Românii sunt codași când vine vorba de consumul fructelor și legumelor. S-a constat că se află pe ultimul loc dintre toți europenii și nu includ în mesele zilnice 5 porții din aceste alimente recomandate de specialiști.
Românii mănâncă cele mai puține fructe și legume dintre toți europenii, doar 2% din populația țării noastre având grijă să introducă în dieta zilnică cele cinci porții de fructe și legume recomandate de nutriționiști, arată datele Eurostat pentru anul 2019.
„Ideal ar fi ca cele 5 porții de fructe și legume să fie constituite din trei porții de legume, două din fructe, porțiile din fructe le putem echivala cu un măr mediu. La legume, porțiile sunt variabile pornind de la jumătate de cană la o cană. Iar la salate putem considera porția nelimitată”, a explicat un nutriționist.
De asemenea, pe locurile următoare se află Bulgaria și Slovenia (cu câte 5%) și Austria (6%). Astfel, la polul opus, cel mai mare consum zilnic de 5 sau mai multe porții de fructe și legume, este ocupat de Irlanda (33% din populație). Este urmată de Olanda (30%), Danemarca (23%) și Franța (20%).
Femeile consumă mai multe fructe și legume decât bărbații, potrivit datelor Eurostat, În medie, 58% dintre femei au declarat că mănâncă 1 până la 4 porții zilnic, comparativ cu 51% dintre bărbați.
Conform sociologilor, din dorința de a consuma cât mai multă carne, românii lasă pe ultimul consumul fructelor și al legumelor. În urmă cu câțiva ani, carnea era la mare căutare, ei fiind cuprinși de sărăcie. Din nevoie, aceștia includeau în masa zilnică multe legume și fructe.
„Consumul de fructe și legume, mai ales în mediul rural, este asociat cu sărăcia, cu cei care nu au bani, știind că produsele din carne, mai ales carnea de vită sau de pește sunt mult mai scumpe decât legumele și fructele”, a transmis un sociolog.