LIFESTYLE

Povestea bărbatului care, după ce a trăit 12 ani paralizat, merge din nou

Povestea bărbatului care după ce a trăit 12 ani paralizat merge din nou

Olandezul Gert-Jan Oskam, în vârstă de 40 de ani, a rămas paralizat după un accident de bicicletă. Astăzi, bărbatul merge din nou, poate chiar să urce scările cu ajutorul cârjelor. Cum s-a întâmplat minunea?

Povestea bărbatului care, după ce a trăit 12 ani paralizat, merge din nou

O echipă internațională de oameni de știință a anunțat miercuri „o nouă eră” în tratamentul bolilor neurologice. Cercetătorii au instalat „o punte digitală” între creier și măduva spinării lui Gert-Jan Oskam, un cetățean olandez în vârstă de 40 de ani care a rămas paralizat după un accident de bicicletă în 2011, în timp ce se întorcea acasă de la serviciu. Două implanturi montate în creierul său îi pot citi acum gândurile și le pot trimite – fără fir – la un al treilea implant, care îi stimulează electric măduva spinării. Pacientul este acum capabil să meargă pe distanțe lungi cu cârje și chiar să urce scări cu ajutorul lor.

Oskam testase anterior un dispozitiv ceva mai rudimentar într-un alt studiu clinic.

VĂ RECOMANDĂM ȘI: EXCLUSIV! Orașul Buftea va avea primul mall, de tip american! Sorin Crețeanu și Cosmin Dinescu pregătesc o investiție de peste 10 milioane de euro. Când va fi gata?

„Înainte, stimularea electrică mă controla. Acum, eu sunt cel care controlează stimularea.”, a spus Oskam după ce a testat noul tip de dispozitiv care i-a fost implantat.

Oskam a fost unul dintre primii oameni care a testat acest dispozitiv experimental în 2017. Acesta a emis impulsuri electrice în măduva spinării, sincronizându-le cu mișcările sale stângace, voluntare. Cu câteva butoane, pacientul își putea controla manual stimularea picioarelor. Cu toate acestea, noua tehnologie merge mult mai departe, potrivit inginerului neuronal spaniol Eduardo Martin Moraud, care a participat la experimentele pe animale.

„Acest studiu este un mare pas către visul de a restabili controlul motor voluntar la pacienții care suferă de boli neurologice, cum ar fi leziuni ale măduvei spinării, accidente vasculare cerebrale, Parkinson și tremor”, a spus el.

„Gert-Jan avea deja un implant în măduva spinării, care a permis stimularea electrică și i-a reactivat mușchii picioarelor. În acest studiu clinic, am plasat două implanturi în partea motrică a creierului – câte unul în fiecare emisferă – care ne permite să citim intenția de mișcare, să o decodificăm și să construim o punte digitală, astfel încât stimularea la nivelul picioarelor să fie deliberat”, a explicat inginerul Andrea Galvez, unul dintre principalii autori ai noului studiu.

Conducătorii investigației sunt neurologul Grégoire Courtine și neurochirurgul Jocelyne Bloch, de la Institutul Federal Elvețian de Tehnologie din Lausanne. Echipa lor a petrecut mai mult de un deceniu perfecționând dispozitivul, folosind inteligența artificială adaptivă. La conferința de presă care a prezentat cazul lui Gert-Jan Oskam, Courtine a recunoscut că „această tehnologie este încă la început” și a anunțat că următorul pas este micșorarea dimensiunii dispozitivelor și testarea lor pe mai mulți pacienți. Până acum, doar Gert-Jan Oskam le-a testat.

Sistemul necesită înlocuirea a aproximativ doi centimetri pătrați de craniu cu un material care conține titan și transportul unui rucsac mic cu o unitate de procesare.

Ileana Voicu Ghinea este absolventă a Facultății de Jurnalism, din cadrul Univerității Media. A debutat în presă în anul 2004, în echipa Revistei Apropo, a lucrat și pentru Revista Pro TV Magazin, ... vezi toate articolele
Parteneri
Vacanța de Paște 2024: Câte zile libere vor avea elevii în vacanța de primăvară de anul acesta
Vacanța de Paște 2024: Câte zile libere vor avea elevii în vacanța de primăvară de...
Calendarul alegerilor din România în 2024. Locale cu Europarlamentare. PSD şi PNL - liste comune la europarlamentare. PSD vrea alegerile prezidenţiale în septembrie, Ciucă spune că nu a primit mandat de la partid
Calendarul alegerilor din România în 2024. Locale cu Europarlamentare. PSD şi PNL - liste comune...
Ce rată vei plăti dacă iei mâine un credit ipotecar de 60.000 de euro pe 30 de ani. Cum arată în realitate dobânzile la credite
Ce rată vei plăti dacă iei mâine un credit ipotecar de 60.000 de euro pe...
Una dintre cele mai scumpe pieţe imobiliare din lume se topeşte total. Magnaţii îşi vând palatele pe bandă rulantă ca să scape de datoriile către bănci şi să îşi salveze imperiile
Una dintre cele mai scumpe pieţe imobiliare din lume se topeşte total. Magnaţii îşi vând...
Anunţul trist momentului despre Traian Băsescu! Boala cruntă care a lovit, din păcate. Situaţia e gravă
Anunţul trist momentului despre Traian Băsescu! Boala cruntă care a lovit, din păcate. Situaţia e...
Adevărul despre MĂMĂLIGA CU BRÂNZĂ și smântână. S-a aflat cât de sănătoasă este această combinație
Adevărul despre MĂMĂLIGA CU BRÂNZĂ și smântână. S-a aflat cât de sănătoasă este această combinație
Oana Matache și Radu Siffredi, anunţ după doar un an de relație
Oana Matache și Radu Siffredi, anunţ după doar un an de relație
Situația punctelor de penalizare disponibilă online. Șoferii își pot afla istoricul imediat
Situația punctelor de penalizare disponibilă online. Șoferii își pot afla istoricul imediat
Trei greşeli frecvente la locul de muncă, conform unui profesionist HR cu 10 ani de experienţă
Trei greşeli frecvente la locul de muncă, conform unui profesionist HR cu 10 ani de...
Pagina verde. Plastic – realităţi şi prejudecăţi. Sunt recipientele reutilizabile standardul viitorului în HoReCa şi la evenimente?
Pagina verde. Plastic – realităţi şi prejudecăţi. Sunt recipientele reutilizabile standardul viitorului în HoReCa şi...
Una dintre cele mai mari ţări europene rămâne fără case pentru locuitorii săi. Cum s-a ajuns aici şi cum au ajuns politicienii să câştige din asta
Una dintre cele mai mari ţări europene rămâne fără case pentru locuitorii săi. Cum s-a...
Traian Băsescu n-a mai răbdat: Se rupe sufletul în mine
Traian Băsescu n-a mai răbdat: Se rupe sufletul în mine
Cum se numește familia de români care a dat lumii 5 genii?
Cum se numește familia de români care a dat lumii 5 genii?
Noi locuri de muncă pentru români. O companie face angajări masive
Noi locuri de muncă pentru români. O companie face angajări masive
IMAGINEA bombă care a scăpat pe net cu Antonia! Fără sutien și ... Fanii sunt în delir
IMAGINEA bombă care a scăpat pe net cu Antonia! Fără sutien și ... Fanii sunt...