Bani pentru montarea repartitoarelor și prelungirea termenului limită pentru achiziționarea dispozitivelor. Asta prevede un proiect de lege depus în Senat care cere prelungirea termenul limită pentru obligativitatea repartitoarelor până la 31 decembrie 2024. Este deja a doua amânare.
Un proiect de lege iniţiat de mai mulţi liberali prevede amânarea montării obligatorie a repartitoarelor de căldură în apartamentele de bloc. Termenul ar urma să fie prelungit cu un an, până la data de 31 decembrie 2024.
PNL a anunţat, pe Facebook, că iniţiatorii vor compensarea costului achiziţiei şi montării acestor dispozitive pentru categoriile vulnerabile, în limita a 750 lei pe locuinţă.
„Beneficiarii sunt persoanele care au primit deja cardurile de energie, cu care pot plăti facturi la electricitate, gaz sau încălzire. Acest ajutor va putea fi folosit şi pentru plata sumei care depăşeşte subvenţia de 750 lei din costul repartitoarelor”, arată PNL, conform Agerpres.
Potrivit PNL, proiectul legislativ este iniţiat de ministrul liberal al Energiei, Sebastian Burduja, alături de senatorii PNL Roberta Anastase, Toma Petcu, Mihail Veştea şi de alţi parlamentari. De asemenea, semnează preşedintele Comisiei de energie din Senat şi cel al Comisiei de industrii din Camera Deputaţilor.
Inițial, Legea nr. 196/2021 stabilea obligativitatea montării contoarelor/repartitoarelor de căldură la nivelul fiecărui apartament, până la sfârşitul lunii decembrie 2021.
În luna octombrie a fost adoptat un alt act normativ, OUG 130/2022, care extindea obligația montării contoarelor de căldură la nivelul fiecărui apartament inclusiv în imobilele de tip condominiu dotate cu o sursă centrală de încălzire sau de răcire.
„În imobilele de tip condominiu și în clădirile mixte racordate la sistemul de alimentare centralizată cu energie termică sau dotate cu o sursă centrală de încălzire sau de răcire este obligatorie montarea contoarelor individuale până la 31 decembrie 2022 pentru individualizarea consumurilor de energie pentru încălzire/ răcire și apă caldă la nivelul fiecărui apartament sau spațiu cu altă destinație decât cea de locuit”, se arată în OUG 130/2022.
Potrivit aceluiași act normativ, până în 2027, toate contoarele și repartitoarele de costuri pentru energia termică din blocuri vor trebui să permită citirea de la distanță a valorilor înregistrate.
Potrivit expunerii de motive, proiectul de regulament stabilește următoarele:
▪ noua modalitate de eșalonare a economiilor anuale în perioada 2021- 2030, în conformitate cu criteriile indicate la art. 8 alin. 1^1, 1^2,1^4, 1^5 și 1^6 și sunt indicate în Planul național integrat privind energia și schimbările climatice (PNIECC), document elaborat în conformitate cu prevederile art. 3 din Regulamentul (UE) 2018/1999 privind guvernanța uniunii energetice și acțiunea pentru climă;
▪ contorizarea vizează consumatorii finali de gaze naturale, precum și consumatorii finali de încălzire urbană, termoficare urbană și apă caldă menajeră;
▪ contoarele de energie termică și repartitoarele de costuri instalate după intrarea în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență vor fi modernizate sau înlocuite cu dispozitive care pot fi citite de la distanță până la 1 ianuarie 2027, cu excepția cazului în care autoritățile competente demonstrează că acest lucru nu este eficient din punct de vedere al costurilor, așa cum se arată în proiectul de reglementare.