WORLD

Răsturnare de situație pentru România privind Schengen. Cancelarul Karl Nehamer, vizită surpriză în Bulgaria: Austria va susţine

Răsturnare de situație pentru România privind Schengen. Cancelarul Karl Nehamer vizită surpriză în Bulgaria Austria va susţine
sursa: ziarulunirea.ro

Este o adevărată răsturnare de situație pentru România privind Schengen, asta după ce  cancelarul Karl Nehamer a efectuat recent o vizită surpriză în Bulgaria. Mai mult, acesta a transmis că Austria va sprijini solicitarea de 2 miliarde de euro adresată de Bulgaria Comisiei Europene pentru a consolida securitatea frontierelor. Oficialul de la Viena a venit la invitaţia preşedintelui Rumen Radev, transmite televiziunea publică bulgară. Între timp, și ministrul României de Externe, Bogdan Aurescu, a venit cu o reacție privind acest subiect important.

Răsturnare de situație pentru România privind Schengen. Cancelarul Karl Nehamer, vizită surpriză în Bulgaria: Austria va susţine

Cancelarul Austriei și președintele Bulgariei s-au întâlnit în orașul Elhovo, de la graniţa cu Turcia, pentru a vedea ce măsuri pot fi luate pentru securizarea frontierei externe a UE. Rumen Radev şi Karl Nehamer au vizitat, de asemenea, Direcţia Regională a Poliţiei de Frontieră din Elhovo, unde se află Centrul Regional de Coordonare, parte a Sistemului Integrat de Supraveghere Schengen a frontierei bulgaro-turce.

Cei doi oficiali au discutat despre securizarea frontierei bulgare şi combaterea presiunii migraţiei, precum şi despre punerea în aplicare a legislaţiei europene privind Schengen.

„Mă bucur că delegaţia austriacă a avut ocazia să vadă frontiera şi să se familiarizeze cu modul în care o asigurăm. Migraţia ilegală este o problemă dificilă pentru Europa. Bulgaria, pentru apărarea securităţii sale naţionale şi în calitate de membru responsabil al Uniunii Europene, depune eforturi mari pentru a face faţă acestei probleme. Am construit cu un buget exclusiv naţional securitatea de-a lungul întregii frontiere. Au fost instalate sisteme de supraveghere video fixe şi mobile de-a lungul frontierei”, a declarat preşedintele Radev.

El a subliniat că presiunea migratorie de-a lungul frontierei a crescut brusc în ultimul an.

„În decurs de patru luni am pierdut patru poliţişti şi alte zeci de persoane au fost rănite”, a declarat preşedintele bulgar.

Austria menține veto-ul din Schengen

Înaintea vizitei sale în Bulgaria, Karl Nehammer a subliniat însă că Austria îşi menţine împotrivirea faţă de extinderea Schengen.”Numărul mare de imigranţi ilegali arată că sistemul Schengen este stricat. Cât timp acest sistem şi protecţia frontierelor externe nu funcţionează, nu poate exista o extindere”, şi-a reafirmat cancelarul poziţia exprimată şi la sfârşitul anului trecut.

„Atât timp cât spaţiul Schengen nu funcţionează, iar Germania, de exemplu, efectuează controale la frontieră cu alte ţări membre Schengen, cum ar fi Austria, la fel ca multe alte ţări europene, nu putem extinde acest spaţiu. Prin urmare, dreptul de veto al Austriei asupra spaţiului Schengen rămâne în vigoare până când situaţia se va schimba în mod fundamental”, a transmis sâmbătă cancelarul austriac într-un comunicat citat de agenţia APA, preluată de „Die Presse”.

Reacție importantă a lui Bogdan Aurescu

Vizita pe care cancelarul austriac Karl Nehammer o face luni în Bulgaria, pentru a inspecta personal graniţa cu Turcia, nu este de natură să schimbe decizia Vienei faţă de aderarea României şi Bulgariei la Schengen, ci este mai degrabă un exerciţiu de imagine, mai ales că Austria a arătat că este izolată pe plan european atunci când s-a opus intrării României în spaţiul de liberă circulaţie, crede ministrul român de externe, Bogdan Aurescu.

„Eu nu cred că această vizită în sine poate să schimbe ceva. De altfel, cancelarul austriac a şi-a anunţat înainte de vizită, deci, înainte de a face această, să spunem, inspecţie la frontiera turco-bulgară, că poziţia Austriei rămâne aceeaşi. Prin urmare, nu cred că în urma acestei vizite se va putea trage vreo concluzie”, a declarat, luni, la Digi24, ministrul de externe Bogdan Aurescu.

„În altă ordine de idei, nu trebuie să uităm că Bulgaria mai are de discutat şi cu Olanda, nu doar cu Austria. Prin urmare, există o serie de solicitări din partea Olandei, care trebuie să îşi găsească un anumit răspuns din partea autorităţilor de la Sofia”, a atras atenţia şeful diplomaţiei române.

Pe de altă parte, el a subliniat că „Austria nu a cerut nimic din partea României, să facă ceva sau să nu facă ceva”, ci are mai degrabă solicitări trimise către Comisia Europeană, pentru a fi „mai receptivă” la problemele legate de migraţie pe care le are Austria.

Şeful diplomaţiei române spune că Bucureştiul a transmis către Viena semnale că România este dispusă la un dialog, pentru a găsi o soluţie la preocupările Vienei.

„I-am arătat (omologului din Austria – n.r.) că România este deschisă pentru o discuţie foarte constructivă, dar este nevoie, evident, şi de un răspuns similar din partea Austriei. Ştiţi că tot săptămâna trecută preşedintele României şi preşedintele Austria au avut o discuţie telefonică în aceiaşi parametri. De asemenea, ştiţi că am decis să trimitem înapoi la Viena ambasadorul României, cel care a fost chemat pentru consultări în decembrie, tot ca gest de deschidere din partea României. Toate aceste gesturi şi demersurile noastre vor continua, trebuie să se acumuleze şi să vedem ce anume se degajă din acest tip de, să spunem, proces”, a arătat Bogdan Aurescu.

Cu toate acestea, el spune că este prea devreme pentru a vorbi despre schiţarea unui nou calendar pentru aderarea la Schengen.

„Deci, toate aceste elemente trebuie puse împreună şi trebuie trasă apoi o concluzie. Este prematur acum să vorbim despre un calendar anume”, a declarat Bogdan Aurescu la Digi24.