BUSINESS

Proiect uriaș de „regenerare urbană” în Constanța. Planul de 815 milioane de euro pus la cale de ”regele mall-urilor”

Proiect uriaș de regenerare urbană în Constanța. Planul de 815 milioane de euro pus la cale de regele mall-urilor
www.i.simpalsmedia.com

Se pregătește un proiect uriaș de „regenerare urbană” în Constanța. Grupul IULIUS a început negocierile cu Oil Terminal privind un proiect la malul mării, pe un teren de 38 de hectare care aparține companiei petroliere.

Zona de află la circa 2 kilometri de țărmul Mării Negre, lângă gara din Constanța. Terenul aparține firmei Oil Terminal, companie la care statul este acționar majoritar prin intermediul Ministerului Energiei.

Proiect uriaș de „regenerare urbană” în Constanța. Regele mall-urilor vrea să bage 815 milioane de euro

”Terenul în suprafață de 38 hectare conferă multiple facilități de acces la infrastructura publică rutieră și feroviară, fiind situat în oraș lângă Gara CFR Constanța precum și la infrastructura de utilități publice, cum ar fi conexiunea la apă, canalizare, electricitate și gaz”, se arată într-un raport al Oil Terminal, consultat de Apix.ro.

Raportul a fost publicat în august 2022 pe Bursă, iar compania constănțeană invita potențialii investitori să depună scrisori de intenție pentru dezvoltarea zonei cu investiții în sectorul rezidențial, în sectorul public – privat (hoteluri, birouri, spații de retail și logistică etc.) sau în sectorul producției de energie electrică din surse regenerabile.

Potrivit unei scrisori de intenție a grupului IULIUS, controlat de omul de afaceri Iulian Dascălu, supranumit „regele mall-urilor” din România, investiția este estimată la 815 milioane euro.

”Cu o valoare de piață de 1,2 miliarde euro, portofoliul companiei include, la momentul de față, peste 300.000 mp de spații retail și 130.000 mp spații de office, generând o cifră anuală de 120 milioane euro. Toate proiectele noastre sunt proiecte premium, amplasate în locații ultracentrale și cu un impact regional. Suntem lideri de piață în capitalele regionale ale României (Cluj-Napoca, Timișoara, Iași și Suceava), orașe pe care le considerăm pilonii dezvoltării extraordinare pe care România a avut-o în ultimii ani”, se arată în scrisoarea de intenție.

Ce ar urma să se construiască pe teren

Pe terenul de 38 de hectare ar urma să se construiască ”hoteluri, spaţii de birouri pentru sectoarele privat şi public, spaţii de retail şi logistică, sisteme de soluţii integrate de imobile compuse din spaţii de birouri, comerciale şi locuinţe de tip condominiu, săli de conferinţe, săli de practicarea sporturilor de performanţă şi de masă, spaţii recreaţionale, spaţii verzi, parcări”, potrivit Ziarul Financiar.

La capitolul ”investiţii în sectorul producţiei de energie electrică din surse regenerabile”, se iau în vizor construirea unui parc fotovoltaic, respectiv soluţii de integrare de tehnologii inovatoare de producere a energiei verzi din energie solară.

Aceasta ar fi una dintre cele mai mari investiţii în Constanţa în ultimii ani şi cea mai mare asociere dintre o companie de stat şi un antreprenor.

 

 

 

malina@mediaflux.ro Absolventă de Drept, dar atrasă iremediabil de jurnalism. Un drum lung, greu, dar întotdeauna frumos, fie că a fost vorba de jurnalism ... vezi toate articolele