NEWS

România a găsit calea să intre în Schengen. Amenințări la adresa Austriei

România a găsit calea să intre în Schengen. Amenințări la adresa Austriei
Sursă foto: gds.ro
18 sept. 2023 | 18:08

După ani grei de așteptări, pare că România a găsit calea să intre în Schengen. Premierul Ciolacu îi cere Austriei să iasă din spațiul pe care îl blamează sau să își facă ”ziduri cu sârmă ghimpată”. În același timp, șeful Guvernului de la București spune că se impune acum un atac la Curtea Europeană de Justiţie. 

Premierul Ciolacu sugerează ironic că România a găsit calea să intre în Schengen

Supărat pe refuzul Austriei de a da votul României și pe declarațiile din ultima perioadă ale premierului Nehammer, Marcel Ciolacu a avut o ieșire ironică și nervoasă împotriva guvernului de la Viena.

”Eu nu o să fiu niciodată ipocrit, nu pot să spun că nu am nimic cu România şi că spaţiul Schengen este depăşit. Atunci de ce am votat anul trecut cu Croaţia. E o întrebare legitimă nu a mea, ca şi prim-ministru, e o întrebare legitimă a românilor pentru premierul Nehammer. Dacă este atât de distrus Schengenul, eu nu am nicio problemă ca Austria să iasă din Schengen, să îşi facă ziduri cu sârmă ghimpată şi electrice, nu am nicio problemă. Dacă Austria îşi doreşte această abordare cu garduri, să şi le plătească, să iasă din Schengen”, a spus Ciolacu, citat de News.ro.

Întrebat ce va face țara noastră în continuare dacă se va lovi de refuzul austriecilor, premierul României a răspuns hotârât că vom ataca la Curtea Europeană de Justiţie.

”Eu cu certitudine, dacă în decembrie Austria va vota împotriva aderării României la Spaţiul Shengen voi ataca la Curtea Europeană de Justiţie. Mai mult, eu doresc ca în acest demers, şi e un atac al statului român (..) eu vreau să am partener în acest atac pe care îl fac la CJUE Consiliul European, care ne susţine şi a declarat, Parlamentul European, care susţine România şi a declarat, şi Comisia Europeană, care ne susţine şi a declarat”, a mai spus Marcel Ciolacu, adăugând că lucrurile nu sunt chiar atât de comode pentru premierul Austriei.

Austria nu ne vrea în Schengen

Cancelarul austriac Karl Nehammer spune că nu este momentul potrivit pentru extinderea spaţiului Schengen, întrucât ”extinderea poate fi pusă în aplicare doar atunci când protecţia frontierelor externe funcţionează”.

Acesta apără veto-ul împotriva României şi Bulgariei şi chiar ia în calcul controale extraordinare la graniţa cu Italia. Karl Nehammer, spune că autorităţile austriece au intensificat operaţiunile de dragare în zona de frontieră cu Italia ca răspuns la instituirea stării de urgenţă în Lampedusa.

„Urmărim acest lucru. Este vorba despre lupta împotriva rutelor de contrabandă”, a declarat el.

În pofida nemulţumirilor din România şi Bulgaria faţă de refuzul Austriei de a admite cele două ţări în spaţiul Schengen fără controale la frontierele UE, cancelarul îşi menţine veto-ul.

„Extinderea poate fi pusă în aplicare doar atunci când protecţia frontierelor externe funcţionează. Acesta nu este momentul potrivit”, a subliniat el pentru „Kleine Zeitung„.

El s-a referit la controalele temporare la frontierele dintre ţările Schengen, care sunt justificate, printre altele, de presiunea migraţiei la frontierele externe ale UE.

Elena Șerban nu s-ar vedea făcând altceva decât presă. După ce a studiat Mass Media și Publicitate la SNSPA, a mers direct către televiziune în 2003. A fost, pe rând, reporter, redactor, productor ... vezi toate articolele