WORLD

Progrese însemnate în relația SUA-China. Cu toate acestea, Biden îl consideră în continuare pe Xi un dictator

Progrese însemnate în relația SUA-China. Cu toate acestea Biden îl consideră în continuare pe Xi un dictator
sursa foto: Getty Images

Progrese însemnate în relația SUA-China. Președintele american Joe Biden a declarat miercuri că încă mai crede că președintele chinez Xi Jinping este un dictator, chiar dacă cei doi lideri au făcut progrese în relația lor în timpul unei întâlniri în afara orașului San Francisco.

”Este un dictator în sensul că este un tip care conduce o țară comunistă”

„Ei bine, uite, este un dictator în sensul că este un tip care conduce o țară comunistă, care se bazează pe o formă de guvernare total diferită de a noastră. Oricum, am făcut progrese”, a declarat Biden  la CNN.

Este probabil ca remarca să supere Beijingul, care a reacționat furibund în timpul verii când președintele a făcut un comentariu similar.

Biden l-a comparat pe omologul său chinez cu „dictatori” în timpul unei recepții de campanie în afara camerelor de luat vederi în California, în iunie, lovindu-l pe Xi pentru că a fost luat prin surprindere după ce SUA au doborât un balon spion chinezesc care a deviat de la cursul său deasupra Statelor Unite.

„Motivul pentru care Xi Jinping s-a supărat foarte tare în ceea ce privește momentul în care am doborât acel balon cu două vagoane pline de echipament de spionaj în el este că nu știa că era acolo. Nu, vorbesc serios. Asta este ceea ce este o mare rușine pentru dictatori, când nu au știut ce s-a întâmplat”, a spus Biden la acea vreme.

Răspunsul Beijingului din iunie a fost rapid și furios.

„Comentariile contrazic grav faptele de bază, încalcă grav eticheta diplomatică și încalcă grav demnitatea politică a Chinei”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe.

Comentariul care ar putea umbri progresele

Comentariul de miercuri ar putea amenința să deraieze energia pozitivă rezultată în urma întâlnirii, pe care Biden a descris-o mai devreme în conferința de presă ca fiind „unele dintre cele mai constructive și productive discuții pe care le-am avut”.

Biden a cultivat o relație profundă cu Xi în perioada în care au fost vicepreședinți și încă par să aibă o relație personală caldă, chiar dacă relațiile dintre SUA și China s-au deteriorat de atunci. El chiar i-a urat soției liderului chinez o zi de naștere fericită în timpul discuțiilor lor, a declarat un oficial american de rang înalt pentru CNN.

„Îl cunosc pe om, îi cunosc modul de operare, m-am uitat în ochii lui – avem dezacorduri. El are o viziune diferită de a mea asupra multor lucruri, dar a fost direct. Nu mă refer la faptul că bun, mai bun, indiferent, ci doar drept”, a spus el.

Progrese însemnate în relația SUA-China

La rândul său, Xi a cerut Statelor Unite să „nu încerce să suprime sau să limiteze China” în timpul discuțiilor ample de miercuri, a relatat presa de stat chineză.

„China nu are niciun plan de a depăși sau de a desființa Statele Unite, iar Statele Unite nu ar trebui să comploteze pentru a suprima sau a conține China.

Ambele părți ar trebui să înțeleagă principiile și liniile de bază ale celeilalte părți, să nu facă sau să stârnească probleme sau să treacă granițele, (ci, în schimb) să comunice mai mult, să aibă mai mult dialog și mai multe discuții și să gestioneze cu calm diferențele și accidentele”, a spus Xi.

Cei doi lideri „au subliniat necesitatea respectului reciproc, a coexistenței pașnice, a menținerii comunicării și a prevenirii conflictelor” în timpul întâlnirii, potrivit Xinhua.

Mihnea Tălău. Redactor la MediaFlux. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în decursul ... vezi toate articolele
Parteneri
Cea mai iubită prăjitură de casă. Se prepară ușor și nu conține ouă, lapte sau unt
Cea mai iubită prăjitură de casă. Se prepară ușor și nu conține ouă, lapte sau...
Scurgere de informaţii. Germania investighează o înregistrare în care oficiali germani discută despre o posibilă livrare de rachete Taurus către Ucraina
Scurgere de informaţii. Germania investighează o înregistrare în care oficiali germani discută despre o posibilă...
Obiceiul care s-ar putea să vă schimbe bugetul lunar: Cum puteţi să primiţi bani pe ce aruncaţi la gunoi în fiecare zi.
Obiceiul care s-ar putea să vă schimbe bugetul lunar: Cum puteţi să primiţi bani pe...
Chiar dacă în ultimul timp a anunţat concedieri masive, Google a şocat industria oferind unui angajat o mărire salarială de 300%. Ce a făcut acesta pentru a obţine această recompensă
Chiar dacă în ultimul timp a anunţat concedieri masive, Google a şocat industria oferind unui...
Bomba MOMENTULUI! Halep, PRINSĂ cu un tenismen celebru. El are IUBITĂ super cunoscută la noi
Bomba MOMENTULUI! Halep, PRINSĂ cu un tenismen celebru. El are IUBITĂ super cunoscută la noi
HALEP RADIAZĂ de bucurie! Sportiva României, de NERECUNOSCUT după audierile de la TAS
HALEP RADIAZĂ de bucurie! Sportiva României, de NERECUNOSCUT după audierile de la TAS
Mantea, probleme mari de sănătate după ce a ales Divinitatea în locul tratamentul medicamentos pentru boala cumplită de care suferă
Mantea, probleme mari de sănătate după ce a ales Divinitatea în locul tratamentul medicamentos pentru...
Eveniment supranatural cu Vadim. Ce a povestit văduva Tribunului
Eveniment supranatural cu Vadim. Ce a povestit văduva Tribunului
Războiul din Ucraina, ziua 739. Rusia susţine că a distrus 38 de drone deasupra Crimeei. Circulaţia pe podul Kerci, oprită temporar
Războiul din Ucraina, ziua 739. Rusia susţine că a distrus 38 de drone deasupra Crimeei....
Ce rată vei plăti dacă iei mâine un credit ipotecar de 60.000 de euro pe 30 de ani. Cum arată în realitate dobânzile la credite
Ce rată vei plăti dacă iei mâine un credit ipotecar de 60.000 de euro pe...
Wizz Air introduce noi zboruri din România. Vezi unde poţi zbura cu mai puţin de 80 de lei
Wizz Air introduce noi zboruri din România. Vezi unde poţi zbura cu mai puţin de...
Un cunoscut oraș din România, la sapă de lemn. Nimic nu-l mai salvează
Un cunoscut oraș din România, la sapă de lemn. Nimic nu-l mai salvează
Care sunt cele două orașe din România în care străzile nu au nume? Pe unul îl știe toată țara!
Care sunt cele două orașe din România în care străzile nu au nume? Pe unul...
Pensionarii care trebuie să dea banii înapoi!
Pensionarii care trebuie să dea banii înapoi!
INCREDIBIL cum arăta Maria Băsescu în tinerețe! Era de o frumusețe rară, întorcea toate privirile
INCREDIBIL cum arăta Maria Băsescu în tinerețe! Era de o frumusețe rară, întorcea toate privirile