Noul prim-ministru interimar din Siria a declarat că își propune să aducă înapoi milioane de refugiați sirieni, să protejeze toți cetățenii și să ofere servicii de bază, dar a recunoscut că va fi dificil deoarece țara nu are valută străină, arată Reuters.
„În visterie există doar lire siriene care valorează puțin sau nimic. Un dolar american cumpără 35 000 din monedele noastre”, a declarat Mohammed al-Bashir pentru ziarul italian Il Corriere della Sera.
„Nu avem valută străină, iar în ceea ce privește împrumuturile și obligațiunile încă colectăm date. Deci da, din punct de vedere financiar stăm foarte prost”, a explicat premierul interimar.
Bashir a condus Guvernul Salvării condus de rebeli într-un mic buzunar din nord-vestul Siriei, înainte ca ofensiva rebelă fulgerătoare de 12 zile să măture Damascul și să-l răstoarne pe președintele autocrat veteran Bashar al-Assad.
Reconstrucția Siriei va fi o sarcină colosală după un război civil care a ucis sute de mii de oameni. Orașele au fost bombardate până la ruine, zone rurale au fost depopulate, iar economia a fost distrusă de sancțiunile internaționale. Milioane de refugiați trăiesc încă în tabere, după una dintre cele mai mari deplasări din epoca modernă, scrie Reuters.
Întrucât țările europene au suspendat cererile de azil din partea sirienilor, unii refugiați din Turcia și din alte părți au început să se întoarcă acasă. Oficialii americani, angajându-se cu rebelii conduși de Hayat Tahrir al-Sham (HTS), i-au îndemnat să nu își asume automat conducerea țării, ci să desfășoare un proces incluziv pentru formarea unui guvern de tranziție.
„Noul guvern trebuie „să respecte angajamentele clare de a respecta pe deplin drepturile minorităților, să faciliteze fluxul de asistență umanitară pentru toți cei care au nevoie, să împiedice ca Siria să fie folosită ca bază pentru terorism sau să reprezinte o amenințare pentru vecinii săi”, a afirmat secretarul de stat american Antony Blinken într-o declarație.
HTS este o fostă filială al-Qaida care a condus revolta anti-Assad. În ultima vreme și-a minimalizat rădăcinile jihadiste, dar rămâne desemnată drept organizație teroristă de către Organizația Națiunilor Unite, Statele Unite, UE, Turcia și alții.
Marți, într-un scurt discurs la televiziunea de stat, Bashir a declarat că va conduce autoritatea interimară până la 1 martie. În spatele său se aflau două steaguri – steagul verde, negru și alb arborat de opozanții lui Assad de-a lungul războiului civil și un steag alb cu jurământul islamic de credință scris cu negru, arborat de obicei în Siria de luptătorii islamiști sunniți.
Lumea va urmări îndeaproape dacă noii conducători ai Siriei pot aduce stabilitate într-o țară în care facțiunile pot căuta răzbunare în urma unui război civil brutal, purtat pe criterii sectare și etnice.
Papa, în primele sale remarci publice despre Siria de la sfârșitul regimului al-Assad, a făcut apel la diferitele grupuri religioase ale țării să „meargă împreună în prietenie și respect reciproc pentru binele națiunii”. Mai multe rituri catolice străvechi se numără printre numeroasele secte minoritare îngrijorate de conducerea de către un guvern cu rădăcini în militantismul islamist.
Pentru refugiați, perspectiva de a se întoarce acasă a adus un amestec de bucurie și durere după greutățile din exil.
În capitala Damasc, băncile s-au redeschis marți pentru prima dată de la răsturnarea lui Assad. De asemenea, magazinele s-au deschis din nou, traficul a revenit pe șosele, femeile de serviciu au ieșit să măture străzile și erau mai puțini oameni înarmați în zonă.
Consilierul adjunct pentru securitate națională al SUA, Jon Finer, a declarat pentru Reuters că Washingtonul încă lucrează la modul în care se va angaja cu grupurile rebele.
Finer a declarat că un contingent de aproximativ 900 de soldați americani aflați într-o misiune antiteroristă în nord-estul Siriei va rămâne acolo. Marele general american responsabil pentru Orientul Mijlociu le-a vizitat marți.
Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller, a refuzat să spună dacă Washingtonul va ridica desemnarea teroristă a HTS.
„Am văzut de-a lungul anilor o serie de grupări militante care au preluat puterea, care au promis că vor respecta minoritățile, care au promis că vor respecta libertatea religioasă, care au promis că vor guverna într-un mod incluziv, iar apoi au văzut că nu își îndeplinesc aceste promisiuni”, a spus el.
Victoria rebelilor a schimbat dinamica puterii în regiune, o lovitură majoră pentru alianța politică și militară „Axa Rezistenței” condusă de Iran, care mai include Hezbollah din Liban, grupuri armate din Irak, Houthis din Yemen și Hamas, toate opunându-se influenței israeliene și americane în Orientul Mijlociu.
Într-un discurs relatat de mass-media de stat, liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, a adoptat un ton sfidător cu privire la presiunile asupra Iranului și a proxeneților săi.
„Cu cât exercitați mai multă presiune, cu atât rezistența devine mai puternică. Cu cât comiteți mai multe crime, cu atât ea devine mai hotărâtă.Cu cât luptați mai mult împotriva ei, cu atât se extinde mai mult”, a declarat Khamenei.
„Iranul este puternic și puternic – și va deveni și mai puternic”, a spus el.
Căderea lui Assad a fost salutată de inamicul său, Israelul, care a mutat tancuri peste graniță și a lansat raiduri aeriene pentru a distruge echipamentul armatei defuncte a lui Assad, afirmând că urmărește să se asigure că armele nu vor cădea în mâini ostile.
Armata israeliană a declarat că a lovit majoritatea depozitelor de arme strategice ale Siriei în ultimele 48 de ore. Ministrul Apărării, Israel Katz, a declarat că se urmărește impunerea unei „zone de apărare sterilă” în sudul Siriei, care ar putea fi pusă în aplicare fără o prezență permanentă a trupelor.
Israelul a recunoscut marți că trupele sale au ocupat unele poziții în Siria dincolo de zona demilitarizată stabilită în urma războiului din Orientul Mijlociu din 1973, deși a negat că acestea ar fi avansat spre Damasc.