LIFESTYLE

Rețetă cherdele dobrogene cu varză murată. Un adevărat deliciu pentru vremea rece

Rețetă cherdele dobrogene cu varză murată. Un adevărat deliciu pentru vremea rece
www.phonline.ro

Această rețetă de cherdele dobrogene cu varză murată este absolut delicioasă și simplu de făcut. De asemenea, este ideală pentru perioada în care ne aflăm.

Cherdelele reprezintă de fapt pâine cu varză murată și călită. În Dobrogea poartă această denumire, iar în alte părți ale țării sunt cunoscute drept vărzări. Fiindcă toate cămările sunt pline de varză murată, nu aveam cum să omit minunata rețetă, care va încânta papilele gustative a fiecărei persoane. Gospodinele nu vor pierde foarte mult timp în bucătărie. Mai jos aveți pregătit pas cu pas tot ceea ce trebuie să faceți pentru ca rezultatul să iasă pe măsura așteptărilor dumneavoastră, dar și a celor din jur! Spor la treabă!

Rețetă cherdele dobrogene cu varză murată

Ingrediente pentru aluat

  • 1 kg de făină
  • 600  ml de apă călduță
  • jumătate de cubuleț de drojdie
  • o linguriță de sare
  • patru linguri de ulei de măsline
  • o linguriță de zahăr

Ingrediente pentru umplutură

  • o varză mai mică
  • două lingurițe de boia
  • cinci linguri de ulei de floarea soarelui
  • un gălbenuș de ou pentru a unge deasupra

Mod de preparare

Într-un bol se pune apa călduță, iar peste ea drojdia. Amestecăm foarte bine până când aceasta se dizolvă. Ulterior, punem și zahărul și repetăm procedura. Apoi, punem uleiul de măsline, sarea și ușor, ușor și făina, nu toată odată. Înainte de a fi nevoie să frământăm. Când aluatul nu se mai lipește de mâini înseamnă că e gata. Lăsăm la crescut aproximativ 40-45 de minute.

În tot acest timp trebuie să pregătim umplutura. Tăiați varza fideluță, cât mai subțire posibil, să nu fie mare. Apoi scurgeți-o foarte bine de apă și lăsați-o într-o sită pentru circa 10 minute. Ulterior, mai scurgeți-o încă o dată. Într-o tigaie mai înaltă puneți uleiul la încins. Apoi, puneți și varza murată. Veți ști că este gata când se va mai înmuia. Bineînțeles, mai amestecați pentru a nu se prinde. Când e aproape gata, puneți două lingurițe de boia și amestecați foarte bine. Nu este greșit dacă puneți și un pic de piper, dar este opțional.

Lăsați compoziția apoi să se mai răcească. Când aluatul și-a dublat volumul, îl împărțiți în câteva bile mai mari. Lăsați-le la dospit pentru circa 10 minute. Luați o biluță și întindeți precum ați face la cozonac. Puneți umplutură cât să acoperiți toată suprafața. Se adună marginile aluatului și se lipesc bine. Tăiați în bucăți potrivite. Faceți așa cu fiecare în parte. Ungeți cu albuș d ou deasupra.

Așezați într-o tavă unsă cu puțin ulei fie de măsline, fie de floarea soarelui. Transferați la cuptorul preîncălzit pentru aproximativ o oră, la 200-220 grade Celsius. Mai verificați între timp. Poftă bună!

 

Cristiana Cernega este jurnalist și adoră ceea ce face. Ambițioasă din fire, a reușit mereu ce și-a propus. Este absolventă a Facultății de Geografie, specializarea Geografia Turismului, din cadrul ... vezi toate articolele