LIFESTYLE

Roșia neagră a ajuns și în România. Ce beneficii are pentru sănătate

Roșia neagră a ajuns și în România. Ce beneficii are pentru sănătate
Sursa foto: Facebook/Banca de Resurse Genetice Vegetale - Buzău

Roșia neagră a fost obținută și în România după zeci de ani de studii. Specialiştii spun că noul soi, numit Kumato, este mult mai sănătos şi mai aromat.

Roșia neagră, obținută la Buzău

Cercetătorii de la Banca de Resurse Genetice Vegetale Buzău au obținut și în România roșia neagră. Autorii soiului sunt dr. ing. Costel Vînătoru și dr. ing. Bianca Mușat.

Tomata Kumato este în curs de omologare şi brevetare sub denumirea provizorie de „Rapsodia”. Kumato este denumirea comercială pentru un soi spaniol de roșii cu numele Olmeca, cod experimental anterior SX 387. Luis Ortega şi familia acestuia au fost primii care au cultivat această roșie în anul 1970, în grădina familială din satul Agra, Spania, scrie Playtech.

Tomatele kumato au creștere nedeterminată, circa 8 inflorescenţe/plantă, fructe de 5-6 cm diametru și o greutate de 80-120 g.

De asemenea, culoarea roșiei negre variază de la verde-maroniu, ciocolatiu la roşu închis. Pulpa este fermă, crocantă, uşor zemoasă, iar roșiile sunt mai dulci decât roșiile clasice datorită conţinutului ridicat de fructoză.

 

Ce beneficii are roșia neagră pentru sănătate

Roșiile negre au un aport caloric redus, motiv pentru care sunt un ingredient predominant în curele de slăbire. Ele conțin fibre, fiind ideale pentru reglarea procesului digestiv.

Tomatele sunt importante pentru sănătate datorită conținutului ridicat de antioxidanţi. Au proprietăţi de regenerare celulară, activare a funcţiei anti-imbatranire.

În plus, roșiile negre conțin cantităţi importante de vitamina C, A, fier, calciu, magneziu, potasiu şi licopen. De asemenea, nu conţin colesterol sau acizi graşi nesaturaţi.

Spre deosebire de roșia clasică, la kumato concentrația de zaharuri este puțin mai mare. 100 mililitri de suc de roșii oferă 6 grame de fructoză și alte zaharuri simple. Așadar, kumato sau roșia neagră este mai dulce.

Elena Șerban nu s-ar vedea făcând altceva decât presă. După ce a studiat Mass Media și Publicitate la SNSPA, a mers direct către televiziune în 2003. A fost, pe rând, reporter, redactor, productor ... vezi toate articolele