NEWS

Românii, sub media europeană, la imunizarea anti-COVID: 40% susțin că au în plan să se vaccineze

Românii sub media europeană la imunizarea anti-COVID 40 susțin că au în plan să se vaccineze
Românii, sub media europeană, la imunizarea anti-COVID: 40% susțin că au în plan să se vaccineze

Potrivit unui studiu, realizat, la începutul lunii octombrie, de Reveal Marketing Research, intenția de vaccinare anti-COVID, în rândul românilor, a crescut, dar ne situăm tot sub media europeană.

Astfel, 40% dintre români declară că intenționează să se vaccineze. Intenția de vaccinare e mai mare față de ianuarie 2021, când un alt studiu arăta că doar 36% dintre români erau ferm hotărâți să se vaccineze.

La nivel național, 6 din 10 români nu intenționează să se vaccineze, aceste persoane provenind în special din rândul tinerilor cu vârste cuprinse între 16-24 ani (68%). Bărbații par mai încrezători în vaccin decât femeile, în rândul lor intenția de vaccinare fiind de 43%, comparativ cu doar 40% în rândul femeilor.

De ce se tem anti-vacciniștii

Românii nu s eînghesuie să se vaccineze anti-COVID pentru că, potrivit acestui studiu, 46% invică motive legate de  eficiența vaccinului, 58% siguranța lui iar 53% se tem de efectele adverse.

De asemenea, afirmații de genul “Prefer metodele de protecție – masca, evitarea spațiilor aglomerate” și respectiv „Am avut deja coronavirus” au fost agreate de peste 10% din populație, în special de către  persoane tinere, cu vârste cuprinse între 24 și 34 de ani, dar și de 40% dintre persoanele cu venituri mai mari.  2 din 10 români sunt de acord   cu aceste afirmații, mai ales cei care provin din mediul rural.

Argumente pro-vaccinare

Românii care au ales să se vaccineze declară că au făcut acest lucru pentru că nu vor să se îmbolnăvească (64%).

Dintre respondenții cu vârsta peste 55 de ani 70% s-au vaccinat, motivul invocat pentru aceasta fiind vârsta. Din punct de vedere al educației, cei care s-au vaccinat pentru a evita îmbolnăvirea sunt în proporție de 66% din mediul rural.

De asemenea, 60% dintre respondenți afirmă că s-au vaccinat pentru a-i proteja pe ceilalți  Dintre aceștia, respondenții cu vârsta cuprinsă între 35 – 44 de ani se arată cei mai atenți față de cei din jurul lor – 70%.

Pentru 53% dintre românii incluși în acest studiu a cântărit greu dorința de a-și relua activitățile normale, de a socializa și de a călători.

Potrivit studiului, 5 din 10 români s-au vaccinat pentru a se simți liniștiți, 32% au ales să facă asta pentru a-și putea vizita părinții fără a se  teme că îi îmbolnăvesc, în timp ce 28% au făcut acest gest pentru a putea călători în străinătate.

Studiul a fost efectuat online, în perioada 6-10 octombrie 2021 și a inclus 1012 interviuri, pe un eșantion reprezentativ de populație.