Sunt o mulțime de preparate pe care să le încerci în Delta Dunării. În cazul în care n-ai făcut-o încă, nu mai sta. Nu știi ce pierzi, se pare.
Bineînțeles, dacă vorbim de acest tărâm minunat și de preparatele faimoase de aici, ne referim la pește. Ei bine, cam asta este mâncarea de bază. Se fac multe mâncăruri din el sunt absolut delicioase. Nu cred că există persoană care să refuze vreodată așa ceva.
Borș de pește
Este o ciorbă delicioasă din diferite tipuri de pește. Cel mai indicat ar fi să se folosească mai multe feluri, precum: caras, știucă, singer, somn etc. Să știți că nu există o singură rețetă a acestui preparat. Fiecare locatar îl pregătește după bunul plac. Însă, cu toate acestea, ingredientul minune face totul.
Mai mult decât atât, pe lângă legumele folosite, cum ar fi: ceapă, morcovi, țelină etc, se pun și cartofi. Ei da, al doilea ingredient secret. Cât mai mulți cartofi. Veți vedea că îi veți mânca pur și simplu cu mujdei de usturoi pastă, așa cum știu cei din această zonă să îl facă.
Pe o tavă se scot legumele și peștele, iar în boluri se pune ciorba. Noi, de exemplu, mâncăm pe rând. Prima dată ce este „uscat” cu mujdei sau cu o saramură făcută din ciorbă, oțet și sare, iar apoi ciorba.
Plachie de pește
Pește, ardei și multă ceapă. Cam din asta este formată, dar gustul este inconfundabil. Trebuie mai întâi prăjit în ulei și apoi fiert în suc de roșii și legumele enumerate mai sus. La final, asezonată cu pătrunjel verde. Ceva de vis!
Storceag
Asta-i piesa de rezistență! E tot o ciorbă, dar făcută altfel. În primul rând, nu este gătită din alt pește în afară de sturion sau somn. Trebuie tăiat în cubulețe. Se folosesc aceleași legume ca la borș, dar la final se drege cu smântână și ouă proaspete de țară.
Saramura de pește
Zeama trebuie să fie de excepție. Se coace peștele pe tablă sau pe grătar, iar ulterior legumele: roșii, ardei, ardei iute sau ciușca, cum se spune în Dobrogea. Apoi, se pune totul la fiert, cu apă, oțet, usturoi, sare, iar la final pătrunjel.