LIFESTYLE

România va construi un Muzeu al Revoluţiei din 1989 în Timișoara. Senatul a votat deja

România va construi un Muzeu al Revoluţiei din 1989 în Timișoara. Senatul a votat deja
sursa foto: Arhiva

Senatorii au votat, luni, 11 aprilie, pentru înfiinţarea unui Muzeu Naţional al Revoluţiei Anticomuniste din Decembrie 1989. Acesta se va deschide la Timişoara şi va reprezenta „un simbol fundamental al eternizării jertfei poporului român pentru a se descătuşa de trecutul comunist”.

România va construi un Muzeu al Revoluţiei din 1989 în Timișoara

Proiectul merge la dezbatere și vot final în Camera Deputaților, for decizional în acest caz, după votul din Senat.

„Instituţia muzeală dedicată Revoluţiei din Decembrie 1989 este prima de acest fel asumată de Statul Român ca spaţiu al comemorării, înţelegerii, angajării societăţii într-un proces de recuperare a valorilor fundamentale care au stat la baza acesteia, nevoia de libertate, demnitate şi democraţie (…). Timişoara este oraşul din România care a deschis drumul spre libertate, oraşul care îşi merită titlul de promotor al luptei pentru căderea dictaturii şi locul în care trebuie să fie iniţiat procesul de reprezentare publică la nivel naţional a Revoluţiei Române din 1989.

Muzeul va putea să răspundă prin modalitatea sa de expunere schimbărilor majore care au intervenit la nivelul consumului cultural în ultimele decenii, acesta putând să vină în întâmpinarea unui public utilizator de medii digitale pentru a facilita misiunea de cunoaştere şi de a aduce în conştiinţa publicului tânăr prin modalităţi de expunere inovative, interactive şi participative rolul major al acestui eveniment în viaţa fiecăruia şi a României în ansamblul ei”, precizează parlamentarii iniţiatori de la PNL şi PSD, proiectul fiind susţinut de întreg spectrul politic.

Guvernul a propus ca muzeul să fie deschis în Timișoara

Guvernul României a propus ca instituţia muzeală să aibă sediul în clădirea istorică a fostei Comenduiri a Garnizoanei Timişoara, situată în Piaţa Libertăţii nr. 5 – „simbol al exercitării autorităţii militare, atât în ipostaza sa iniţială din 1727 de reşedinţă a Generalului Comandant în Banat, cât şi în cea din urmă, Comenduirea Garnizoanei. De asemenea, valoarea simbolică a clădirii în relaţie cu destinaţia actuală de muzeu se leagă de moartea tragică a doamnei Lepa Bărbat, unul dintre primii martiri ai Revoluţiei, în după-amiaza zilei de 17 decembrie 1989”, se arată în expunerea de motive.

Imobilul a fost cedat de Ministerul Apărării către Ministerul Culturii la data de 8 mai 2019, cu scopul expres de a fi dat în folosinţă Muzeului Naţional al Revoluţiei Anticomuniste.

„După analizele preliminare realizate, clădirea îndeplineşte condiţiile din punct de vedere arhitectural, istoric şi tehnic pentru a fi amenajat muzeul. Edificiul a fost construit în stil bastionar, păstrându-se, în aparenţă, suficient de bine până în prezent. Ministerul Culturii a iniţiat în noiembrie 2021 proiectarea pentru viitorul muzeu, iar fondurile necesare întregii investiţii provin de la bugetul de stat şi din credite externe contractate de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei. Din punct de vedere instituţional, Muzeul Naţional al Revoluţiei Anticomuniste din Decembrie 1989 va fi organizat ca instituţie de cultură, acoperind totodată sferele de documentare şi cercetare, de importanţă naţională, în subordinea Ministerului Culturii. Acesta va asigura refacerea clădirii istorice a fostei Comenduiri a Garnizoanei Timişoara, amenajarea şi dotarea corespunzătoare funcţiunii de muzeu şi va angaja personalul de specialitate necesar”, conform proiectului de act normativ.

Cum va funcționa muzeul?

Iniţiatorul mai subliniază că Muzeul Revoluţiei trebuie să aibă în vedere funcţiile specific muzeale prevăzute în legislaţia muzeală şi în abordările la nivel naţional şi internaţional: colecţionare de patrimoniu, conservarea, cercetarea şi valorificarea acestuia prin expoziţii permanente şi temporare, respectiv prin activităţi asociate ştiinţifice şi de educaţie (conferinţe, dezbateri, ateliere etc.), având însă şi o puternică funcţie de animaţie (transmitere interactivă de conţinut utilizând înaltă tehnologie).

Dinamica muzeului şi a abordărilor va fi asigurată de expoziţii temporare, dedicate unor subiecte diverse, legate de Revoluţie, lupta anticomunistă, regimul comunist etc. Muzeul trebuie să colaboreze cu alte muzee şi/sau memoriale având tematici similare, dezvoltând activităţi comune.

[email protected] Toma Enescu are o pasiune pentru presă, poezie și politică. Îi place să fie informat și este mereu la curent cu ce se întâmplă în spațiul ... vezi toate articolele
Parteneri
Categoria de români care primește mii de euro de la stat prin programul
Categoria de români care primește mii de euro de la stat prin programul "Prima Conectare...
România intră în Air Schengen de la 31 martie. Ce schimbări apar şi ce trebuie să ştiţi
România intră în Air Schengen de la 31 martie. Ce schimbări apar şi ce trebuie...
Christina Verchere, directorul general al Petrom, a avut un salariu de bază de 634.500 de euro în anul 2023, adică 53.000 de euro lunar, iar în 2023 bonusurile şi acordarea de acţiuni au adăugat circa 1,2 mil. euro
Christina Verchere, directorul general al Petrom, a avut un salariu de bază de 634.500 de...
Cum a reuşit o braşoveancă să construiască nu mai puţin de 3 companii cu care face aproape 100 de milioane de euro în timp ce alţii se chinuie să facă una singură şi nu reuşesc
Cum a reuşit o braşoveancă să construiască nu mai puţin de 3 companii cu care...
ȘOC! Trăiește! A reapărut în Familia Regală Britanică. Sigur NU o recunoști acum
ȘOC! Trăiește! A reapărut în Familia Regală Britanică. Sigur NU o recunoști acum
EXCLUSIV Ungurii, la ani lumină de România. Ungaria ne-a luat fața complet: Profit maxim
EXCLUSIV Ungurii, la ani lumină de România. Ungaria ne-a luat fața complet: Profit maxim
Gabriela Cristea, scandal - monstru ca să-și apere relația cu soțul: „Mi-a spus: «Ai putea să-i fii mamă»”
Gabriela Cristea, scandal - monstru ca să-și apere relația cu soțul: „Mi-a spus: «Ai putea...
Umilință maximă pentru noii Chefi la cuțite: Niște habarniști
Umilință maximă pentru noii Chefi la cuțite: Niște habarniști
Atacul de la Moscova: Rusia susţine că deţine dovezi despre implicarea Ucrainei în masacru
Atacul de la Moscova: Rusia susţine că deţine dovezi despre implicarea Ucrainei în masacru
Cum puteţi lua peste 10.000 de euro de la stat să vă schimbaţi maşina
Cum puteţi lua peste 10.000 de euro de la stat să vă schimbaţi maşina
Cum a reuşit o tânără de doar 21 de ani să construiască o super afacere care acum este prezentă în peste 170 de pieţe
Cum a reuşit o tânără de doar 21 de ani să construiască o super afacere...
Vești proaste de la Casa de Pensii. Peste 1,5 milioane pensionari nu vor mai primi majorările anuale
Vești proaste de la Casa de Pensii. Peste 1,5 milioane pensionari nu vor mai primi...
Rușii, nervoși că baza Kogălniceanu se extinde: 'Va fi prima țintă'. Ne pregătim de război?
Rușii, nervoși că baza Kogălniceanu se extinde: 'Va fi prima țintă'. Ne pregătim de război?
Cât vor plăti românii pe facturile la energie! Se pregătesc noi schimbări!
Cât vor plăti românii pe facturile la energie! Se pregătesc noi schimbări!
ȘOCANT! Actrița adorată de milioane de români a ajuns să vândă lumânări la biserică. Era de o frumusețe uimitoare
ȘOCANT! Actrița adorată de milioane de români a ajuns să vândă lumânări la biserică. Era...