Rămâi fără bani în cont înainte de Sărbători. În această perioadă, majoritatea românilor fac multe plăţi online. Este un prilej pentru atacatorii cibernetici să folosească noi metode de înșelăciune. CEC Bank, una dintre instituțiile financiare din România cu cel mai mare portofoliu de clienți, a lansat un mesaj de avertizare cu privire la înșelătoriile care ne pot lăsa fără bani în conturi.
În principal este vorba despre mesaje care se folosesc de numele instituţiei bancare. Adică, hackerii se folosesc de semnăturile băncilor pentru a retrage banii de pe cardurile clienţilor, scrie antena3.ro.
Cum să ne protejăm de o astfel de escrocherie nu explică chiar specialiștii CEC Bank.
Drept urmare, banca recomandă clienților să nu acceseze niciun link sau să deschidă documente care nu par a fi oficiale și sigure.
„Frauda online sau actul de tip phishing este o modalitate de păcălire a victimelor cu scopul de confirmare/colectare de date sau de a obține bani ilegal. Este important să fii vigilent deoarece poți primi aceste mesaje prin diverse canale, de la e-mail, SMS, rețele sociale, apeluri telefonice de la persoane care pretind a fi angajați ai băncii sau intermediari din partea băncii sau a altor instituții renumite etc.
Nu da curs mesajelor suspecte, indiferent de forma sub care le primești. Vezi mai jos detalii la care să fii atent pentru a te feri de capcane. Îți reamintim că banca nu te va contacta niciodată pentru a-ți cere să confirmi useri și parole. În schimb, îți vom cere date personale pentru a-ți confirma identitatea atunci când ne contactezi tu.
- Verifică expeditorul – vei descoperi că adresele de email doar seamănă și nu sunt cele oficiale. Fii atent la greșeli de redactare frecvente în cazul phishing-ului
- Evită să accesezi link-uri sau atașamente din e-mail-uri suspecte. Folosește o soluție de securitate (antivirus) actualizată
- Nu transmite nimănui datele cardurilor tale: număr card, CVV, PIN, useri și parole. Nu confirma tranzacții cu cardul pe care nu le-ai inițiat tu”, sunt recomandările instituției bancare.
Multe escrocherii via internet au loc fără ca victima să observe. Infractorii cibernetici vă pot păcăli foarte uşor şi vă pot instala programe pe computer care vă pot fura, șterge sau bloca datele. De aceea este necesar să aveți un software antivirus și un firewall instalat pe computer și sa le păstrați la zi, adică actualizate.