Această rețetă de piftie de porc se face foarte ușor, deși mulți cred contrariul. Mai este cunoscută și sub denumirea de răcitură. De asemenea, gustul este inconfundabil.
Când ne gândim la acest preparat, clar primul gând este Crăciunul. În toate casele gospodinelor se regăsește. Ele pregătesc cu multă dragoste pentru cei dragi. Nimic nu poate fi mai frumos decât să stai în jurul mese cu toată familia și să savurați din bucatele alese. Nu cred că există persoană care să refuze această mâncare. Se potrivește de minune cu faimosul hrean. Pe lângă faptul că trebuie să fie gustoasă, ea mai trebuie să fie și aspectuoasă. Când spun asta, mă refer să fie cât mai limpede. Mai jos aveți explicat pas cu pas tot ceea ce trebuie să faceți pentru a ieși pe placul tău, dar și a celor din jur. Spor la treabă!
Ingrediente
Pentru început trebuie să spălați carnea foarte bine și să o puneți la fiert. Important este să aveți și niște oase. Ele vor defini gustul final, cu siguranță. Puteți opta pentru picioare de porc, rasol, șorici etc. Mare grijă că se va forma spuma. În acel moment, aruncați acea apă, spălați carnea cu apă caldă și puneți înapoi la fiert în apă curată și fierbinte. Posibil să se mai formeze ceva spumă, ia-o cu ajutorul unei spumiere.
În tot acest timp, ocupă-te de legume. Curăță-le bine și spală-le în apă rece. După ce a trecut o oră, pune legumele, dar nu tăiate mărunt, foile de dafin, sarea, piperul. Aveți grijă că și acum se mai poate forma spuma. O îndepărtați ușor, având grijă să nu aruncați și din grăsimea de la suprafață.
Când sunt gata, le puteți scoate. Ele nu se pun la răcitură. Le puteți folosi pentru orice altceva, cum ar fi și salata de boeuf. Carnea mai poate fi lăsată. Un alt lucru important este ca totul să fiarbă la foc mic. Vă veți da seama că e gata atunci când se va desprinde de pe oase.
Strecurați apoi zeama de mai multe ori printr-o strecurătoare. Cu cât veți face mai mult, cu atât va ieși mai limpede. Lăsați să se mai răcească cam 40 de minute, dar mai vânturați din când în când. Curăță usturoiul, pisează-l și adaugă-l în zeamă. Lasă cam 20 de minute. Potrivește de sare, dar și de usturoi după bunul plac și gust. Între timp, scoate și carnea de pe oase. O poți rupe fâșii. Strecoară iar zeama pentru a înlătura usturoiul.
În fiecare farfurie, platou sau bol pune câteva bucăți de carne. Apoi, pune supa și lăsă-le undeva la rece, eventual la frigider. Poftă bună!