Această rețetă de lebăr este exact la ca mama acasă. Pe lângă faptul că este foarte gustos, se face și foarte repede. Deci este foarte simplu, nu implică un grad mare de dificultate.
Pe lângă tobă și alte preparate tradiționale, nu trebuie să lipsească de pe masa de sărbători faimosul lebăr. Deși conține cam aceleași ingrediente ca toba, ei bine, gustul este puțin diferit. Nu vă va lua foarte mult timp, deci nu trebuie să vă impacientați. Mai jos aveți explicat pas cu pas tot ceea ce trebuie să faceți pentru a ieși totul conform așteptărilor tale, dar și a celor din jur.
Ingrediente
Pentru început trebuie să spălați foarte bine mațele. Mai întâi le frecați foarte, foarte bine cu sare mare, grunjoasă, astfel încât să înlăturați o mare parte din murdăria existentă acolo. Ulterior, spălați-le în trei-patru ape reci cu bicarbonat. Mai mult decât atât, va dispărea ușor, ușor și mirosul urât.
După ce ați făcut asta, le lăsați în apă cu oțet și ceapa tăiată fie în patru, fie solzișori, cum preferați. Spălați foarte bine carnea și puneți-o într-o oală la fiert. Când sunt toate gata, le tăiați în bucăți mai mici și le dați prin mașina de tocat. Dacă vreți ca acea compoziție să nu fie foarte uscată, mai puteți adăuga grăsime de la tobă. Ideal ar fi să adăugați.
Potriviți de sare, piper și poate chiar și cimbru, dar nu neapărat, cui îi place. Ar fi bine să frământați totul cu mâna pentru a se pătrunde toate condimentele mult mai bine. Ca un sfat, așa ar trebui să faceți ori de câte ori preparați cârnați, lebăr, perișoare, sarmale etc. Veți vedea că altfel se va lega compoziția, va avea alt gust și veți termin mai repede decât dacă ați fi făcut cu lingura.
Pentru a vă fi mai ușor și a arăta mai bine, umpleți mațele cu ajutorul unei mașini de tocat. Repet și aici. Exact ca atunci când pregătiți cârnați. Știm foarte bine că arată aproape la fel ca ei, doar că niciodată nu se vor asemăna la gust aceste două preparate tradiționale. Lebăr este inconfundabil. Mare grijă să nu puneți multă compoziție pentru că riscați să se spargă la fiert. Legați cu ață capetele și puneți-l în dres legându-l foarte bine și pe el.
Fierbeți lebărul în apa în care a fiert carnea pentru circa o oră cu foi de dafin și piper boabe. Așezați-l între două tocătoare, iar deasupra puneți greutăți. Cam două zile sunt suficiente. Apoi, scoateți din dres și țineți-l la rece. Poftă bună!