Aceste plăcinte turcești cu brânză și mărar la tigaie se fac foarte repede și sunt foarte gustoase. Bineînțeles, ele se mai numesc și gozleme.
În Dobrogea oamenii le numesc astfel și sunt foarte populare. Locatarii le fac ori de câte ori își doresc plăcintă rapidă, dar care nu se face la cuptor. Se pot umple cu brânză, spanac, mărar, ceapă verde, carne etc. Depinde de preferințele fiecărei persoane. Mai jos aveți pregătit pas cu pas tot ceea ce trebuie să faceți pentru a ieși pe placul dumneavoastră, dar și a celor din jur! Spor la treabă!
Ingrediente pentru aluat
Ingrediente pentru umplutură
Într-un bol cerne de cel puțin două ori făina. Peste aceasta adaugă sarea și amestecă un pic. Ulterior, pune drojdia în apă călduță sau chiar în lapte călduț, depinde de fiecare cu ce dorește să le facă. Pune și lingurița de zahăr. Amestecă foarte bine, iar apoi toarnă peste făină alături de două linguri de ulei de măsline sau ulei de floarea soarelui. Frământă foarte bine aluatul cu mâna sau cu un aparat de frământat. Trebuie să obții un aluat omogen și elastic.
Între timp, cât lăsați aluatul la dospit pentru a-și dubla, chiar tripla volumul, vă puteți ocupa de umplutură. Sfărâmați sau dați pe răzătoare brânza, iar mărar trebuie să îl tocați foarte mărunt. Amestecați foarte bine. Când aluatul a dospit suficient, îl împărțiți în 6 sau 8 biluțe egale. Întindeți fiecare biluță și întindeți un pic cu sucitorul. În interior puneți umplutură după bunul plac, mai mult sau mai puțin. Cu toate acestea, aveți grijă să nu puneți totuși în exces pentru a putea să le faceți mai ușor și pentru a nu ieși compoziția.
Pliază marginile peste umplutură și presează un pic. Veți obține o bilă. Într-o tigaie antiaderentă, puneți foarte puțin ulei, iar apoi adăugați pe rând plăcintele. Le veți coace pe fiecare parte până când se rumenesc. Când sunt gata le puteți unge cu unt dacă vă doriți și dacă vă place. Așa cum am spus și un pic mai sus, puteți să le umpleți cu orice doriți, nu este o regulă. Poftă bună! Sunt delicioase alături de iaurt sau un ayran rece.