LIFESTYLE

Remediu pentru hipertensiunea arterială. Doi din trei pacienți nu mai au nevoie de medicamente.

Remediu pentru hipertensiunea arterială. Doi din trei pacienți nu mai au nevoie de medicamente.

Remediu pentru hipertensiunea arterială. Doi din trei pacienți nu mai au nevoie de medicamente. Printr-o scanare de 10 minute medicii pot detecta și vindeca o cauză frecventă a hipertensiunii arteriale, potrivit unui nou studiu al specialiștilor din Londra. 

O procedură care utilizează scanarea de tip computer tomograf (CT) poate lumina mici noduli dintr-o glandă hormonală, permițând medicilor să îi îndepărteze și să vindece hipertensiunea arterială.

O echipă de la universitatea Queen Mary din Londra arată că acești noduli se formează la una din 20 de persoane cu hipertensiune arterială, o afecțiune care poate necesita tratament cu medicamente pe tot parcursul vieții.

Publicat luni, în Nature Medicine, studiul rezolvă o problemă veche de 60 de ani privind modul de detectare a nodulilor producători de hormoni, fără o procedură dificilă de testare cu un cateter care este disponibilă doar în câteva spitale și adesea eșuează.

Cercetarea a mai constatat că, atunci când este combinată cu un test de urină, scanarea poate detecta acei pacienți care nu mai au nevoie de medicamente pentru tensiune arterială după intervenție.

Potrivit oamenilor de știință, noua procedură de scanare creată de QMU, spitalul Barts și spitalul universitar Cambridge este la fel de precisă ca testul cateterului, fiind rapidă, nedureroasă și însoțită de succes pentru fiecare pacient.

Hormonul steroid, aldosteron, cauza hipertensiunii arteriale

Un grup de 128 de persoane au participat la studiul pentru testarea noii proceduri de scanare după ce medicii au descoperit că hipertensiunea acestora (tensiune arterială ridicată) a fost cauzată de hormonul steroid, aldosteron.

Scanarea a constatat că două treimi dintre pacienți aveau o secreție crescută de aldosteron, provenind dintr-un nodul benign aflat într-una din glandele suprarenale, care poate fi îndepărtat în siguranță.

Scanarea folosește o doză de colorant radioactiv care se lipește doar de nodulul care produce aldosteron. Procedura a fost la fel de precisă ca și vechiul test cu cateter, dar rapidă, nedureroasă și a raportat un succes tehnic la fiecare pacient.

Combinația dintre procedura de scanare care indică un „nodul fierbinte” și testul cu steroizi în urină a detectat 18 dintre cei 24 de pacienți, care după intervenție au obținut o tensiune arterială normală, fără să mai fie nevoie să ia niciunul dintre medicamentele lor pentru tensiune arterială.

Cercetările anterioare efectuate de QMU au arătat că la 5-10% dintre pacienți hipertensiunea arterială poate rezulta dintr-o mutație genetică care are loc în glandele suprarenale. Ca rezultat, se produce excesul de aldosteron, determinând organismul să rețină sare, ceea ce crește tensiunea arterială.

Acești pacienți sunt adesea rezistenți la tratamentul cu medicamente utilizate în mod obișnuit pentru hipertensiune arterială și prezintă un risc crescut de infarct miocardic și AVC.

Când strălucesc timp de câteva minute după injectare, ei se dovedesc a fi cauza evidentă a hipertensiunii, care poate fi adesea vindecată.

Potrivit autorilor, în prezent, 99% dintre cazuri nu sunt niciodată diagnosticate din cauza dificultății și indisponibilității testelor. Cercetătorii speră că procedura lor va schimba de acum înainte acest lucru.