NEWS

România va primi cea mai mică sumă din ajutorul UE pentru fermierii afectați de importurile de grâne din Ucraina

România va primi cea mai mică sumă din ajutorul UE pentru fermierii afectați de importurile de grâne din Ucraina

România va primi cea mai mică sumă din ajutorul UE pentru fermierii afectați de importurile de grâne din Ucraina, spune europarlamentarul PNL Dan Motreanu potrivit primelor informații pe această temă.

Suma ar fi de 10 milioane de euro, iar „toată responsabilitatea pentru modul în care s-au purtat negocierile revine Ministerului Agriculturii”, spune acesta.

România va primi cea mai mică sumă din ajutorul UE. Mai puțin decât Polonia și Bulgaria

„Sunt dezamăgit de modul în care Ministerul Agriculturii a negociat acordarea compensațiilor pentru fermierii români afectați de importurile de grâne din Ucraina. Din primele informații, țara noastră va primi cea mai mică sumă, de 10 milioane de euro, comparativ cu Polonia, care primește 30 de milioane de euro și Bulgaria, care primește 16 milioane de euro.” spune Motreanu.

Sumele, spune europarlamentarul citat de Ecomomedia, se bazează pe documentele pe care le-au prezentat ministerele agriculturii din cele trei țări. ”România este în mod clar dezavantajată, având în vedere că prin țara noastră a trecut cea mai mare cantitate de grâne din Ucraina”, a scris, joi, Dan Motreanu pe pagina sa de Facebook.

Acesta își exprimă speranța că lucrurile pot fi schimbate, pe baza argumentelor, pentru că fermierii români sunt dezavantajați de concurența cerealelor provenite din Ucraina.

Europarlamentarii încearcă să sprijine agricultorii

„Vom continua demersurile pentru a suplimenta sumele pentru fermierii români. Recent, am solicitat Comisiei Europene, împreună cu colegul meu Daniel Buda, măsuri pentru sprijinirea producătorilor români de cereale. Ni s-au alăturat colegii din grupul PPE România și o serie de eurodeputați din statele învecintate.”

Acesta menționează că cerealele din Ucraina se vând la prețuri mai mici în Uniunea Europeană, beneficiind de scutiri de taxe vamale și nu există suficiente capacități de stocare în statele membre iar cantitatea de cereale blocată în regiunile de graniță provoacă o competiție neloială.