Perseide 2024. Perseidele sunt alcătuite din particule de praf cu diametrul de un milimetru, care „aprind” cerul când intră în atmosfera Pământului și lasă o dâră luminoasă. Fenomenul poate fi observat cu ochiul liber, iar în noaptea de 12 spre 13 august va atinge apogeul.
Perseide 2024
Perseidele provin de la o cometă compusă din gheață, stâncă și praf, care orbitează în jurul Soarelui, numită Swift-Tuttle. Specialiștii de la NASA apreciază că, în mod normal, cad între 50 și 100 de stele pe oră.
Potrivit specialiștilor de la Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”, cea mai bună perioadă de observare este după miezul nopții, până dimineața.
Orice meteor a cărui traiectorie inversă ajunge în constelația Cassiopeia (între Cassiopeia și Perseu) este o „perseidă”.
Urma luminoasă creată pe cer este produsă de o particulă cu un diametru mai mic de 1 milimetru, care aprinde aerul atunci când intră în atmosferă.
Fenomenele astronomice se urmăresc cel mai bine din locurile cu cer curat, lipsit de lumini parazite. Așa că din orașele mari nu se pot observa mulți meteori. Cel mai bun este un loc la țară sau la munte. Este bun și un loc de observații aflat la marginea orașelor mari. Cei ce vor observa din zonele cu cer curat vor putea vedea maxim 100 de meteori pe oră.
Conform Dicţionarului Explicativ al Limbii Române (DEX), perseidele sunt ploi periodice de stele din direcţia constelaţiei Perseu şi care apar, în general, la mijlocul lunii august. Dacă mergem în profunzime, trebuie să precizăm că perseidele au fost intitulate astfel după constelaţia din care par că vin.
Interesant este că perseidele mai sunt cunoscute şi sub denumirea „Lacrimile lui Laurenţiu”, intitulate astfel în onoarea sfântului martir omorât în august 258.