Românii, sub media europeană, la imunizarea anti-COVID: 40% susțin că au în plan să se vaccineze

Potrivit unui studiu, realizat, la începutul lunii octombrie, de Reveal Marketing Research, intenția de vaccinare anti-COVID, în rândul românilor, a crescut, dar ne situăm tot sub media europeană.

Astfel, 40% dintre români declară că intenționează să se vaccineze. Intenția de vaccinare e mai mare față de ianuarie 2021, când un alt studiu arăta că doar 36% dintre români erau ferm hotărâți să se vaccineze.

La nivel național, 6 din 10 români nu intenționează să se vaccineze, aceste persoane provenind în special din rândul tinerilor cu vârste cuprinse între 16-24 ani (68%). Bărbații par mai încrezători în vaccin decât femeile, în rândul lor intenția de vaccinare fiind de 43%, comparativ cu doar 40% în rândul femeilor.

De ce se tem anti-vacciniștii

Românii nu s eînghesuie să se vaccineze anti-COVID pentru că, potrivit acestui studiu, 46% invică motive legate de  eficiența vaccinului, 58% siguranța lui iar 53% se tem de efectele adverse.

De asemenea, afirmații de genul “Prefer metodele de protecție – masca, evitarea spațiilor aglomerate” și respectiv „Am avut deja coronavirus” au fost agreate de peste 10% din populație, în special de către  persoane tinere, cu vârste cuprinse între 24 și 34 de ani, dar și de 40% dintre persoanele cu venituri mai mari.  2 din 10 români sunt de acord   cu aceste afirmații, mai ales cei care provin din mediul rural.

Argumente pro-vaccinare

Românii care au ales să se vaccineze declară că au făcut acest lucru pentru că nu vor să se îmbolnăvească (64%).

Dintre respondenții cu vârsta peste 55 de ani 70% s-au vaccinat, motivul invocat pentru aceasta fiind vârsta. Din punct de vedere al educației, cei care s-au vaccinat pentru a evita îmbolnăvirea sunt în proporție de 66% din mediul rural.

De asemenea, 60% dintre respondenți afirmă că s-au vaccinat pentru a-i proteja pe ceilalți  Dintre aceștia, respondenții cu vârsta cuprinsă între 35 – 44 de ani se arată cei mai atenți față de cei din jurul lor – 70%.

Pentru 53% dintre românii incluși în acest studiu a cântărit greu dorința de a-și relua activitățile normale, de a socializa și de a călători.

Potrivit studiului, 5 din 10 români s-au vaccinat pentru a se simți liniștiți, 32% au ales să facă asta pentru a-și putea vizita părinții fără a se  teme că îi îmbolnăvesc, în timp ce 28% au făcut acest gest pentru a putea călători în străinătate.

Studiul a fost efectuat online, în perioada 6-10 octombrie 2021 și a inclus 1012 interviuri, pe un eșantion reprezentativ de populație.

Cele mai noi ștri
Cele mai noi ștri
Știri din aceeași categorie

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.