LIFESTYLE

Rețetă prăjitură cu bulion. Un gust al copilăriei

Rețetă prăjitură cu bulion. Un gust al copilăriei
www.cdn.catine.ro

Această rețetă de prăjitură cu bulion e puțin mai neobișnuită. Poate suna ciudat, dar gustul e peste măsura așteptărilor. 

Cu toate acestea, mamele noastre făceau în urmă cu câțiva ani. Era desertul multora dintre noi. Tare încântați erau copiii când se pregătea așa ceva.

Rețetă prăjitură cu bulion

  • un litru de lapte
  • 750-800 de grame de făină
  • 250 de grame de bulion
  • 200 grame de zahăr tos
  • 200 ml de ulei
  • 160 de grame de griș
  • o linguriță esență de vanilie
  • o linguriță de esență de lămâie
  • 100 ml de apă
  • 100 grame de unt
  • un praf de sare
  • 10 grame de bicarbonat de sodiu
  • 100 de grame de zahăr pudră
  • 300 de grame de orice gem (dar să fie ferm, tare)

Mod de preparare

Pentru început, într-un bol destul de mare, puneți uleiul, bulionul și apa. Amestecați foarte bine. Adăugați și zahărul pudră, esența de vanilie, bicarbonatul de sodiu și sare. Amestecați iar foarte bine. La final puneți și făina. Amestecați. Când nu se mai poate cu lingura, începeți să frământați. Aveți grijă. Aluatul trebuie să fie moale, fraged și nelipicios.

Îl împărțiți în patru părți egale. Întindeți foarte bine, fără a adăuga făină. Să fie subțiri și mai mari. Câte o foaie pe rând puneți pe fundul unei tăvi de copt, înlăturați excesul de aluat și înțepați la rând foaia. Puneți-o la cuptor pentru aproximativ 10 minute. Între timp ocupați-vă de celelalte foi. Acum e momentul să vă ocupați de cremă.

Într-o cratiță puneți laptele, zahărul, grișul și esențele. Lăsați-le pe foc și amestecați până când crema se va îngroșa. Când este gata, opriți focul și puneți untul. Încorporați-l foarte bine, astfel încât să se topească. Lăsați-o să se răcească.

Peste prima foaie puneți jumătate din crema de griș, întindeți bine pe toată suprafața ei. Peste ea, puneți a doua foaie. Adăugați gemul. Urmează cea de-a treia foaie. Puneți restul de cremă. Ultimul pas e să puneți și ultima foaie. Presați-o bine. Adăugați și greutăți peste ea. La frigider trebuie să stea câteva ore. Când e gata de servit, puteți pune zahăr pudră. Poftă bună!

Cristiana Cernega este jurnalist și adoră ceea ce face. Ambițioasă din fire, a reușit mereu ce și-a propus. Este absolventă a Facultății de Geografie, specializarea Geografia Turismului, din cadrul ... vezi toate articolele