NEWS

Se dau 700 de lei gratis de la stat. Intră în vigoare de la 1 februarie. Ministrul Marcel Boloș a confirmat oficial

Se dau 700 de lei gratis de la stat. Intră în vigoare de la 1 februarie. Ministrul Marcel Boloș a confirmat oficial
sursa: mediaflux.ro

Se dau 700 de lei gratis de la stat, iar măsura așteptată de milioane de de români intră în vigoare de la 1 februarie. Ministrul Marcel Boloș a confirmat oficial informația potrivit căreia cardul de energie va fi livrat de poștaș la domiciliu fiecărui român care beneficiază de el începând de luna viitoare.

Se dau 700 de lei gratis de la stat. Intră în vigoare de la 1 februarie

Poşta Română a început, miercuri, tipărirea cardurilor de energie, la eveniment fiind prezent ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE), Marcel Boloş.

031.9966 este numărul de telefon pus la dispoziție de Poșta Română la care cetățenii pot afla detalii despre cardul de energie și despre modul în care acesta poate fi utilizat.

Prima tranșă a cardului are o valoare de 700 de lei și va ajunge la aproximativ 2,8 milioane de familii care se înscriu în categoriile defavorizate. Cardul de energie va fi livrat de poștaș la domiciliu începând cu 1 februarie, iar pe data de 20 va putea fi utilizat pentru plata facturilor pentru energie electrică și căldură, sub toate formele de producere, fie că vorbim de termie, de gaze sau de lemne.

Cine primește acest card de energie

Cardul are o valoare de 700 de lei și reprezintă prima tranșă ajutorului total de 1.400 de lei pentru anul 2023, o subvenție dedicată în general tuturor familiilor cu un buget mai mic de 2.000 de lei pe membru de familie. Dar, atenție, cardul este distribuit ca ajutor pentru un loc de consum, așa că nu vor exista niciodată două carduri pentru aceeași adresă, indiferent de numărul persoanelor vulnerabile de la acea adresă.

Cardul de energie nu este unul bancar, ceea ce înseamnă că nu poate fi folosit pentru plăți directe la furnizor și nici la bancomate, însă în baza lui puteți plăti facturile direct la poștaș, la sediile Poștei Române sau online, pe o platformă care va fi definitivată până pe 20 februarie.

Dacă, însă, beneficiarul deține un apartament la bloc și dorește să plătească întreținerea, primul pas este să se prezinte la administratorul asociației de proprietari, cel care întocmește factura imobilului în relația cu furnizorul de căldură. În luna septembrie va începe distribuirea și pentru cel de-al doilea card de energie, cu o valoare tot de 700 de lei, însă guvernul se gândește ca până în toamnă să lărgească sfera beneficiarilor, în sensul că ar putea primi toți cei care se înscriu într-o limită a veniturilor de 3.000 de lei pe membru de familie.

Ministrul Marcel Boloș a confirmat oficial

Ministrul Proiectelor și Investițiilor Europene, Marcel Boloș, a prezentat calendarul perioadei următoare.

“Cu data de 1 februarie, va avea loc distribuirea acestor carduri de energie, iar cu data de 20 februarie se vor putea face primele plăţi, care sunt aferente ajutorului de încălzire, cu cele trei documente pe care le ştim deja: cartea de identitate, cardul de energie care va ajunge la beneficiar şi factura doveditoare pentru plata şi pentru datoria pe care beneficiarii noştri o au la furnizorul de energie. Mă bucur că am ajuns la acest moment şi că avem toate echipamentele pregătite.

După cum se vede, echipamentul acesta unde suntem prezenţi pentru împlicuirea cardurilor de energie, în camera alăturată avem echipamentul pentru ceea ce înseamnă tipărirea cardurilor de energie. În zilele următoare se distribuie către direcţiile teritoriale ale Poştei Române, aşa încât procesul sperăm să decurgă în condiţii normale şi termenul devansat de 20 februarie să fie cel de la care încolo beneficiarii ajutorului de sprijin pot efectua plăţi, aşa cum ne-am angajat”, a explicat ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene.