WORLD

Răsturnare de situație pentru România privind Schengen. Cancelarul Karl Nehamer, vizită surpriză în Bulgaria: Austria va susţine

Răsturnare de situație pentru România privind Schengen. Cancelarul Karl Nehamer vizită surpriză în Bulgaria Austria va susţine
sursa: ziarulunirea.ro

Este o adevărată răsturnare de situație pentru România privind Schengen, asta după ce  cancelarul Karl Nehamer a efectuat recent o vizită surpriză în Bulgaria. Mai mult, acesta a transmis că Austria va sprijini solicitarea de 2 miliarde de euro adresată de Bulgaria Comisiei Europene pentru a consolida securitatea frontierelor. Oficialul de la Viena a venit la invitaţia preşedintelui Rumen Radev, transmite televiziunea publică bulgară. Între timp, și ministrul României de Externe, Bogdan Aurescu, a venit cu o reacție privind acest subiect important.

Răsturnare de situație pentru România privind Schengen. Cancelarul Karl Nehamer, vizită surpriză în Bulgaria: Austria va susţine

Cancelarul Austriei și președintele Bulgariei s-au întâlnit în orașul Elhovo, de la graniţa cu Turcia, pentru a vedea ce măsuri pot fi luate pentru securizarea frontierei externe a UE. Rumen Radev şi Karl Nehamer au vizitat, de asemenea, Direcţia Regională a Poliţiei de Frontieră din Elhovo, unde se află Centrul Regional de Coordonare, parte a Sistemului Integrat de Supraveghere Schengen a frontierei bulgaro-turce.

Cei doi oficiali au discutat despre securizarea frontierei bulgare şi combaterea presiunii migraţiei, precum şi despre punerea în aplicare a legislaţiei europene privind Schengen.

„Mă bucur că delegaţia austriacă a avut ocazia să vadă frontiera şi să se familiarizeze cu modul în care o asigurăm. Migraţia ilegală este o problemă dificilă pentru Europa. Bulgaria, pentru apărarea securităţii sale naţionale şi în calitate de membru responsabil al Uniunii Europene, depune eforturi mari pentru a face faţă acestei probleme. Am construit cu un buget exclusiv naţional securitatea de-a lungul întregii frontiere. Au fost instalate sisteme de supraveghere video fixe şi mobile de-a lungul frontierei”, a declarat preşedintele Radev.

El a subliniat că presiunea migratorie de-a lungul frontierei a crescut brusc în ultimul an.

„În decurs de patru luni am pierdut patru poliţişti şi alte zeci de persoane au fost rănite”, a declarat preşedintele bulgar.

Austria menține veto-ul din Schengen

Înaintea vizitei sale în Bulgaria, Karl Nehammer a subliniat însă că Austria îşi menţine împotrivirea faţă de extinderea Schengen.”Numărul mare de imigranţi ilegali arată că sistemul Schengen este stricat. Cât timp acest sistem şi protecţia frontierelor externe nu funcţionează, nu poate exista o extindere”, şi-a reafirmat cancelarul poziţia exprimată şi la sfârşitul anului trecut.

„Atât timp cât spaţiul Schengen nu funcţionează, iar Germania, de exemplu, efectuează controale la frontieră cu alte ţări membre Schengen, cum ar fi Austria, la fel ca multe alte ţări europene, nu putem extinde acest spaţiu. Prin urmare, dreptul de veto al Austriei asupra spaţiului Schengen rămâne în vigoare până când situaţia se va schimba în mod fundamental”, a transmis sâmbătă cancelarul austriac într-un comunicat citat de agenţia APA, preluată de „Die Presse”.

Reacție importantă a lui Bogdan Aurescu

Vizita pe care cancelarul austriac Karl Nehammer o face luni în Bulgaria, pentru a inspecta personal graniţa cu Turcia, nu este de natură să schimbe decizia Vienei faţă de aderarea României şi Bulgariei la Schengen, ci este mai degrabă un exerciţiu de imagine, mai ales că Austria a arătat că este izolată pe plan european atunci când s-a opus intrării României în spaţiul de liberă circulaţie, crede ministrul român de externe, Bogdan Aurescu.

„Eu nu cred că această vizită în sine poate să schimbe ceva. De altfel, cancelarul austriac a şi-a anunţat înainte de vizită, deci, înainte de a face această, să spunem, inspecţie la frontiera turco-bulgară, că poziţia Austriei rămâne aceeaşi. Prin urmare, nu cred că în urma acestei vizite se va putea trage vreo concluzie”, a declarat, luni, la Digi24, ministrul de externe Bogdan Aurescu.

„În altă ordine de idei, nu trebuie să uităm că Bulgaria mai are de discutat şi cu Olanda, nu doar cu Austria. Prin urmare, există o serie de solicitări din partea Olandei, care trebuie să îşi găsească un anumit răspuns din partea autorităţilor de la Sofia”, a atras atenţia şeful diplomaţiei române.

Pe de altă parte, el a subliniat că „Austria nu a cerut nimic din partea României, să facă ceva sau să nu facă ceva”, ci are mai degrabă solicitări trimise către Comisia Europeană, pentru a fi „mai receptivă” la problemele legate de migraţie pe care le are Austria.

Şeful diplomaţiei române spune că Bucureştiul a transmis către Viena semnale că România este dispusă la un dialog, pentru a găsi o soluţie la preocupările Vienei.

„I-am arătat (omologului din Austria – n.r.) că România este deschisă pentru o discuţie foarte constructivă, dar este nevoie, evident, şi de un răspuns similar din partea Austriei. Ştiţi că tot săptămâna trecută preşedintele României şi preşedintele Austria au avut o discuţie telefonică în aceiaşi parametri. De asemenea, ştiţi că am decis să trimitem înapoi la Viena ambasadorul României, cel care a fost chemat pentru consultări în decembrie, tot ca gest de deschidere din partea României. Toate aceste gesturi şi demersurile noastre vor continua, trebuie să se acumuleze şi să vedem ce anume se degajă din acest tip de, să spunem, proces”, a arătat Bogdan Aurescu.

Cu toate acestea, el spune că este prea devreme pentru a vorbi despre schiţarea unui nou calendar pentru aderarea la Schengen.

„Deci, toate aceste elemente trebuie puse împreună şi trebuie trasă apoi o concluzie. Este prematur acum să vorbim despre un calendar anume”, a declarat Bogdan Aurescu la Digi24.

[email protected] Toma Enescu are o pasiune pentru presă, poezie și politică. Îi place să fie informat și este mereu la curent cu ce se întâmplă în spațiul ... vezi toate articolele
Parteneri
Veste bună pentru turismul românesc: Noua autostradă pe care se va putea ajunge mai ușor pe litoral
Veste bună pentru turismul românesc: Noua autostradă pe care se va putea ajunge mai ușor...
Epidemie de singurătate în rândul părinţilor. Doi din trei sunt izolaţi şi epuizaţi
Epidemie de singurătate în rândul părinţilor. Doi din trei sunt izolaţi şi epuizaţi
Elon Musk dă pe toată lumea afară: După ce a concediat 14.000 de angajaţi, celebrul miliardar a decis să renunţe la o divizie întreagă abia formată
Elon Musk dă pe toată lumea afară: După ce a concediat 14.000 de angajaţi, celebrul...
Din secretele super-bogaţilor: Unde îşi pun banii miliardari ca Elon Musk sau Jeff Bezos. Care sunt cele trei domenii unde elita cheltuie cel mai mult
Din secretele super-bogaţilor: Unde îşi pun banii miliardari ca Elon Musk sau Jeff Bezos. Care...
Scandal! Smiley s-a filmat când își lovește soția. Gina Pistol e…
Scandal! Smiley s-a filmat când își lovește soția. Gina Pistol e…
Simona Halep e fost exclusă! Decizia luată chiar acum în tenis
Simona Halep e fost exclusă! Decizia luată chiar acum în tenis
Beleaua Corduneanu a făcut anunţul. Este CUTREMUR în lumea interlopă
Beleaua Corduneanu a făcut anunţul. Este CUTREMUR în lumea interlopă
Șoc în lumea teatrului. Actor român, condamnat la 6 ani de închisoare pentru viol
Șoc în lumea teatrului. Actor român, condamnat la 6 ani de închisoare pentru viol
Adrian Sârbu: Creşterea PIB înseamnă creşterea bogăţiei tale. În România există oportunităţi. Fii vesel, pentru că economia creşte şi bazată pe nivelul tău de bună dispoziţie şi de gândire pozitivă
Adrian Sârbu: Creşterea PIB înseamnă creşterea bogăţiei tale. În România există oportunităţi. Fii vesel, pentru...
Cum puteţi să luaţi 40.000 de euro direct pe Revolut să vă plătiţi instant creditele de la alte bănci. Cât veţi da înapoi pe lună. CALCUL
Cum puteţi să luaţi 40.000 de euro direct pe Revolut să vă plătiţi instant creditele...
Antreprenorul cunoscut în toată lumea, care şi-a început cariera în unele dintre cele mai prost plătite locuri de muncă: „Niciun loc de muncă nu este sub demnitatea mea. Am curăţat mai multe toalete decât voi toţi la un loc... iar pe unele nu le pot uita”
Antreprenorul cunoscut în toată lumea, care şi-a început cariera în unele dintre cele mai prost...
Pensionarii, ținuți în suspans. Poșta Română își bate joc de ei
Pensionarii, ținuți în suspans. Poșta Română își bate joc de ei
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!' 5 motive pentru care nu-l recunosc ca pe Mesia
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!' 5 motive pentru care...
Anunțul momentului pentru 5 milioane de pensionari! Ce se întâmplă cu pensiile de Paște
Anunțul momentului pentru 5 milioane de pensionari! Ce se întâmplă cu pensiile de Paște
Cele două zodii care vor avea noroc dublu până în iunie 2024! Dau lovitura la muncă și se vor îndrăgosti
Cele două zodii care vor avea noroc dublu până în iunie 2024! Dau lovitura la...