NEWS

Plata pensiilor înainte de Paște, decisă în Guvern. Vești bune pentru pensionari: „Astfel de excepții să devină reguli”. Ciolacu a confirmat | UPDATE

Plata pensiilor înainte de Paște decisă în Guvern. Vești bune pentru pensionari Astfel de excepții să devină reguli. Ciolacu a confirmat | UPDATE
sursa foto: colaj foto

Vești bune de la Guvern privind plata pensiilor înainte de Paște. Măsura urmează să fie votată în ședința de joi, 25 aprilie. Mai mult, Marcel Ciolacu, premierul României, promite că astfel de excepții vor urma să devină reguli atunci când situația o impune.

UPDATE: Marcel Ciolacu confirmă plata pensiilor înainte de Paște

Guvernul va adopta în şedinţa de joi hotărârea care permite plata pensiilor înaintea sărbătorilor de Paşti, a declarat prim-ministrul Marcel Ciolacu, subliniind că demersul reprezintă „un gest firesc de respect” faţă de seniorii României.

„Adoptăm azi hotărârea de Guvern care ne permite plata pensiilor înaintea sărbătorilor de Paşti. Este un gest firesc de respect faţă de seniorii României. Ştiu că va fi foarte multă muncă în ministere, case de pensii, Poştă, bănci, dar cred că toţi cei implicaţi, care au un părinte, o bunică sau un unchi, îşi dau seama cât de mult contează acest gest, mai ales înaintea celei mai mari sărbători creştineşti „, a declarat Marcel Ciolacu, în şedinţa de Guvern.

Reuniunea Executivului are loc la sediul Prefecturii Timiş.

Știre inițială:

Paștele ortodox este sărbătorit în acest an pe 5 mai, astfel că perioada 3-6 mai este liberă potrivit Codului Muncii. De asemenea, ziua de 1 Mai este liberă, iar pentru 2 mai Guvernul a făcut „punte” pentru bugetari. Și unele companii private au acordat zi liberă pe 2 mai.

„Încercăm (plata tuturor pensiilor înainte de sărbătorile de Paște). Unele se plătesc prin sistemul bancar, sunt vreo 28 de bănci implicate – nu îi impui unui om unde să își facă cardul și unde să aibă contul – și jumătate prin poștași”, a explicat premierul, într-o declarație la postul de televiziune România TV.

Plata pensiilor înainte de Paște, decisă în Guvern

Pensiile intră pe card sau vor fi aduse de poștași înainte de Paște! Guvernul va discuta, în ședința de joi, hotărârea privind plata pensiilor înainte de Paște. Vreo 2,4 milioane de pensii vor fi plătite prin cont bancar și cam tot atâtea prin poștă.

Ministerul Muncii avea până acum probleme în a plăti mai devreme pensiile pe card, din cauza unei convenții cu băncile, motiv pentru care este necesară o hotărâre de guvern. De obicei, pensionarii care încasează pensia pe card o primeau în jurul datei de 12 a fiecărui luni.

„Prin prezentul proiect de act normativ se propune devansarea plăților cu pensii și alte drepturi prevăzute de legi cu caracter special în valoare totală de 9.331.399.000 lei”, se arată în proiect.

Premierul Marcel Ciolacu i-a cerut ministrului Muncii, Simona Bucura Oprescu, marți, la începutul ședinței de Guvern, să facă demersurile necesare pentru ca toate pensiile ssă fie plătite înainte de Paști.

„O rog pe doamna ministru să vorbească cu toate băncile din România, să vedem ce modificări trebuie făcute la convenții, și cu Poșta Română, astfel încât toți pensionarii să-și primească pensiile înainte de sărbătorile pascale”, a afirmat premierul Ciolacu.

Vești bune pentru pensionari: „Astfel de excepții să devină reguli”

Marcel Ciolacu a subliniat importanța acestei inițiative, sugerând că devansarea plății pensiilor ar putea deveni o practică obișnuită în fiecare an.

„Am vorbit cu domnul vicepremier Marian Neacșu să vedem cum facem, că vorbim de o excepție și astfel de excepții să devină reguli”, a adăugat premierul, evidențiind dorința de a transforma această măsură într-o practică recurentă.

În acest sens, Guvernul planifică să propună un act legislativ care să reglementeze devansarea plăților pensiilor înainte de sărbătorile de Paște.

Premierul a menționat că discuțiile vor fi purtate și cu alți membri importanți ai cabinetului, precum ministrul Muncii, pentru a asigura pregătirea și implementarea corespunzătoare a acestui proiect. În acest scop, Guvernul urmează să aprobe, într-o ședință specială ce va avea loc joi la Timișoara, o hotărâre privind plata în avans a pensiilor și a altor drepturi prevăzute de legi speciale aferente lunii mai.

Proiectul de hotărâre propune devansarea plăților cu pensii și alte drepturi în valoare totală de peste 9,331 miliarde lei. Premierul a transmis o solicitare directă ministrului Muncii, Simona Bucura-Oprescu, pentru a lua măsuri concrete în vederea asigurării plății anticipante a pensiilor.

Care sunt propunerile actului normativ care ajunge joi pe masa Guvernului

Prin prezentul act normativ se propune:

-Devansarea tranșelor II și III aferente plăților lunii mai 2024 în valoare de 2.300.524.000 lei, pentru pensii și pentru alte drepturi prevăzute de legi cu caracter special, efectuate de către C.N. Poșta Română S.A, în luna aprilie 2024, astfel:
– Pentru bugetul asigurărilor sociale de stat pe anul 2024, aprobat prin Legea nr. 422/2023 suma de 1.961.165.000 lei;
-Pentru bugetul de stat pe anul 2024, aprobat prin Legea nr. 421/2023 suma de339.359.000 lei;
-Devansarea plăților aferente lunii mai 2024, prin băncile comerciale, pentru pensii și pentru alte drepturi prevăzute de legi cu caracter special, în valoare de 7.030.875.000 lei, efectuate în luna aprilie 2024, astfel:
-Pentru bugetul asigurărilor sociale de stat pe anul 2024, aprobat prin Legea nr. 422/2023 suma de 6.346.977.000 lei;
-Pentru bugetul de stat pe anul 2024, aprobat prin Legea nr. 421/2023 suma de 683.898.000 lei.

[email protected] - Claudiu Popa este jurnalist, fotograf și țăran în timpul liber. Cochetează cu presa încă din liceu, când a scris la ziarele Informația Prahovei sau Actualitatea Prahoveană. ... vezi toate articolele
Parteneri
Horoscop 23 iunie 2024. Taurii primesc vești bune, Balanțele cheltuie prea mulți bani
Horoscop 23 iunie 2024. Taurii primesc vești bune, Balanțele cheltuie prea mulți bani
Ce trebuie să facă asociațiile de proprietari pentru a instala panouri fotovoltaice pe bloc. Legislația e foarte simplă, așa plătesc locatarii mai puțini bani pe lună la întreținere
Ce trebuie să facă asociațiile de proprietari pentru a instala panouri fotovoltaice pe bloc. Legislația...
Vremea se schimbă drastic. Vin ploile şi vijeliile. ANM: cod portocaliu în 12 judeţe şi cod galben în alte 11 judeţe
Vremea se schimbă drastic. Vin ploile şi vijeliile. ANM: cod portocaliu în 12 judeţe şi...
Satul din România care e la fel de frumos ca Sighișoara. Găsești cazări mai ieftine, toți turiștii pleacă mulțumiți de aici
Satul din România care e la fel de frumos ca Sighișoara. Găsești cazări mai ieftine,...
Dana Nălbaru a făcut anunțul despre rețaia cu Dragoș Bucur șiu familia ei. Cum au reacționat fanii de pe rețele
Dana Nălbaru a făcut anunțul despre rețaia cu Dragoș Bucur șiu familia ei. Cum au...
Orașul aflat în paragină care atrage în continuare turiști. Mulți vin aici să se bucure de plaje
Orașul aflat în paragină care atrage în continuare turiști. Mulți vin aici să se bucure...
Un nou mare retailer intră pe piaţa din România şi se ia la
Un nou mare retailer intră pe piaţa din România şi se ia la "trântă" cu...
Cine este antreprenoarea care şi-a deschis propria afacere acum 30 de ani în ţara noastră, iar acum firma are venituri de milioane de lei
Cine este antreprenoarea care şi-a deschis propria afacere acum 30 de ani în ţara noastră,...
OOPS! Mădălina Ghenea, cu SÂNII la vedere! Rochia i-a jucat feste, s-a VĂZUT TOT!
OOPS! Mădălina Ghenea, cu SÂNII la vedere! Rochia i-a jucat feste, s-a VĂZUT TOT!
A murit marea actriță. S-a stins cea mai iubită doamnă. Odihnește-te în pace!
A murit marea actriță. S-a stins cea mai iubită doamnă. Odihnește-te în pace!
Serialul care îi ține pe fani cu sufletul la gură. Încă o lovitură dată de Netflix
Serialul care îi ține pe fani cu sufletul la gură. Încă o lovitură dată de...
Ciolacu: Introducem azi salariului minim european, în concordanţă cu directiva europeană
Ciolacu: Introducem azi salariului minim european, în concordanţă cu directiva europeană
Dezvăluire. Cum au ajuns Temu şi Shein, două platforme din China, „să încarce“ maşinile curierilor români: unu din zece colete livrate zilnic vine de pe aceste platforme. Suma medie pe o comandă este de 20-30 de euro, vânzările pot ajunge la 600 mil. euro într-un an
Dezvăluire. Cum au ajuns Temu şi Shein, două platforme din China, „să încarce“ maşinile curierilor...
Povestea româncei care a luat un „maldăr de fier vechi plin cu pânze de păianjen
Povestea româncei care a luat un „maldăr de fier vechi plin cu pânze de păianjen"...
Greșeala pe care o fac mulți credincioși. Perioada în care nu se îngenunchează
Greșeala pe care o fac mulți credincioși. Perioada în care nu se îngenunchează
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt românii?
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Îi trimiți după apă, vin cu pâine!...
Apar noi bani în România! BNR lansează moneda chiar marți!
Apar noi bani în România! BNR lansează moneda chiar marți!
Ema Uta, apariție de INFARCT!! S-a văzut TOT prin costumul de baie MINUSCUL
Ema Uta, apariție de INFARCT!! S-a văzut TOT prin costumul de baie MINUSCUL