentul ar trebui să se trezească la realitate și să realizeze că e în pericol în lumina rezultatelor alegerilor europarlamentare din 9 iunie în cele 27 de state membre ale UE, scrie într-un editorial pentru „The Guardian” istoricul Timothy Garton Ash.

Europenii nu ar trebui să se simtă prea liniștiți în fața rezultatelor obținute de partidele naționaliste și eurosceptice, presupunând că, de fapt, „nu sunt chiar atât de rele”.

Pericolul major care paște Europa. Toată UE poate fi trasă spre dreapta

Nu doar că veștile sunt proaste, dar e posibil ca acestea să devină și mai rele. Iar asta pentru că voturile extremei drepte sunt importante, fiind susceptibile să tragă întreaga UE către dreapta și chiar să pericliteze Ucraina aflată în război cu Rusia.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat după anunțarea rezultatelor că „centrul rezistă”. Or, acest enunț este adevărat doar prin prisma distribuției în ansamblu a locurilor între principalele grupuri parlamentare, după ce propriul grup, Partidul Popular European, de centru-dreapta, a ieșit pe primul loc.

Totuși, UE e guvernat cu precădere de guvernele naționale, și nu de reprezentanții aleși direct în PE, iar din acest punct de vedere alegerile europarlamentare au adus extremei drepte succese în state membre importante care variază de la semnificative la șocante.

Mai puține măsuri climatice, mai puțin sprijin pentru UCRAINA

E drept că niciunul dintre aceste partide eurosceptice din Franța, Danemarca sau Norvegia nu ar putea fi atât de nesăbuit încât să urmeze exemplul Marii Britanii și să se îndrepte către propriul Brexit, notează istoricul.

Vor face însă altceva: vor continua să tragă UE spre dreapta, propunând poziții mai dure în ceea ce privește imigrația, opunându-se mai ferm măsurilor climatice și militând pentru sprijinul mai redus față de Ucraina. În plus, având în vedere naționalismul lor, vor încerca să ia înapoi cât mai multe mecanisme de control de la Bruxelles.

Cazul cel mai dramatic este cel al Franței, unde în alegerile europarlamentare partidul de extremă dreapta Adunarea Națională a obținut o victorie răsunătoare împotriva partidului centrist liberal „Renaissance” al lui Emmanuel Macron, cu peste 30% din voturi.

Potrivit relatărilor de presă, acesta se bucură de o susținere largă în Franța. În orășelul of Ver-sur-Mer, unde soldații britanici au debarcat pe 6 iunie 1944 pentru a elibera de vestul Europei, partidul lui Marine Le Pen a obținut circa 33% din voturi.

Tot aici a obținut un scor mare și partidul de extremă dreapta cu o politică deschisă antiimigrație „Reconquête” , fondat de jurnalistul și scriitorul Éric Zemmour.

Situații îngrijorătoare în Franța și Germania

Macron și-a asumat un risc uriaș când a lansat bomba dizolvării Parlamentului și convocării de alegeri anticipate, contând pe sistemul electoral al Franței în două tururi și un vot decisiv ce le permite alegătorilor francezi să aleagă un alt candidat.

Totuși, având în vedere furia populară, există un mare risc ca Franța să aleagă un guvern eurosceptic de extremă dreapta care să-i lege mâinile lui Macron, avocatul de frunte pe continent al unei Europe mai puternice. Asta ar echivala cu un Brexit al Franței, chiar dacă nu ar părăsi propriu-zis UE.

Situația este îngrijorătoare și în Germania. Acolo, cu toate că CDU-CSU de centru-dreapta a câștigat clar, totuși partidul de extrema dreapta Alternative für Deutschland (AfD) a ieșit al doilea cu aproape 16% din voturi, mai mult decât a obținut oricare din cele trei partide ce formează coaliția de guvernare, inclusiv social-democrații cancelarului german Olaf Scholz.

Nivelul extremist al Europei

Pentru a înțelege nivelul de extremism, Maximilian Krah, capul de listă al AfD în alegerile europarlamentare, a declarat că nu orice membru SS este automat un criminal, declarație care a făcut-o pe Le Pen să pună capăt cooperării cu AfD în cadrul PE, cele două partide fiind afiliate grupulului Identitate şi Democraţie (ID).

În Italia și Austria, partidele de extremă dreapta Frații Italiei (al premierului Giorgia Meloni), respectiv Partidul Libertății au ieșit câștigătoare în alegerile europarlamentare.

În Olanda, Partidul pentru Libertate al islamofobului Geert Wilders a ieșit doar puțin în urma partidului de centru-stânga.

Cel mai îngrijorător însă, este faptul că multe dintre aceste partide obțin rezultate foarte bune în rândul alegătorilor tineri, în special al bărbaților tineri. Potrivit unui sondaj realizat înainte de alegeri, aproximativ 36% dintre tinerii francezi cu vârste cuprinse între 18 și 24 de ani au susținut Adunarea Națională a lui Le Pen.

E drept că rezultatele sunt puțin mai încurajatoare în Polonia și Ungaria. Totuși, dacă lecția de învățat este că naționaliștii populiști ar trebui să fie putere doar câțiva ani înainte ca populația să înceapă să-i respingă, aceasta ar fi o slabă consolare.

Atenție la ce se întâmplă peste Ocean

O victorie a lui Donald Trump în alegerile prezidențiale americane din noiembrie ar fi de natură să slăbească și probabil ar diviza și mai mult Europa, întrucât naționaliștii populiști de dreapta dură, foarte posibil inclusiv Meloni, s-ar alinia ca partid european al lui Trump

„Există încă o mare majoritate a europenilor care nu doresc să piardă cea mai bună Europă pe care am avut-o vreodată. Doar că aceștia trebuie mobilizați, galvanizați, convinși că Uniunea se confruntă realmente cu amenințări existențiale[…] Ce am avea nevoie este de o cooperare între guvernele naționale și instituțiile europene care să asigure locuințele pe care tinerii nu și le pot permite în prezent, locurile de muncă, oportunitățile, securitatea, tranziția ecologică, sprijinul pentru Ucraina. Se va trezi oare Europa înainte de a fi prea târziu?”, scrie într-un editorial pentru „The Guardian” istoricul Timothy Garton Ash

[email protected] Absolventă de Drept, dar atrasă iremediabil de jurnalism. Un drum lung, greu, dar întotdeauna frumos, fie că a fost vorba de jurnalism ... vezi toate articolele
Parteneri
Cine sunt românii ale căror pensii vor crește și cu 90%, de la 1 septembrie. Baciu: „Majorările vor fi spectaculoase”
Cine sunt românii ale căror pensii vor crește și cu 90%, de la 1 septembrie....
Cât de ieftine sunt, de fapt, casele în Spania. Mulți români și-au cumpărat deja locuințe cu piscină și etaj. Dai și de două ori mai puțin decât pe apartamentele din Militari, Veteranilor sau Berceni
Cât de ieftine sunt, de fapt, casele în Spania. Mulți români și-au cumpărat deja locuințe...
Ce a provocat
Ce a provocat "cea mai mare pană IT din istorie" şi cât va dura repararea...
Sfatul zilei pentru duminică, 21 iulie 2024. Lei, lăsați-vă duși de val
Sfatul zilei pentru duminică, 21 iulie 2024. Lei, lăsați-vă duși de val
Dana Nălbaru şi Dragoş Bucur, anunţ după aproape 20 de ani de căsnicie: Şterge poza!
Dana Nălbaru şi Dragoş Bucur, anunţ după aproape 20 de ani de căsnicie: Şterge poza!
Anunț important pentru toți românii din străinătate. Doar așa o să puteți lua pensia. Este obligatoriu să trimiteți acest act semestrial. Modelul oficial al documentului
Anunț important pentru toți românii din străinătate. Doar așa o să puteți lua pensia. Este...
Criză la nivel global provocată de o eroare de funcţionare a mii de sisteme Microsoft. Bănci, posturi TV, companii aeriene cad unele după altele şi au operaţiunile blocate. Cine este responsabil
Criză la nivel global provocată de o eroare de funcţionare a mii de sisteme Microsoft....
„Sunt unele luni în care nu îmi permit să am o relaţie. Şi nu câştig puţin”
„Sunt unele luni în care nu îmi permit să am o relaţie. Şi nu câştig...
S-a mai stins o stea a cinematografiei: Actorul iubit și în România a murit la vârsta de 94 de ani. Cu ce ne-a...
S-a mai stins o stea a cinematografiei: Actorul iubit și în România a murit la...
Rămân cu permisul suspendat 3 luni. Șoferii nu pot cere analize. Legea nu le mai permite
Rămân cu permisul suspendat 3 luni. Șoferii nu pot cere analize. Legea nu le mai...
Cum scapi de cel mai urât miros. Soluția este ieftină și o ai în bucătărie
Cum scapi de cel mai urât miros. Soluția este ieftină și o ai în bucătărie
Avertismentul comandantului suprem al forţelor NATO din Europa: Chiar şi după războiul din Ucraina, Europa şi SUA vor avea probleme cu Rusia
Avertismentul comandantului suprem al forţelor NATO din Europa: Chiar şi după războiul din Ucraina, Europa...
Alexandru Rafila a dat lovitura. Averea ministrului Sănătăţii a explodat după ce companiile unde avea sute de mii de lei investiţi au făcut spectacol pe bursă
Alexandru Rafila a dat lovitura. Averea ministrului Sănătăţii a explodat după ce companiile unde avea...
ANAF scoate tunurile grele şi face controalele masive, după ce luna trecută a realizat aproape 6.000 de verificări. Cine sunt cei vizaţi de aceste controale?
ANAF scoate tunurile grele şi face controalele masive, după ce luna trecută a realizat aproape...
Armata obligatorie în România. Mesaj tranșant: Trebuie să ne apărăm singuri
Armata obligatorie în România. Mesaj tranșant: Trebuie să ne apărăm singuri
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Ce a apărut pe contul de Instagram al Elenei, la câteva zile după nunta cu Ianis Hagi. Fanii au reacționat imediat. ”Atât de puri”
Ce a apărut pe contul de Instagram al Elenei, la câteva zile după nunta cu...