În weekendul care tocmai a trecut a avut loc o nouă ediție a Gustar Music Festival, cel mai mare festival de muzică live din Republica Moldova, după șase ani de pauză. Aici am ajuns și eu ad-hoc, cu un bilet cumpărat pe ultima sută de metri, alături de câțiva prieteni, după o călătorie din București cu opriri în Iași și Chișinău.
Evenimentul a avut loc în Orheiul Vechi, la 50 de km de Chișinău și la 500 km de București, după un drum de 7-8 ore cu mașina. Intrarea la festival a costat în jur de 180 de lei pentru cele trei zile cu cazare la cort inclusă. Intrarea în festival se făcea după o verificare a jandarmilor și intrarea cu alcool din afară era interzisă.
Dacă până acum mai vizitasem capitala țării și simțisem deja ospitalitatea basarabeană, Orheiul Vechi, numit și Ierusalimul Moldovei, îmi era total străin. Știam de el doar din recomandările moldovenilor, fiind locul unde toți se duc să își cunoască rădăcinile, însă nu îi simțisem până acum farmecul. Totuși, vizita recentă de aici mă face să îmi doresc deja să mă întorc cât mai curând în acest loc încărcat de istorie și cultură, cât și de cele mai bune mâncăruri moldovenești care mi-au ajuns vreodată sub nas.
Cu toate că în comparație cu festivalurile din România Gustar nu este un festival mare, el este însă cel mai mare din Republica Moldova, având o tradiție de peste 13 ani.
Pot spune că este primul festival internațional la care am luat parte, mai în glumă mai în serios. Chiar dacă nu este el Tomorrowland, Glastonbury sau Burning Man, are ceva special, ceva unic, un „je ne sais quoi” moldovenesc și chiar universal, de natură balcanică. De la asta a și pornit conceptul acum 13 ani, de la un festival etno-fusion, pretabil influențelor balcanice și est europene.
Ce aduce în plus acest festival moldovenesc spre deosebire de festivalele consacrate din România cum ar fi Untold, Electric Castle sau Summer Well este o calitate deosebită a sunetului datorită spațiului unde este amplasat, un amfiteatru natural din munți calcaroși și apă plată la prețul de 2,5 RON și bere la draft 6,5 RON, cât și o varietate de mâncare care depășește cu mult toate burgher van-urile de la noi care nu contenesc să ne umple de mici aplatizați și chifle de pâine albă și pufoasă la prețuri exorbitante. Aici vei găsi prețuri pe care nu le-ai mai văzut de ani de zile în România la mâncare și băutură.
Mai jos vedeți o imagine de sus a festivalului postată chiar de creatorul său, Vlad Costandoi.
Te face să simți că ai putea să îți permiți ceva fără să întrebi dinainte care e prețul, asta dacă vânzătorul este unul credibil. Am avut și un mic moment în care am simțit că mi-a fost făcut un preț de român, mai mare decât celorlalți prezenți la eveniment, dar a fost un singur caz izolat într-o lume de bunăvoință și prietenie.
Pare că nu totul este făcut doar pentru profit în condițiile în care și cei prezenți la eveniment mi-au spus că prețurile practicate erau considerate decente. În comparație, o apă plată la un festival mare din România pleacă de la 10-11 lei și un pahar de bere la draft 15-17 lei. Mai mult, prețurile la o porție de mâncare au depășit 40-50 de lei.
La Gustar mi-am făcut prieteni noi, am degustat vinuri locale la ușa cortului, am băut bere Chișinău și am mâncat prepeliță la grătar, zeamă, frigărui de pui și pește cât și faimoasele plăcinte moldovenești. Am dormit cu cortul pe o saltea mai mare decât căsuța de pânză care trebuie să mă adăpostească și am vizitat satele și obiectivele turistice din jur, însă despre asta o să vă povestesc zilele următoare căci aceste aventuri pe tărâmurile Moldovei sunt prea complexe să fie povestite într-un singur articol.
Tot aici l-am cunoscut și pe Shantel, un cunoscut artist neamț, originar din Bucovina, cu rădăcini în Cernăuți, născut și crescut în Germania, care a reușit să facă mii de oameni să danseze în fața scenei în noaptea de sâmbătă. Mai mult, la standurile meșteșugarilor, am avut șansa să îl cunosc pe meșterul popular Grigore Sânchetru, originar din satul Trebujeni, locul unde s-a desfășurat festivalul, cel la care vin instrumentiști din România și Moldova să își procure instrumente din lemn sau cimpoaie. Un autodidact desăvârșit a cărui poveste am să v-o spun zilele viitoare.
Început în 2010, Gustar Music Festival a fost întrerupt timp de 5 ani din motive necunoscute mie, ultima ediție datând din 2017. Totuși, de anul acesta, festivalul a revenit în atenția publicului autohton, cât și al românilor care au venit într-un număr mare în acest weekend în Republica Moldova. Am văzut mașini de Iași, Suceava, Galați și București parcate în fața locului unde se ținea evenimentul ce a avut peste 10.000 de participanți în fiecare zi de festival.
Festivalul a avut parte și de prezentatori, fiind vorba de oameni cu experiență care lucrează la TVR Moldova.
Evenimentul s-a desfășurat într-un cadru natural cu adevărat deosebit, un adevărat amfiteatru natural din Rezervația Cultural-Naturală „Orheiul Vechi”, cel mai însemnat punct istoric și cultural de peste Prut. Timp de trei zile Valea Răutului, un afluent de dreapta al râului Nistru, aflată pe teritoriul comunei Trebujeni din raionul Orhei, a răsunat a muzică și voie bună.
La concert a participat și trupa românescă Bosquito care a făcut oamenii prezenți la festival să danseze atât pe ritmuri de rock, noua formă a trupei, cât și de latino cu melodiile care i-au consacrat.
Pe scenă au urcat numeroși artiști din Republica Moldova, România, Ucraina și Georgia. Sâmbătă cel mai important artist prezent a fost Shantel, dar au cântat și Minelli, Elena Gheorghe, Bosquito, Trio Mandili, o cunoscută formație din Georgia ce urmează să vină și în România cât și Tharmis. Duminică au urcat pe scenă Vali Boghean Band, Kalush Orchestra, Moonlight Breakfast și Misha Grossu & Band.
Unul dintre cei mai așteptați artiști care au concertat în aceste zile a fost Shantel, un artist din Germania cu rădăcini în Bucovina și rude din Cernăuți. Acesta a reușit să facă mii de oameni să danseze și la un moment dat chiar a coborât în fața scenei, în public. Ulterior, după concert, am reușit să obțin un interviu cu acesta pe care am să îl public zilele următoare.
Shantel a fost capul de afiș al nopții de sâmbătă:
Totuși, duminică seara, în ultima zi de festival, dezamăgirea s-a instalat în rândul multora dintre cei prezenți după ce faimosul cântăreț sârb Goran Bregovic nu a fost lăsat să intre în Republica Moldova în timp ce se afla pe aeroportul din Chișinău. Cu toate că acesta a acuzat că nu a primit o explicație oficială pentru acest gest, se știe că acesta este un declarat susținător al regimului de la Kremlin.
Artistul este acuzat de moldoveni că a sprijinit public atât invazia rusă în Ucraina, cât și anexarea ilegală a Crimeei de către Rusia din 2014. Atât organizatorii, cât și Bregovic au venit însă cu anunțuri după incident. Cei prezenți la festival spun că Goran Bregovic era așteptat la deoarece el participase și la prima ediție, cea din 2010.
Mai mult, acesta ar fi trebuit să concerteze, conform programului, în aceeași seară cu Kalush Orchestra, trupa ucraineană care a câștigat ediția din acest an a Eurovision. Ulterior, oficialii Republicii Moldova au anunțat că acestuia îi este interzis să intre în această țară încă din 2022.
Momentul în care s-a anunțat că Goran Bregovic nu mai vine la Gustar:
Festivalul Gustar a fost conceput în 2009 de către Vlad Costandoi, producător și fondator „Sens Music” și de Valeriu Postică „Echinox”, iar prima ediție a avut loc în 2010. Cel dintâi a oferit un interviu în exclusivitate pentru Mediaflux.ro.
„Povestea începe din 2010 împreună cu un coleg de-al meu, Valeriu Postică, am gândit acest concept. În primul rând eram foarte atașați de acest loc, Orheiul Vechi și ne-am gândit că ar fi foarte frumos dacă am aduce muzicieni, artiști care ar avea prestații în stil muzical etno-fusion. Așa ne-am găsit și identitatea noastră ca un festival balcanic”, a explicat fondatorul festivalului Gustar.
Vlad Constandoi a explicat că zeci de mii de oameni au fost prezenți la festival, aproximativ 10.000 de persoane pe zi și chiar dacă nu este un festival mare în comparație cu cele din România, este un festival în creștere la care participă din ce în ce mai mulți români și alți turiști străini.
„Noi suntem într-un amfiteatru natural, ne ajută foarte mult pentru a transmite acea energie pe care o dau artiștii din scenă. Și cum ați spus și la început am avut diverse perioade, am avut pauze când n-am mai făcut festivalul din anumite motive. Nu vreau să deschid parantezele, dar de fiecare dată avem un dor față de el. De aceea, după 6 ani de zile, ne-am întors din nou aici la Orheiul Vechi și mă bucur foarte mult că nu s-a pierdut din spiritul festivalului. Gustar a rămas la fel pentru fanii noștri și pentru marea majoritate a vizitatorilor”, a completat Constandoi.
Organizatorul a mai explicat că în primii ani, în primele ediții ale festivalului, se acorda o atenție deosebită agropensiunilor din zonă care se expuneau la festival cu mâncare și s-a vrut o dezvoltare a comunității locale, lucru care s-a și întâmplat, Orheiul Vechi devenind o localitate foarte populară în Republica Moldova și în afara țării.
„Mă bucur foarte mult că am avem posibilitatea să vedem statistica online că în acest an a crescut numărul de români, de frați care vin de peste Prut și este pentru prima dată când despre festivalul Gustar s-a vorbit în diverse surse media din România și ne dorim foarte mult ca de la ediție la ediție să avem cât mai mulți turiști din România. Ce vreau să spun este că astăzi o avem foarte mulți din zona Moldovei românești. Ne-am fi dorit să avem vizitatori și turiști din toată România”, a completat acesta.
După cum am aflat, denumirea festivalului „Gustar” vine de la un cuvânt vechi, cu rădăcini în limba latină și care înseamnă „august” în versiunea populară, luna în care se coc și se gustă majoritatea fructelor care cresc în Republica Moldova.
Cei prezenți la festival au avut șansa de a sta cu cortul, într-o zonă de camping amenajată chiar în interiorul festivalului. Zeci de corturi au fost amplasate încă de vineri seara în zonă. Totuși, privind condițiile, părerile au fost împărțite. Mulți s-au plâns de dușurile puține și greu de folosit, alții sperau să vadă mai multe petreceri pe timpul nopții în zona de camping. Însă, per total, lumea s-a simțit bine și s-a bucurat de timpul petrecut în natură.
În zona de camping ne-am făcut prieteni din Republica Moldova și trebuie să o amintesc pe Valentina, o tânără din Ungheni care ne-a oferit mai multe insight-uri din realitatea moldovenească de zi cu zi și pahare de vin de țară moldovenesc făcut chiar de familia logodnicului ei.
Mai mult, trebuie să vă spun, Gustar merită văzut și încercat mai ales pentru mâncărurile alese pe care le puteți găsi la festival. Bucătăria moldovenească oferă o serie de delicatese pe care doar aici le puteți încerca. Pe lângă celebra zeamă, o ciorbă perfectă de mâncat dimineața împotriva mahmurelii, celebrele plăcinte moldovenești cu brânză, varză, cartofi sau vișine, cât și posibilitățile nelimitate de grătare care cuprind frigărui, cârnați, mici, pui, prepelițe și multe altele. Mai mult, nu au lipsit peștele și fructele de mare cum ar fi creveții sau calamarul.
De asemenea, berea Chișinău și vinurile moldovenești au curs la festival, mai ales că prețurile au fost pe măsură. O apă plată costa 2,5 RON, o bere puțin peste 6 RON, iar multe dintre porțiile de mâncare nu depășeau 20-30 RON, cu supe de 10-15 RON și plăcinte de cel mult 10 RON.
Duminică seară, înainte de concerte și după aflarea veștii că Goran Bregovici nu mai vine la festival oamenii au început să își strângă corturile. Totuși, zona a fost plină de corturi și voie bună, chiar dacă niște tineri s-au plâns că ar fi vrut mai multe petreceri pe timpul nopții și mai multă distracție.
Per total, percepția publicului a fost una pozitivă și toți s-au simțit mulțumiți de ce s-a întâmplat aici. Totuși, nostalgicii, cei care au fost prezenți la Gustar încă de la început, s-au plâns că înainte veneau mai multe trupe care cântau mai puțin, dar puteai vedea mai mulți artiști moldoveni și străini, în timp ce acum vin o mână de cântăreți care susțin concerte mai lungi.
În același timp unii s-au plâns de organizare, mai ales în zona de camping unde dușurile au fost puține și situația cu apa a fost remediată complet de abia în ultima zi. Totuși, un mare rând de aplauze pentru igienizarea toaletelor care se goleau și se spălau în fiecare zi, lucru care rar mi-a fost dat să îl văd în România (Poate pare ciudată lămurirea, dar cei care vin la festivaluri știu despre ce vorbesc).
Doi bărbați din Cahul, dintre care unul care abia vorbea românește și mai mult rusă, aflați la festival cu prietenii, mi-au spus că pentru Goran Bregovici veniseră și cheltuiseră aproape 1.000 de euro cu totul fără să își vadă artistul preferat. Am intrat în vorbă cu ei după ce toată dimineața de duminică îi auzisem cum ascultau muzica sârbului și vorbeau despre importanța artistului în contextul balcanic.
Mai mult, unul dintre ei îmi explica cum săptămâna viitoare va avea loc la Chișinău, la Botanică, un festival la care vor concerta numeroși artiști ruși, dar și din România și ei vor fi lăsați să intre în țară.
Încă nu se știe dacă organizatorii știau deja că Goran Bregovici nu va mai concerta și au decis totuși să îl păstreze pe afiș ca să atragă publicul. În același timp și oficialii moldoveni încă nu prezintă toate informațiile complete cu privire la faptul că artistul sârb s-a aflat sau nu pe aeroportul din Chișinău, dar lucrurile se vor lămuri probabil la un moment dat, mai ales că și autoritățile sârbe au ajuns să intervină în acest scandal.
Într-un final, recomand tuturor să participe măcar la o ediție de Gustar. Vă puteți bucura de un eveniment deosebit de interesant la prețuri decente și veți cunoaște mai bine Republica Moldova, țara cu care România are cele mai strânse rădăcini și istorie comună. Vă veți simți bine, drumurile nu sunt extraordinare dar decente, faceți cam 7-8 ore din București, iar un bonus mare pentru cei cu un buget redus este că rovinieta, benzina, mâncarea și băutura sunt mai ieftine.
Locul ales pentru eveniment a fost Rezervația Cultural – Naturală Orheiul Vechi – o locație turistică și culturală importantă din Republica Moldova, situată la 50 de km de Chișinău. Ce prezenți la festival pot vizita atât cramele din zonă, cât și bisericile și muzeele din zona Orheiului Vechi.
Rezervația cultural-naturală Orheiul Vechi are un statut special și constituie cel mai important sit cultural din Republica Moldova, aflându-se și în procesul de nominalizare pentru a fi înscris în Lista Patrimoniului Mondial al UNESCO. Complexul cuprinde câteva zeci de hectare ale orașului medieval Orhei (sec. XIII–XVI), denumit ulterior Orheiul Vechi, asta după părăsirea așezării date și întemeierea în alt loc a unui oraș nou, cu același nume, Orheiul de astăzi, aflat la 20 de kilometri distanță.