Au fost percheziţii de amploare, în această dimineaţă, la adrese din Bucureşti şi Ilfov, la persoanele au promovat extremismul și legionarii pe rețele. E vorba de cei care au salutat nazist la troița lui Zelea Codreanu din Tâncăbești și persoanele care au lansat ameninţări şi au promovat ideologia fascistă pe rețelele sociale.
Şapte persoane, 2 femei şi 5 bărbaţi, cu vârstele cuprinse între 19 şi 65 de ani au fost plasate sub control judiciar sâmbătă după perchezițiile în legătură cu comemorarea liderului Mişcării Legionare, Corneliu Zelea Codreanu, în 30 noiembrie, la Tâncăbești.
”În ceea ce priveşte percheziţiile efectuate astăzi, 7 decembrie a.c., pentru săvârşirea faptelor de utilizare a simbolurilor fasciste, legionare, rasiste sau xenofobe din data de 30 noiembrie a.c., la monumentul din localitatea Tâncăbeşti, judeţul Ilfov, facem precizarea că faţă de 7 persoane ( 2 femei şi 5 bărbaţi) cu vârstele cuprinse între 19 şi 65 de ani, a fost dispusă măsura controlului judiciar pentru o perioadă de 60 de zile”, anunţă IPJ Ilfov.
Parchetul de pe lângă Tribunalul Ilfov a efectuat 9 percheziţii domiciliare pe raza municipiului Bucureşti şi a judeţelor Ilfov, Timiş, Maramureş, Sălaj şi Neamţ, într-o cauză în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de utilizare în public a simbolurilor fasciste, legionare, rasiste sau xenofobe, constând în aceea că, în data de 30.11.2024, în localitatea Tâncăbeşti, judeţul Ilfov a fost organizată o comemorare a 86 de ani de la moartea liderului mişcării legionare, Corneliu Zelea – Codreanu şi a altor 13 membri ai mişcării, la care au participat aproximativ 100 – 150 de persoane.
„Cu această ocazie persoanele vizate de anchetă, alături şi de alte persoane încă neidentificate, au folosit steaguri cu simboluri ce reprezintă Mişcarea Legionară, au purtat uniforme legionare şi au adoptat simboluri specifice, cum este salutul specific Mişcării Legionare. Ulterior, în spaţiul public, prin intermediul aplicaţiei Tik Tok, au fost distribuite mai multe videoclipuri cu aspecte de la comemorarea de la Tâncăbeşti”, a transmis Ministerului Public.
Surse apropiate anchetei, citate de News.ro, afirmă că printre cei vizaţi se află Şerban Suru, care se autoproclama şeful Miscarii Legionare din România, cercetat pentru utilizarea in public a simbolurilor fasciste, legionare, rasiste sau xenofobe, pentru că, la evenimentul de la la troiţa lui Corneliu Zelea Codreanu, a purtat uniforma cu insemne legionare şi a efectuat salutul legionar.
De asemenea mai sunt vizaţi Florin Dobrescu, vicepreşedintele Fundatiei Ion Gavrilă Ogoranu, care a efectuat salut legionar şi este organizatorul activitatii de comemorare, dar şi soţia sa.
Printre cei vizaţi mai este şi un bărbat de 45 de ani, care a purtat uniforma cu însemne legionare, a efectuat salut legionar şi a avut steag cu insemne legionare
Perchezițiile au avut loc în municipiul Bucureşti şi în judeţul Ilfov, în dosare care vizează infracţiuni de promovarea ideologiei fasciste, rasiste ori xenofobe, incitarea la ură sau discriminare, nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor.
Şase persoane au fost duse la audieri.
„În această dimineaţă, 7 decembrie 2024, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi Inspectoratului General al Poliţiei Române, Poliţia Capitalei efectuează 6 percheziţii domiciliare, în cadrul a şase dosare penale, care vizează săvârşirea infracţiunilor de promovarea ideologiei fasciste, rasiste ori xenofobe, prin propagandă, săvârşită prin orice mijloace, în public, incitarea la ură sau discriminare, nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor.
În fapt, autorii faptelor menţionate au postat în mediul online, pe diferite platforme de socializare, mesaje cu un conţinut intimidant şi ameninţător, sau simboluri/însemne fasciste, rasiste ori xenofobe, de natură a incita la ură”, anunţă sâmbătă Poliţia Capitalei.
Activităţile, care se derulează în municipiul Bucureşti şi în judeţul Ilfov, au drept scop identificarea bunurilor cu valoare probatorie în cauzele penale. De asemenea, după efectuarea percheziţiilor, poliţiştii din Capitală vor pune în aplicare 6 mandate de aducere. Persoanele vizate vor fi duse atât la Parchetul General, cât şi la sediul Serviciului de Investigaţii Criminale şi la sediul Serviciului Grupuri Infracţionale Violente.
După audieri şi după administrarea probatoriului, vor fi dispuse măsurile legale care se impun. Percheziţiile au loc la o zi după ce Poliţia Capitalei a anunţat că a început cercetările după ce membrii unui ONG pentru drepturile romilor au primit ameninţări pe reţelele de socializare, fiindu-le trimise imagini cu arme de foc şi simboluri legionare.
„Poliţiştii Capitalei s-au sesizat din oficiu, în cauză fiind demarate investigaţii sub aspectul săvârşirii infracţiunii de nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, dar şi pentru interzicerea organizaţiilor, simbolurilor şi faptelor cu caracter fascist, legionar, rasist sau xenofob şi a promovării cultului persoanelor vinovate de săvârşirea unor infracţiuni de genocid contra umanităţii şi de crime de război”, au transmis poliţiştii Capitalei, conform Observator.
Ministerul Public precizează că Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Inspectoratul General al Poliției Române au început o acțiune comună care urmărește sancționarea comportamentelor ilegale manifestate în mediul online, pe diferite platforme de socializare, constând în îndemnarea publicului la săvârșirea unor infracțiuni sau incitarea la violenţă și ură împotriva unor persoane pe motiv că fac parte dintr-o anumită categorie definită pe criterii de etnie, orientare sexuală ori pe motivul exprimării opțiunilor politice în contextul procesului electoral din România. Se fac 9 percheziții domiciliare în mai multe localități.
Activitățile operative sunt realizate în șapte dosare penale în care sunt efectuate cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de amenințare, incitare la violență, ură sau discriminare, nerespectarea regimului armelor şi al muniţiilor, fapta persoanei de a promova în public cultul persoanelor vinovate de săvârşirea unor infracţiuni de genocid contra umanităţii şi de crime de război, fapta de a promova în public, idei, concepţii sau doctrine fasciste, legionare, rasiste sau xenofobe.
Perchezițiile vizează comportamente ilegale manifestate pe mai multe platforme online și care pot fi împărțite în două categorii: mesaje care incită la violență împotriva unui candidat la alegerile prezidențiale sau împotriva celor care susțin un anumit candidat și mesaje care promovează concepţii sau doctrine fasciste, legionare, rasiste sau xenofobe, precum ura şi violenţa pe motive etnice, rasiale sau religioase.
În cadrul aceluiași demers, Parchetul de pe lângă Tribunalul Ilfov a făcut 9 percheziții domiciliare în București și în județele Ilfov, Timiș, Maramureș, Sălaj și Neamț, într-o cauză în care se fac cercetări pentru utilizare în public a simbolurilor fasciste, legionare, rasiste sau xenofobe, constând în aceea că, în data de 30.11.2024, în localitatea Tâncăbești, județul Ilfov a fost organizată o comemorare a 86 de ani de la moartea liderului mișcării legionare, Corneliu Zelea – Codreanu și a altor 13 membri ai mișcării, la care au participat aproximativ 100 – 150 de persoane.
Cu această ocazie persoanele vizate de anchetă, alături și de alte persoane încă neidentificate, au folosit steaguri cu simboluri ce reprezintă Mișcarea Legionară, au purtat uniforme legionare și au adoptat simboluri specifice, cum este salutul specific Mișcării Legionare. Ulterior, în spațiul public, prin intermediul aplicației Tik Tok, au fost distribuite mai multe videoclipuri cu aspecte de la comemorarea de la Tâncăbești.