LIFESTYLE

Rusoaica Gala, femeia ciudată care i-a schimbat total viața lui Salvador Dali. A fost atras de ea ”obsesiv-maniacal”

Rusoaica Gala femeia ciudată care i-a schimbat total viața lui Salvador Dali. A fost atras de ea obsesiv-maniacal

Pe 11 mai, se împlinesc 118 de ani de la nașterea lui Salvador Dali. Pictor, sculptor, scriitor, actor şi regizor de film, scenarist şi fotograf, Dali este cel mai cunoscut şi excentric reprezentant al curentului suprarealist în artă. Și, dintr-un anumit moment care avea să-l marcheze, în drumul lui a apărut rusoaica Gala, femeia care i-a schimbat total viața lui Salvador Dali.

Spaniolul avea o personalitate aparte, voia să scandalizeze și să uimească, era narcisist şi geniu cu mască de bufon deopotrivă. Salvador Dalí a lăsat posterităţii peste 1500 de picturi remarcabile, ilustraţii de cărţi, litografii, decoruri şi costume de teatru, desene, zeci de sculpturi şi multe alte proiecte, inclusiv un film scurt de animaţie realizat pentru cei de la Disney.

Aplecare către desen și tendințe sadomasochiste

Dali avea să-şi traiască primii ani din viaţă alături de sora mai mică, Ana Maria, la Figueras şi la locuinţa de vară a familiei, în satul de pescari Cadaques.

Încă de la o vârstă fragedă, Salvador a manifestat o aplecare către desen, părinţii săi încurajând talentul artistic al copilului: i-au amenajat chiar o încăpere dedicată special desenului şi picturii.

Anii copilăriei au coincis şi cu dezvoltarea unor tendințe sadomasochiste. Îi plăcea să se arunce pe scări, spunând că „durerea era nesemnificativă, iar plăcerea era imensă”.

Tot în copilărie, viitorul artist nu-şi ascundea satisfacţia, după ce și-a împins un prieten de joacă de pe un pod înalt de 4,5 metri.

Vremea când a început să poarte pantaloni scurți și pălărie

În anul 1918, Dalí îşi expunea pentru prima dată lucrările, în cadrul unui eveniment organizat la Teatrul Municipal din Figueres.

În anul 1921 este admis la Real Academia de Bellas Artes de San Fernando din Madrid. A fost vremea când a început să poarte favoriți, pantaloni scurți, pardesiu lung, pălărie de pâslă și să fumeze pipă.

Din acea perioadă datează primele sale picturi cu o puternică influenţă a cubismului, un curent despre care aflase din reviste şi cataloagele de artă.

În perioada 1926 – 1929, se stabileşte la Paris, unde ia contact cu elitele artistice din capitala Franţei, mai ales cu cei din mişcarea suprarealistă. Aici îi întâneşte pe Pablo Picasso, un artist care captase deja întreaga lui veneraţie.

Femeia care i-a schimbat total viața lui Salvador Dali. Gala are biografii contraditorii

În anul 1929, viaţa sa cunoaşte o turnură aparte, după ce o cunoaşte pe soţia prietenului său Paul Éluard, o imigrantă din Rusia cu 10 ani mai în vârstă decât el, pe nume Elena Dmitrievna Diakonova.

Biografiile ei sunt contradictorii. Ba s-a născut în 1893, la Vieuille, ba în 1894 la Bona, apoi în 1895 la McGirk sau la Kazan sau la Moscova.

Se spune apoi că tatăl ei a ar fi murit şi că ea ar fi fost crescută de un tată adoptiv, un avocat bogat. Într-o altă versiune, tatăl bun dispare în Siberia pentru a căuta aur.

De asemenea, se pare că Galei nu îi place numele de Diakonova, deoarece la Moscova ar fi fost un nume obişnuit purtat de evrei şi de aceea ea a dat de înţeles că ar proveni dintr-o familie aristocratică rusă;

Într-o altă versiune, Elena este fiica unor ţigani chirchizi, a cărei familie a trăit o viaţă tumultoasă în Urali, căutând aur în râuri.

La Kazan, fiind fată, nu are voie să studieze. După alte surse ar fi studiat la Moscova la Universitatea pentru femei. Odată, a povestit că tatăl ei, ţigan chirchiz, îşi adăpa caii cu şampanie când găseau un bulgăre de aur în apele îngheţate ale unui râu Siberian.

A fost un copil bolnăvicios, și singura certitudine e ca famila ei a avut destui bani pentru a o trimite la un sanatoriu din Elveţia, unde îl cunoaște pe Paul Grindel, care va deveni soţul ei.

 Prima femeie pe care a iubit-o trupește și care ”l-a salvat de la nebunie”  

După război, începe alături de soțul ei să facă comerţ cu obiecte de artă, obţinând câştiguri importante. Așa ajunge să-l cunoască pe Dali, care se îndrăgostește iremediabil de ea.

îl face pe Dalí să cunoască, în cele din urmă, dragostea trupească, un lucru care îi fusese până atunci străin, acest moment salvându-l chiar de la nebunie, după cum avea să mărturisească artistul, peste ani.

Dalí este atras în mod irezistibil de aceasta, obsesiv-maniacal – după cum notează biografii săi – povestea pasională a celor doi ducând la divorţul femeii.

Gala va deveni muza şi sursa de inspiraţie a artistului, ea fiind prezentă, de aici înainte, în opera lui – câteva din aceste lucrări fiind „Galarina” – realizată în 1944, „Leda Atomica” – 1949, sau „Galateea” – 1952.

Gala avea să devină şi soţia lui Dalí, în anul 1934, dar şi manager al problemelor sale legale şi financiare, fiind cea care decidea inclusiv în privinţa contractelor pe care artistul le semna pentru expoziţii.

Cei doi formau un cuplu considerat a fi ciudat, pitoresc, stabil, ba chiar pervers, fiindcă desele escapade amoroase ale ei, în afara căsătoriei, se realizau cu ştiinţa şi chiar … încurajarea lui Dalí.

 

 

[email protected] Absolventă de Drept, dar atrasă iremediabil de jurnalism. Un drum lung, greu, dar întotdeauna frumos, fie că a fost vorba de jurnalism ... vezi toate articolele