Pentru cei care nu știu sau s-au mutat recent la casă, se dau amenzi pentru românii care nu curăță zăpadă din fața casei și de pe trotuar. Iarna se lasă cu înghețuri de sute sau mii de lei în portofel dacă nu respectați aceste reguli. Totuși, trebuie precizat că penalitățile diferă de la o localitate la alta.
În România, legislația prevede obligații pentru proprietarii de case și alte imobile, inclusiv în contextul curățării zăpezii. Persoanele care nu îndeplinesc aceste obligații pot fi sancționate direct cu amendă.
Practic, proprietarii sunt obligate să curețe zăpada și gheața de pe trotuarul din fața imobilului lor. Acest lucru este reglementat de hotărârile consiliilor locale, care pot varia de la un oraș sau comună la alta.
Mai mult, proprietarii trebuie să se asigure că îndepărtează țurțurii de pe streșini sau alte părți ale casei, dacă aceștia are un pericol pentru trecători.
Amenzile pentru necurățarea zăpezii pot varia, în funcție de localitate, între 500 și 2.500 de lei.
În unele cazuri, autoritățile pot decide să aplice doar avertismente, dacă situația persistă, se poate trece la sancțiuni financiare.
Trebuie precizat că aceste lucruri sunt trecute în Codul Civil obligă proprietarii să asigure siguranța trecătorilor în dreptul proprietății lor. Hotărârile locale, emise de consiliile locale ale orașului, sunt cele care definesc exact procedurile și sancțiunile.
Conform art. 30, alin. (3) și alin. (4) din Legea nr. 196/2018 că:
„proprietarul este obligat să mențînă proprietatea să individuală, locuința sau spațiu cu altă destinație decât aceea de locuința, în stare bună din punct de vedere tehnic și funcțional, pe propria cheltuiala. Niciun proprietar, chiriaș sau angajat al asociației de proprietari nu poate încalcă, afecta sau prejudicia dreptul de proprietate comună sau individuală a celorlalți proprietari din condominiu și nu poate afecta funcționarea normală și întreținerea condominiului”;
„proprietarul are obligația să păstreze și să întrețînă în stare de funcționare și siguranță spațiile interioare, echipamentele și instalațiile din dotarea tehnică a proprietății individuale, respectiv instalațiile sanitare, de încălzire, canalizare, alimentare cu energie electrică, gaz, apă, precum și altele de această natură, pe cheltuiala să, astfel încât să nu aducă prejudicii celorlalți proprietari din condominiu”.