NEWS

Primele 10 clădiri din București care vor fi consolidate seismic. Cum a fost făcută selecția?

Primele 10 clădiri din București care vor fi consolidate seismic. Cum a fost făcută selecția

Au fost anunțate primele 10 clădiri din București care vor fi consolidate seismic. Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a anunțat că toate sunt monument istoric sau aflate în zone protejate.

Clădirile vor fi renovate cu fonduri PNRR în valoare de 15,4 milioane de euro.

Primele 10 clădiri din București care vor fi consolidate seismic. Cele mai multe sunt în centru

Potrivit primarului Capitalei, contractele semnate de Administraţia Municipală pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic (AMCCRS) vizează consolidarea clădirilor de la adresele Str. Blănari 11, Str. Blănari 14 (club A), Bd. Schitu Măgureanu 3 (cofetaria Cireşica), str. Dianei 2, str. Baltagului 17, Piata Pache Protopopescu 11, str. Mihai Eminescu 173, Bd. Dacia 53, Str. Domniţa Anastasia 5 şi str. Alexandru Macedonski 11.

”Aceste contracte semnate acum se adaugă la celelalte imobile care au obţinut finanţare prin PNRR în valoare de aproximativ 30 de milioane de euro.

Până în momentul de faţă, AMCCRS a obţinut finanţări prin PNRR pentru consolidarea seismică a clădirilor în valoare de aproximativ 45 de milioane de euro”, a adăugat Nicuşor Dan.

Situația din București

În doi ani municipalitatea a reuşit să facă expertize tehnice pentru doar 35 de clădiri cu risc seismic, iar în ultimii şapte ani, doar 153 de clădiri au fost expertizate.

În anul 2020, au fost consolidate mai multe clădiri din Bucureşti, dar asta pentru că cei de la compania de consolidări au avut şi buget pentru a face aceste lucrări.

În acte există 363 de clădiri cu risc seismic 1, 367 de clădiri se află în clasa 2 de risc seismic şi 115, cu risc seismic 3.

Bugetul pentru consolidări a fost anul trecut de aproape opt ori mai mic decât în 2020.